Connery

Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen. [Test]

Bang & Olufsens lille trådløse højttaler er blevet bedre

6 ud af 6 stjerner

Da B&O for et par år siden (i 2016) lancerede deres potente lille bluetooth højtaler Beosound A1, var de en medvirkende faktor til, at jeg praktisk talt blev træt af at teste efterfølgende bluetooth-højttalere fra andre mærker, i den samme størrelsesklasse - simpelthen fordi B&O Play med daværende produkt, var så solid i både lyd, brug og konstruktion, at jeg længe efter, havde svært ved at finde andre lyspunkter i konkurrenterne. 

Derfor blev jeg også nysgerrig, da de tidligere i 2020, lancerede en 2. generation af A1 - kan man virkelig gøre det bedre? 

ANNONCE
Beosound A1 2nd generation - Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen. [Test] Beosound A1 2nd generation

Selvfølgelig kan man det.

Der sker nemlig en hel del på tech-scenen i løbet af en håndfuld år, men det betyder ikke at 2. generation kommer og nedværdiger dens forgænger - den byder blot på mere 'quality of life'.

Jeg har taget mig den frihed, at teste den nye Beosound A2 2nd generation, lidt længere end jeg normalt gør - og over seks uger har jeg blandt andet brugt den i hjemmet, på stranden, i sommerhuset og på hotelværelser - ja og endda i ældre bil med defekt radio, der skulle fragtes fra A til B.

Hvis jeg selv skal sige det, er det et nogenlunde fornuftigt test-grundlag, og jeg er da også kommet vidt omkring den lille cirkelformede højttaler. 

ANNONCE
Beosound A1 holder på det overordnede design fra første version - Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen. [Test] Beosound A1 holder på det overordnede design fra første version

Designet holder stadig

If it ain't broke... Er ikke en problematisk indledning, når det kommer til Bang & Olufsens nye generation. 

"Designet på A1 er simpelt, blødt og utroligt rent. Aluminiumsskallen mødes med en base der er beklædt med en holdbar og skridsikker beklædt base. En lædersnor er din ven når højttaleren skal transporteres, eller hvis den skal hænge et eller andet sted - en knag i dit køkken, eller måske en gren ude i naturen." Sådan skrev jeg i 2016, og den går også denne gang. 

Bang & Olufsen har dog foretaget mindre justeringer. Indikator-LED lampen er blevet langt mere synlig i funktion, og knapperne er placeret tættere - og mere intuitivt på læderstroppen, der fungerer som et taktilt pejlepunkt, når man gerne vil navigere i højttalerens knapper, uden at skulle have øjnene fikseret på den. 

Snorstopperen er blevet udskiftet, det er en lille detalje, men den giver mening. På første generations af Beosound A1 var snorstopperen en lille cirkelformet aluminumsklods med to udfræste huller til læderstroppen - den var flot, men havde det også med at glide. Den nye snorstopper er et aflangt fladklemt rør, der udnytter læderstroppernes friktion mod hinanden, til at holde stroppen på plads i ønskede position, når stropperne tvinges mod hinanden af en ekstern genstand. 

Bang & Olufsen oplyser faktisk at højttaleren er blevet 7% lettere og at den er blevet marginalt tyndere, i praksis gør det ingen forskel, men det er selvfølgelig værd at tage med, hvis man sammenligner spec-sheets. 

ANNONCE
Beosound A1 2nd gen. har fået ny stropstopper - Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen. [Test] Beosound A1 2nd gen. har fået ny stropstopper

Bedre lyd

Jeg var oprigtigt imponeret over lyden i Beosound A1. Dybden og klarheden som højttaleren leverede - også ved ret høj volumen, er god. Og i den nye generation er det også tilfældet. Med lidt mere punch i pakken. 

Beosound A1 2nd gen lyder bedre, og det kan nok tilskrives, at Bang & Olufsen har smidt nye og større enheder i kabinettet.

Desuden er den opdateret på inputfronten, og 2. generation understøtter Bluetooth med AptX-codec, hvilket især er en god nyhed for Android-brugere, der vil kunne udnytte forbindelsen til at skyde langt bedre signal igennem til den bærbare højttaler.

 

Længere liv

Den gennemgående største forbedring af Beosound A1 er, at højtaleren har fået markant bedre batterier.

I en 1:1 sammenligning med A1 vil A1 2nd gen holde på batteriet dobbelt så længe. Hvor den første A1 holdt batteri i 24 timer ved mondæne 55 dB, kan den nye A1 holde kadencen i hele 48 timer.

