Black Swan
Mesterlig skæbnehistorie fra instruktøren bag Requiem for a Dream og The Wrestler
Drengerøvs faktor og Teknisk info:
Drengerøvs faktor: 40%(Hvad betyder ninjaer og drengerøvsfaktor)
Original titel: Black Swan
USA, 2010
Instruktøre: Darren Aronofsky
Medv: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Winona Ryder og Benjamin Millepied
Genre: Gyser/Thriller/Drama
Billedformat: 2.35:1
Lyd: Dolby Digital 5.1/DTS/SDDS
Længde: 103 min.
Premiere dato: 20. januar 2011
Biodistributør: Twentieth Century Fox
Nina Sayers (Natalie Portman) er en ung, ambitiøs ballerina, vis drøm går i opfyldelse, da hun får dobbelt-hovedrollen, som henholdsvis den hvide og den sorte svane i Tjajkovskijs Svanesøen. Men drømmen bliver hurtigt til et mareridt for den skrøbelige danserinde.
Den hvide svane er intet problem for den perfektionistiske Nina, den sorte svane derimod volder hende store problemer. Hun har svært ved at give slip på kontrollen og må kæmpe med sine indre dæmoner for, at kunne lade sig rive med af den erotiske passion, rollen som den sorte svane kræver.
Det gør det ikke nemmere for Nina, da en ny pige starter i kompagniet. Lily (Mila Kunis) har den mørke side, som Nina mangler og hun føler at hendes rolle er i fare, da Lily indleder en affære med kompagniets leder Thomas Leroy (Vincent Cassel), vis avantgarde seksuelle træningsmetoder, presser Ninas personlige grænser til det yderste.
Samtidig forsøger Ninas mor Erica (Barbara Hershey), vis egen drøm var, at blive soloballerina, kontrollere alt i Ninas liv og holder hende nærmest som fange på hendes værelse. Alt dette kombineret med presset ved, at skulle leve op til kompagniets tidligere stjerne Beth Macintyre (Winona Ryder) gør, at Nina pludseligt oplever helt nye sider af sig selv.
En ting er sikkert; Ballet har aldrig været mere nervepirrende!
Darren Aronofsky må i sandhed siges at være en af vor tids mest interessante instruktører. Fælles for hans film er, at hans karakterer alle kæmpe med deres indre dæmoner.
Hans gennembruds film Requiem for a Dream fra 2000, om en gruppe stofmisbrugere efterlod publikum dybt chokeret over filmens autentiske skildring af livet som narkoman.
Hans næste film The Fountain fra 2006 er et smukt Sci-fi-eventyr om en læge, der må lære at acceptere, at hans kone er dødeligt syg. Filmen foregår på tre planer. Virkeligheden, set i tilbageblik, det spirituelle plan, som foregår inde i manden selv og det fiktive plan, som skildres igennem en historie hans kone, er i gang med at skrive. Filmen blev overset af biografpublikummet, men har siden fået et velfortjent efterliv på video.
The Wrestler fra 2008, er en lille film om den nedslidte Wrestler Randy. Filmen skulle vise sig, at blive Aronofskys største succes til dato. The Wrestler vækkede Mickey Rourke tilbage fra de døde og indbragte ham en velfortjent Oscar nominering og fastslog Darren Aronofsky, som en af Hollywoods nye store instruktører.
Med Black Swan går Aronofsky så fra det ekstremt maskuline til det ultra feminine, men dæmonerne er ikke blevet mindre af den grund. Black Swan er en intens skæbnefortælling, der med sit portræt af den menneskelige psyke, leder tankerne over på Roman Polanskis Rosemarys Baby. Filmen er ikke for sarte sjæle. Selv jeg, en hærdet gyserfan, vred mig i sædet et par gange, og for mig er det alle pengene værd.
Natalie Portman leverer endnu en blændende præstation. For at forberede sig på rollen som ballerina, måtte hun tabe sig 9 kg. Hun genoptog også sin ballet træning og lærte at stå på tå med de elegante tåspids sko. Faktisk er det Natalie, man ser danse i filmen, med undtagelse af ganske få scener. Hvilket virkeligt må siges at være imponerende! Hun vandt fornyeligt en Golden Globe og er næsten også selvskreven til en Oscar nominering. Vi krydser fingre.
Aronofskys næste projekt er fortsættelsen til X-Men spin-off’en Wolverine fra 2009. Det lyder måske som lidt af et mis-match af instruktør og materiale, men jeg kan allerede nu godt garantere for, at Aronofsky nok skal sætte sit helt eget præg på filmen og gøre den unik.