Connery

Birdman [Anmeldelse]

Michael Keaton er tilbage i sit livs rolle og måske årets bedste film!

6 ud af 6 stjerner
Birdman - Trailer
Twentieth Century Fox - Birdman [Anmeldelse] Twentieth Century Fox

Birdman Forever

Riggan Thomson (Michael Keaton) er en afdanket filmskuespiller, vis mest kendte rolle var som superhelten Birdman i tre succesrige Hollywood-blockbustere tilbage i 90’erne. Siden da har Riggan haft svært ved at slippe væk fra rollen og efter han takkede nej til at lave Birdman 4, er hans karriere mere eller mindre gået i stå. Derfor prøver han nu at genoprette sin status som respekteret skuespiller, ved at opføre et teaterstykke af Raymond Carver på Broadway, som han selv har omskrevet, instrueret og spiller hovedrollen i. Et projekt som de fleste kritikere, kollegaer og medier blot anser for at være et desperat egotrip, men som betyder liv eller død for Riggan, for mislykkes stykket betyder det at hans karriere, endegyldigt er ovre.

ANNONCE
Twentieth Century Fox - Birdman [Anmeldelse] Twentieth Century Fox

Højt at flyve,

Problemet er bare at Riggan konstant hjemsøges af Birdman-karakteren, som et slags super-ego der plager ham om at glemme alt om teaterstykket og i stedet lave endnu en Birdman-film, så han atter han blive elsket af befolkningen. Denne skizofreni sammen med umulige kollegaer og presset for at få kritikernes ros og respekt, driver Riggan længere og længere ud i vanvid og spørgsmålet er, om han kan holde sine dæmoner i skak op til premieren og få den anerkendelse han så inderligt ønsker?

ANNONCE
Twentieth Century Fox - Birdman [Anmeldelse] Twentieth Century Fox

Dybt at falde...

Før Christian Bale spillede The Dark Knight i Christopher Nolans mesterlige trilogi, lavede Tim Burton (Edward Saksehånd, Beetlejuice, Big Fish) i starten af 90’erne, to fremragende film om ”The Caped Crusader”, hvor Michael Keaton havde hovedrollen som Bruce Wayne aka Batman. Pludseligt var den dygtige karakterskuespiller en mega stjerne med Hollywood for sine fødder, men da Keaton takkede nej til at lave en tredje Batman film, gik hans karriere omgående i stå.

ANNONCE
Twentieth Century Fox - Birdman [Anmeldelse] Twentieth Century Fox

Fugl Føniks

Det er bl.a. denne virkelige hændelse, Birdman henter inspiration i og helt exceptionelt leger med. Filmens selvironiske meta-plan gør Birdman til en fornøjelse at se, og velfortjent bringer den Michael Keaton tilbage i sin første hovedrolle i 8 år. Og Keaton, der er Oscar-nomineret for første gang, brillerer i dén grad som den plagede skuespiller, godt hjulpet af Edward Norton og Naomi Watts der ligeledes gør et fremragende stykke arbejde og altruistisk låner dele af dem selv til deres (karikerede) roller.

ANNONCE
Twentieth Century Fox - Birdman [Anmeldelse] Twentieth Century Fox

Et multi-lagert meta-mesterværk

Birdman er en lille film, med en stor idé. Nogen vil nok finde den prætentiøs, men kigger man dybere end meta-referencerne, de rappe replikker og den smarte kameraføring, finder man en tragisk historie om en fortabt sjæl, der bare gerne vil respekteres og elskes. Et universelt tema som instruktøren Alejandro González Iñárritu (Babel, 21 Grams) fortæller med overlegen selvsikkerhed og elegance. Dermed har vi måske allerede fået årets bedste film?

ANNONCE
Twentieth Century Fox - Birdman [Anmeldelse] Twentieth Century Fox

Stof til eftertanke

Birdman er med andre "bevingede" ord, en film der fungerer på flere planer og giver stof til eftertanke og samtidig er den sjov, rørende og overraskende. Uden at afsløre for meget, kan jeg godt sige, at det er en film, der er åben for fortolkning, så det er op til den enkelte publikummer, at komme med sit bud på en teori og det er netop dét, der gør filmen så mesterlig. Birdman er blandt favoritterne ved Oscar-uddelingen i Hollywood d. 22. Februar. Vi krydser fingre her på redaktionen, for at den løber af med sejren.

ANNONCE
Drengerøvsfaktor og teknisk info:

Drengerøvsfaktor: 30%

Teknisk information:

Original titel: Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

Land: USA/Canada, 2014

Instruktør: Alejandro González Iñárritu

Medv.: Michael Keaton, Emma Stone, Zach Galifianakis, Edward Norton, Naomi Watts, Andrea Riseborough og Amy Ryan

Genre: Komedie/Drama

Billedformat: 1.85:1

Lyd: Dolby Digital

Spilletid: 119 min

Dansk bio premiere: 22. Januar 2015

Distributør: Twentieth Century Fox

ANNONCE
Del

Seneste nyt