I praksis skal du ikke regne med at holde fest på batteriet i to døgn, men bed højere volumen kører højtaleren også væsentligt længere på en opladning, end forgængeren gjorde. En opladning klarede mig igennem 3 eftermiddage og aftener med dinnerparty playlists, da jeg i forrige uge brugte dejligt lang tid på at lave mad og drikke vin i sommerhus. 

ANNONCE
Du kan roligt tage højtaleren med i bad - Produktfoto - Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen. [Test] Du kan roligt tage højtaleren med i bad - Produktfoto

Vandtæt (?)

Spørgsmålstegnet ovenfor, er egentlig ikke for at så tvivl om vandtætheden af A1 2nd gen.

Bang & Olufsen har fået en IP67-certificering for støv- og vandtæthed til deres nye A1'er, og det betyder at den skal kunne holde til 30 minutter i vand på en halv meters dybde, hvilket er godt - men også overkill.

Beosound A1 er ikke en undervandshøjttaler og skal ikke bruges sådan, og hvis det er det du leder efter, skal du ikke købe den.

B&O's push på vandtætheden, skal nærmere ses som et nik til dem, der overvejer at tage højttaleren med til poolen eller faretruende tæt på badekarrets kant - "Ja, det kan du sagtens gøre."

Man kan sagtens tabe højttaleren i vandet - og når vandet er forsvundet fra alle højtalerens huller i aluminumgitteret, så vil den spille som før - samme manøvre som lyden laver gennem en vandtæt smartphone, der har været en tur i pølen. 

Men det betyder, at man som ejer af en A1 2nd gen, ikke behøver at være nervøs for at bruge højttaleren, for den er bestandig for både vejr og vind - og festglade gæster. 

En del af charmen ved A1, er også at den ældes med ynde - ja, aluminumsskallen får stød og ridser med tiden - men se dem som fortjenstmedaljer, lidt på samme måde som var det en lækker blank-alu Rimowa-kuffert. 

ANNONCE
Beosound A1 2nd gen kommer i Grey Mist (billedet) og Black Anthracite (Øvrige) - Produktfoto - Bang & Olufsen Beosound A1 2nd Gen. [Test] Beosound A1 2nd gen kommer i Grey Mist (billedet) og Black Anthracite (Øvrige) - Produktfoto

Hey Alexa?!

Beosound A1 2nd gen har indbyggede højttalere og akkurat som forgængeren, kan disse benyttes, hvis du ønsker at benytte højttaleren til håndfri opkald. Men denne gang har Bang & Olufsen også benyttet samme scenarie, til at udstyre højttaleren med en onboard Amazon Alexa stemmeassistent.

På dansk plan giver Alexa-integrationen ikke den største mening her og nu, da andre stemmeassistenter er længere fremme på det danske marked - men med de globale briller, er Alexa et godt valg, og det vil sikkert få endnu flere til at kigge i Bang & Olufsens retning, når de skal anskaffe sig deres næste trådløse højttaler. 

Vellykket efterfølger

Med den nye generation af Beosound A1, er det lykkedes Bang & Olufsen at forbedre på det fantastiske, og samtidig formår de at holde prisen på 2.000 kroner, som var den samme vejledende salgspris der blev påsat den første Beosound A1 tilbage i 2016. Dengang kom jeg frem til, at 2.000 var en del for en Bluetooth højttaler, men en fair pris for modellen - denne gang er jeg slet ikke i tvivl - Beosound A1 2nd Generation er bestemt en anbefalesværdig bluetooth højtaler. 

ANNONCE
Bang & Olufsen Beosound A1 2nd generation

Specifikationer:
Bærbar trådløs højttaler med Bluetooth og voice assistant
Lydenheder: 1x 3.5" bas+ 1x 3/5" diskant - 360 graders lydretning.
Forstærker: 2x 30 Watt Class D
Max dB: 92
Vandtæt: Ja IP67
Batteri: 3000 mAh
Ladetid: 2.75 timer
Vægt: 558 gram

Features:
Alexa Assistant
aptX adaptive
Mulig stereo-parring mellem to enheder
Multipoint, styring fra to smartphones
Tilpasselig equalizer via Bang & Olufsen App

Pris og tilgængelighed: 
Vejledende salgspris 2.000 kroner. Forhandles hos Bang & Olufsen og hos udvalgte forhandlere som Hifiklubben.
Tilgængelig nu i Mist Grey og Black Anthracite.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce