Connery

Bøfsandwich med brun sovs?

Er det kun i Jylland vi kommer brun sovs på en bøfsandwich? Hvorfor? Hvad bliver det næste? Chokoladesovs på pasta?

Nu er jeg jo jyde, hvilket måske vil påvirke min position som objektiv i denne sag, men alligevel vil jeg forsøge at skabe et billede af forskellen mellem Jylland og Sjælland. Min baggrund for at forsøge mig med endnu en lille behandling af de små løjerlige kulturforskelle stammer fra en oplevelse jeg havde i sidste uge. På vej hjem fra Holstebro i en meget lille, men meget gejlet Hyundai, påpegede Dan, at Heine skulle "...sætte foden i gulvet eller finde en grillbar". Heines geniale spørgsmål til Dan lød: " Hvorfor? Er du da sulten?". Det var Dan. Heldigvis lå der en rigtig dansk grillbar et par kilometer længere fremme, så her standser vi og får os bøvlet ud af slæden, til stor morskab for de omkringstående.

Her kommer så en markant forskel på en grillbar i Jylland og en ditto i Kjøvenhavnstrup.

Jeg skal så afsløre, at jeg ikke ved om man kan få bøfsandwich med brun sovs i hovedstaden, jeg har dog aldrig personligt set det... endsige hørt om det.

Dan, Heine og Johnny vælger alle tre en bøfsandwich, hvilket for så vidt er fint nok. Den nydelige unge dame i den fritureplettede, ketchupindsmurte t-shirt vimser rundt og forbereder dette festmåltid.

Flagskibet for enhver kulinarisk højborg, som denne grillbar naturligvis tilhørte, er en bøfsandwich, på hvilken man kan vurdere enhver grillbars kvaliteter.

Den føromtalte unge dame tager de tre bøfsandwich med "ud bagved" for tilsyneladende at gøre dem helt færdige, hvilket jeg faktisk troede de var, men nej: Ind kommer hun igen, med tre bøfsandwich overhældt med brun sovs! Brun sovs på en burger?

Altså, hvad fanden foregår der, tænkte jeg i den situation, men drengerøvene indtog med stor fornøjelse omtalte ret og vi fortsatte vor færd i det jyske.

Jeg forbinder brun sovs med min farmor, rødkål, kartofler, asier, flæskesteg og bøhlandet. Nogen vil så argumentere, at Jylland er bøhlandet og da 84% af al malkekvæg befinder sig i Jylland, så er der vel noget om snakken. Men hvorfor ikke lade malkekvæget stå som indikation af Jyllands status som bøhland og så droppe brun sovs på burgere - bøfsandwich?

Brun sovs hører til ved et bord, ikke en disk. Gad vide hvilke underlige specialiteter Sjælland kan diske op med? Mon det fremgår af grundloven, at der skal serveres burger med brun sovs i Jylland, bare for at opretholde en distance til øerne?

Kunne det se således ud?:

§65, stk. 9:"...ligeledes når en beværtning serverer bøfsandwich, overhældes denne med brun sovs, jf. § 62, stk.3, for således at distancere fastlandet fra kongerigets øer"

Jeg synes, det er en anelse ulækkert! Men måske smager det meget godt. Bøfsandwich er jo ikke dårligt, ligesom brun sovs for så vidt må betegnes som ok, så en blanding kunne jo godt gå hen og smage godt. På den anden side, så smager både pasta og Nutella godt, men jeg ville nok ikke blande dem af den grund. Jeg har faktisk hørt, at chokolade og brieoste skulle komplimentere hinanden formidabelt... Hvem melder sig som testperson?.

En anden episode, der viser disse kulturforskelle fandt sted i Thy - sidste danske bastion inden Færøerne.

Jeg blev i mit tidligere job bedt om at "skaffe" noget brænde, til stedets pejs. Det at "skaffe noget" er næsten en religion i Jylland, men det vil være for omfattende at behandle her.

Der skulle skaffes brænde og jeg henvendte mig til Finn, der naturligvis lige lå inde med 6-7000 rummeter brænde. Kløvet, naturligvis! Følgende dialog udspillede sig:

Mig: Finn, hvad skal du have for en trailerfuld?

Finn: Årh......(laaaang pause) En tusse?

Mig: Øh, er det med eller uden moms?

Finn: (laaaang pause)....Peter, det der moms, det er ikke slået helt igennem heroppe i Thy.

"Slået igennem"? Er det et modefænomen? Det var sgu ikke lige "slået igennem" endnu. Lidt ligesom et band eller en trend, der pludselig har grebet om sig. Næ, ikke i Thy. Momsen kommer snigende og vinder langsomt indpas i denne del af kongeriget, men at dømme efter Finn, så varer det nok indtil efter næste istid før moms slår helt igennem.

Men når bøfsandwich med brun sovs kan slå igennem, hvorfor så ikke også moms?
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce