Connery

Avatar

I år er et ganske særligt film år. Ikke fordi film året i sig selv har været specielt godt, men fordi det byder på en film, af ingen ringere end manden bag filmklassikere, som Terminator, Aliens, Abyss, Terminator 2, True Lies og verdens mest indtjenende film til dato; Titanic. Han er en konge blandt instruktører, respekteret og frygtet af sine kolleger og sammenlagt har hans film vundet hele 18 Oscars! Hans navn er James Cameron.

6 ud af 6 stjerner
Twentieth Century Fox - Avatar Twentieth Century Fox

James Cameron har ikke lavet en fiktionsfilm i 12 år, men Cameron har bestemt ikke spildt sin tid. 

Tværtimod har han øvet sig i at perfektionere 3D teknologien, med diverse dokumentarfilm og ventet med at lave Avatar, indtil tiden var moden til det.

Det blev den for 4 år siden, da Cameron gik i gang med optagelserne til Avatar. Jeg kan godt afsløre med det samme,  at I har aldrig har set noget lignende!

Historien foregår i år 2154. Den handler om ex-marinesoldaten Jake Sully (Sam Worthington), der er blevet lammet i tjenesten. Han er nu er bundet til en rullestol, fordi han ikke har pengene til at få en operation. Jake havde imidlertid en tvillingebror, der blev slået ihjel i en ildkamp. Og eftersom Jake har samme dna som broderen, er han den naturlige stedfortræder til hans Avatar.

ANNONCE
Twentieth Century Fox - Avatar Twentieth Century Fox
En Avatar er en fjernstyret biologisk krop, der har sin egen bevidsthed, skabt af en kloning mellem et menneske og en Na’vier. Na’vier er tre meter høje, blå, menneskelignende væsner. De bor i harmoni med naturen, på den fjerne planet Pandora. Na'vierne er en stamme af urfolks jægere, der bor i noget der minder om regnskoven i Amazonas. Et frodigt og fredfyldt sted.
ANNONCE
Twentieth Century Fox - Avatar Twentieth Century Fox
Na'viernes fred bliver imidlertid forstyrret af pengegriske forretningsmænd. De vil have fingerende i et sjældent og meget værdifuldt mineral kaldet Unobtanium, som kun findes på Pandora. Unotanium kan nemlig løse Jordens energikrise i det 22. Århundrede.
ANNONCE
Twentieth Century Fox - Avatar Twentieth Century Fox
Desværre ligger størstedelen af Unobtaniumet under et kæmpemæssigt træ, der tilfældigvis også er Na’viernes bosted. Så nu er militæret sat ind for at rydde stammen af vejen.

Inden da har en håndfuld forskere, her i blandt Dr. Grace Augustine (Sigourney Weaver), fået lov til at forsøge, på fredelig vis at, overtale Na’vierne til frivilligt at forlade deres territorium.
ANNONCE
Twentieth Century Fox - Avatar Twentieth Century Fox
Jake Sully bliver derfor sat ind, som Avatar, for at kunne infiltrere stammen, vinde deres tillid og på den måde overtale dem til at, forlade deres bosted.

Som Avatar har Jake alle Na’vierens kræfter. Han er ikke længere bundet af sin rullestol og han kan frit trække vejret på planeten, hvilket almindelige mennesker ikke kan.
ANNONCE
Twentieth Century Fox - Avatar Twentieth Century Fox
Til at starte med udfører Jake sin mission, men efterhånden som Jake lærer om Na’vierne og deres kultur forelsker han sig i deres levemåde, i Pandoras fantastiske natur og ikke mindst i høvdingens smukke datter, Neytiri (Zoe Saldana).

Men den skruppelløse projektleder, Parker Selfridge (Giovanni Ribisi), kan ikke vente længere.
ANNONCE
Twentieth Century Fox - Avatar Twentieth Century Fox
Derfor beder han Oberst Miles Quaritch (Stephen Lang). om at sætte alle militærets kræfter ind, for at rydde bostedet, så han kan komme ned til den dyrebare Unobtanium.

Det stolte Na’vi folk giver dog ikke op så let, og en blodig krig på liv og død begynder.
ANNONCE
Twentieth Century Fox - Avatar Twentieth Century Fox
Visuelt er Avatar helt uovertruffen. Cameron sætter endnu en gang nye standarder indenfor CGI.

Det er en præstation i sig selv, at man nu kan sidde og se en 162 min lang film i 3D, uden at få ondt i både øjne og hovedet.

Cameron forstår til fulde 3D’ens virkemidler og har virkelig fået det optimale ud af effekten. Teknikken er fuldt integreret i filmens handling og den har aldrig fungeret bedre.
ANNONCE
Twentieth Century Fox - Avatar Twentieth Century Fox
Computereffekterne fylder naturligt nok meget i filmen, da den indeholder over 1800 visuel effects skud, men de overtager aldrig frem for karaktererne og handlingen.

Cameron gør nemlig det smarte, at man, set igennem karakterernes øjne, langsomt bliver ført ind i det computergenererede univers og det fungerer rigtig godt.
ANNONCE
Historien er samtidig tilgængelig, uden unødvendige udenoms plots og karaktererne er menneskelige

og genkendelige typer, som vi kan identificerer os med og i Na’viernes tilfælde sympatisere med.
Twentieth Century Fox - Avatar Twentieth Century Fox
Avatar er dog mere end blot en fantastisk actionfilm. Camerons miljøbevidste budskab er tydeligt og let at, overføre på vores egen verden.

Det er ikke tilfældigt, at Na’vierne minder om indianere og bor i en smuk regnskov, der står overfor at blive destrueret af kæmpemæssige bulldozere.
ANNONCE

Cameron prøver at fortælle os, at vi skal respektere naturen og behandle den og vores medmennesker ordentligt, ellers ender det galt - og det har han jo så evigt ret i.

Avatar har premiere den 18. december, landet over.

Drengerøvs factor: 100 %.

Avatar - Trailer
Teknisk information:
Original titel: Avatar

USA, 2009

Instruktør: James Cameron

Medv: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang og Giovanni Ribisi

Genre: Sci-Fi/Action/Drama/Thriller

Billedformat: 1.77:1

Lyd: Dolby Digital

Længde: 161 min.

Premiere dato: 18. december 2009

Biodistributør: Twentieth Century Fox
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce