Når temperaturen stiger i Australien, stiger også temperaturen i debatten om badetøj. Politikere i New South Wales har nemlig besluttet at forbyde thongs (flip-flops) og g-strenge ved offentlige svømmebassiner – en beslutning, der har fået mange til at se rødt. Kritikken handler ikke kun om påklædningen, men om hvad mange ser som en tydelig dobbeltstandard, hvor mænd ikke udsættes for lignende regler.
Læs også: LEGO hylder Twilight-sagaen med imponerende Cullen House-byggesæt
Det omdiskuterede forbud
Baggrunden for det hele er en opdatering fra Blue Mountains Leisure Centres (BMLC), der hører under Blue Mountains City Council. På Facebook annoncerede de en opstramning af reglerne for badetøj med et fokus på, hvad der anses for “passende”. Selvom opslaget hurtigt blev slettet, nåede det at skabe overskrifter og vrede kommentarer fra både lokale og nationale medier.
I opslaget præciserede BMLC, at “thongs og g-strenge ikke er acceptable for hverken mænd eller kvinder.” Samtidig understregede de, at bikinier stadig var tilladt, men de understregede, at badetøj skal være “genkendeligt og passende.”
Spørgsmålet om, hvordan reglerne skal håndhæves, er dog endnu ikke blevet besvaret.
Reaktioner fra offentligheden
Forbuddet har ført til en heftig debat, hvor især kvinder føler sig stigmatiserede. Body confidence-modellen Jess King var blandt dem, der tog afstand fra beslutningen og på Instagram skrev:
“Et sådan forbud antyder, at menneskekroppen – og specifikt bagdelen – er upassende eller seksualiseret. Det forstærker skam frem for at fremme accept.”
Også kultureksperten Lauren Rosewarne har udtalt sig kritisk:
“Disse historier har ofte en understrøm af, at kvinder gøres ansvarlige for mænds reaktioner. Som om det er kvinders opgave at undgå at ‘friste’ mænd.”
Et bredere problem?
Kritikere peger på, at forbud som dette blot er et eksempel på en større problematik, hvor kvinder ofte får skylden for at skabe “forstyrrelser” med deres tøjvalg. TV-værten Georgie Tunny satte det simpelt på programmet The Project:
“Jeg er ligeglad med, hvad folk har på. Hvis de føler sig selvsikre i det, så er det godt nok for mig.”
For mange handler debatten om mere end bare badetøj. Det handler om retten til at klæde sig, som man vil, uden at føle sig dømt eller skammet. Forbuddet har ikke kun givet anledning til vrede kommentarer online, men også sat fokus på, hvordan vi som samfund ser på kroppen og personligt udtryk.
Selvom de lokale politikere måske havde gode intentioner, har de i stedet pustet liv i en større debat om ligestilling, kropspositivisme og kulturelle normer. Thongs og g-strenge er muligvis små beklædningsgenstande, men deres betydning i denne debat er alt andet end lille.