Connery

Boganmeldelse: Rakelsminde

Med Rakelsminde har brødrene Stephan og David Garmark begået en effektiv mystery-thriller, der er en hyldest til de store amerikanske ikoner Dean Koontz og Stephen King.

Med Rakelsminde har brødrene Stephan og David Garmark begået en effektiv mystery-thriller, der er en hyldest til de store amerikanske ikoner Dean Koontz og Stephen King. Selvom bogens handling er placeret i den solide jyske muld, har bogen et internationalt snit. Forlaget oplyser, at der allerede er solgt en option på filmrettighederne til et dansk produktionsselskab.

ANNONCE
Boganmeldelse: Rakelsminde

Sayid er syrisk flygtning med et ønske om at blive integreret i det danske samfund. Han har fået et arbejde og køber et hus i Rakelsminde. I landsbyen ulmer uhyggen, og der sker flere mystiske hændelser i nærheden af Sayid. Det tiltrækker den lokale journalist Tea.

Sammen forsøger Tea og Sayid at finde hoved og hale i, hvad der sker i Rakelsminde. Et hus forsvinder, jord- og betonarbejdere bliver kørt over af en damptromle, og en mand fodrer sine hunde med sine tarme. Men hvorfor?

Samtidig udspilles Sayids forhistorie, han kan noget ganske særligt. Hvad er det for evner, han besidder og hvordan hænger de sammen med de mystiske begivenheder i Rakelsminde?

Forfatteren David Garmark står bag serien om Ditlev Martins på forlaget Turbine, mens Stephan Garmark sidste år debuterede på Kandor. Rakelsminde er derved ikke en debutroman per definition, men det er første gang de to brødre udgiver noget sammen.

Rakelsminde er intet mindre end en kraftpræstation indenfor en genre, der alt for længe har ligget stille på dansk. Bogen udkommer på det lille forlag Kandor, der er et dedikeret horror-forlag, og de har uden tvivl begået årets scoop med denne udgivelse. Rakelsminde er en velskrevet, tempofyldt thriller, der chokerer og overrasker. Plottet holder hele vejen til slutningen, men man skal selvfølgelig omfavne genrens præmis og acceptere det overnaturlige element, der gennemsyrer bogen.

Alt imens både Dean Koontz og Stephen King skriver sig længere og længere væk fra den genre, der skabte deres navne i senfirserne og starthalvfemserne, er der nu blevet plads til nye navne, der kan mætte de læsere, der gerne vil en tur ned af memory lane og opleve en gedigen roman med dele af gys, overnaturlige elementer og hårdkogt action.

Som begejstret læser af Koontz og Kings forfatterskaber kan man sagtens indvende, at Garmarkerne med Rakelsminde ikke formår at finde deres egen stil. Der bliver lånt rigeligt af de virkemidler, som de amerikanske forfattere med held har brugt i deres tidlige forfatterskaber. Alligevel findes det charmerende når hele settingen flyttes fra USA til Danmark, og derved tilgiver man som dansk læser, at der i Rakelsminde ikke opfindes dybe tallerkner.

Rakelsminde giver muligheden for at genoplive en kærlighed til mystery-thriller-genren. En kærlighed, som sikkert var på sit højeste, i de tidligere 90’ere. Spørgsmålet er selvfølgelig om de gamle læsere af King og Koontz stadig har en kærlighed til genren eller om der kan findes nye læsere? Det kan man godt stille spørgsmålstegn ved, og det er måske grunden til, at der ikke er udkommet ret mange danske værker indenfor genren.

En ting er dog sikkert. De to gamle ikoner kunne i hvert fald være stolte, hvis det havde været deres samarbejde, der havde givet fødsel til Rakelsminde, og hvis Dean Koontz og Stephen King var brødre, så havde de heddet David og Stephan Garmark.

 
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce