Vidste du?

Bizar simulation afslører, hvorfor fingre bliver rynkede i vand – men ikke hos alle

Vidste du det?

Bizar simulation afslører, hvorfor fingre bliver rynkede i vand – men ikke hos alle
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 12. januar 2025

Vi har alle oplevet det: Efter en tur i svømmehallen eller et langt bad kigger vi på vores hænder og ser, at vores fingre er blevet mærkeligt rynkede. Men hvad er egentlig forklaringen bag dette fænomen?

En simulation fra YouTube-kanalen Zack D. Films har kastet lys over spørgsmålet og afsløret, at årsagen ligger dybt i vores nervesystem – og at det ikke sker for alle.

Læs også: 5 tegn på, at du måske lider af angst

Hvorfor rynker fingrene?

Forskere har fundet ud af, at det er vores nervesystem, der aktiverer denne proces. Når hænder og fødder udsættes for vand i længere tid, trækker nervesystemet blodkarrene sammen i huden, hvilket reducerer blodgennemstrømningen. Denne mekanisme får huden til at trække sig sammen og danne de karakteristiske rynker.

Men hvorfor? Ifølge eksperter som Nick Davis, en neuroscientist fra Manchester Metropolitan University, har det en praktisk funktion:
“Rynkerne giver bedre greb i vandige omgivelser. Fingrene bliver som små sugekopper, der hjælper med at holde fast på glatte overflader.”

Ikke alle oplever rynkede fingre

Simulationen fra Zack D. Films viser også, at personer med nerveskader ikke får rynker på fingrene, når de er i vand. Dette ledte neurologer Einar Wilder-Smith og Adeline Chow fra National University Hospital i Singapore til en banebrydende undersøgelse.

De målte blodcirkulationen i hænderne på frivillige, mens deres fingre blev nedsænket i vand. Resultaterne viste et markant fald i blodgennemstrømningen, når fingrene begyndte at rynke – en proces, der kræver et fuldt fungerende nervesystem.

En evolutionær fordel?

Flere forskere mener, at rynkede fingre kan have spillet en vigtig rolle for vores forfædre. For tusinder af år siden kunne de ekstra grebsevner have gjort det nemmere at navigere på våde klipper, klatre i træer eller samle mad fra floder og søer.

Selvom vi i dag ikke nødvendigvis har brug for denne funktion på samme måde, er det et fascinerende eksempel på, hvordan vores krop stadig bærer spor af evolutionens krav.