Connery

Bo Bech afslutter bog-trilogi med en tour de force i visuel storytelling gennem sin personlige fotodagbog

Verden gennem øjnene på den danske stjernekok.

Mens du på TV3 kan se den ugentlige karrusel af Kniven på Struben med Bo Bech, så har den famøse stjernekok faktisk ikke lavet  tv i 10 år. 

Her er tiden, kærligheden og dedikationen kastet på en potpourri af rejseoplevelser, madfordybelse, kogebøger og den ikoniske Restaurant Geist - hvoraf han på sidstnævnte har lagt forklædet og vendt næsen mod nye oplevelser.

I mellemtiden har han sat et punktum på sin bogtrilogi, som i forvejen bestod af What Does Memory Taste Like? og In My Blood.

Det kommer i form af en visuel rejse set gennem Bo Bechs øjne igennem de sidste 15 år.

En dag satte han sig ned og kiggede igennem sit fotoalbum af 50.000 forskellige fotografier, som han har skudt i gennem tidens løb.

Og efter en sortering af alt det ubrugelige, de slørede billeder og fyldet stod han pludselig med en sanselig mættende stak visuelle beviser på hans gastronomiske færd.

Det fortjente at blive fortalt og fremvist, og deraf kom den sidste bog i trilogien:

The Relations Between Us. 

ANNONCE
The Relations Between Us.  - Bo Bech afslutter bog-trilogi med en tour de force i visuel storytelling gennem sin personlige fotodagbog The Relations Between Us.

Jeg har været en af de heldige til at få fingrene i bogen og har allerede haft fornøjelsen af at dykke ned i nogle af den omfattende bogs små sjove øjeblikke og scenarier. 

Bogen en stor, lækker coffee table-book fyldt til randen med fotos, anekdoter og opskrifter - men alle forestillinger om en 'konventionel' kogebog er blevet ophævet.

Frem for at være kasse-opdelte fortællinger og krakilske ingredienslister, er det i stedet et dyk ned i livets finurligheder.

Tingene kommer i overraskelser og det metodiske mødes med virkelighedens flyvskhed.

For Bo Bech står ikke og venter på, at solnedgangen har nået den rette højde på himlen eller gadekokken lige kaster sin wok i luften på det rette tidspunkt.

Der er ét skud. Og skuddet virkeligheden.

Bogen er den slags litterære og visuelle eventyr, hvor du ikke nødvendigvis behøver at have et bogmærke klar, når du slukker natlampen.

Det er en bog, du kan læse fra ende til anden på én gang eller lægge fra dig halvvejs og finde frem flere år efter.

"Opskrifterne er bygget op, som hvis du ringer til mig og spørger ind til en råvare, som du lige er faldet over ved grønthandleren. Så fortæller jeg dig, hvad den kan, hvad du kan og hvorfor den smager fantastisk."

Det er på den ene side en kunstnerisk udfoldelse af Bo Bechs møde at gribe sin nysgerrighed an og en måde at vise folk, hvordan han i stedet for at se forskelle ser ligheder og måder, hvorpå vi mennesker kan mødes - og hvis der er et måltid inkluderet?

Så sker magien. 

ANNONCE
Foto: Dennis Morton - Bo Bech afslutter bog-trilogi med en tour de force i visuel storytelling gennem sin personlige fotodagbog Foto: Dennis Morton

The Relations Between Us er en visuel tour de force i madlavningens evne til ikke blot at stille sulten, men at kunne inspirere.

- og forene kulturer, mennesker, interesser og oplevelser på tværs af lande og kontinenter gennem måltidet.

Hvad enten vi snakker et indblik i gadekøkkenets turbulente, velduftende univers eller de små, sirlige anretninger og nøjsomme udskæringer på sushi-restauranter - vi kommer helt ind under huden, og selvom du ikke kan sanse duftene, smagene og de andre indtryk af, hvordan det er at være tilstede netop i nuet, så har Bo Bech gjort sit ypperste for at iscenesætte virkeligheden, som den er via hans øjne.

Og hvor dine forældes feriebilleder kan virke trivielle og kedsommelige, når de viser deres 250+ billeders tunge fotoalbum fra Mallorca, så er denne visuelle fotorejse personlig, nuanceret og desuden krydret med anekdoter og opskrifter, som skaber en dynamik, som giver læsevenligt kræs for kokke og madglade.

Der er en evig charme over at have et fotoalbum i hænderne i disse tider, hvor mange af billederne ligger på telefonen som små minaturer.

Men her kan man hive bogen frem og lade sin inspirere og fordybe i de små detaljer, øjeblikke og selve essensen af at bevæge sig ud fra vante rammer og se verden med nysgerrige øjne.

Meget er ladet op til læseren selv at bidrage med kontekst til billederne, som oftest blot er beskrevet med en lille forklaring i bunden - fantasierne, indlevelsen og fordybelserne står man selv for, mens man eskorteres dybere ind i Bo Bechs gastronomiske univers med interessante iagttagelser. 

I al sin enkelthed en visuel fotodagbog set gennem øjnene på Bo Bech, der efter mange år i både rejse-regi og i kokkebranchen har fundet et unikt udtryk og en måde at fange detaljer, som du måske ikke opdager på din færd. 

En værdig afslutning på en trilogi, som virker reflekterende, nede på jorden og lidt som at blive inviteret ind i stuen hos Bo Bech for at smage et måltid, han har kreeret ud fra de råvarer, han har fundet på morgendagens løbetur forbi grønthandleren.

Uformelt, nysgerrigt, åbent, råt og desuden meget personligt - og så er heldigvis endnu flere sider, jeg skal have fordybet mig i endnu. 

Følg med på siden senere på måneden, hvor jeg deler mit interview med Bo Bech i næste installation af De Danske Kokke. 

ANNONCE
The Relations Between Us

Sideantal: 368

Pris: 349 kroner

Køb den lige her

Del

Seneste nyt