Connery

Arkæologer opdager egyptisk astronomisk observatorium fra 600 f.Kr., der defineres som den "første og største af sin slags"

En vild opdagelse i den egyptiske historie.

Egypten, kendt for sine imponerende pyramider og gamle templer, har nu føjet endnu en bemærkelsesværdig opdagelse til sin rige historie. Arkæologer har netop identificeret det første kendte astronomiske observatorium i landet, og fundet beskrives allerede som det største og mest betydningsfulde af sin slags. Opdagelsen fandt sted i den gamle by Buto, i dag kendt som Tell Al-Faraeen, beliggende i Kafr El-Sheikh-regionen.

Observatoriet, der dateres tilbage til det sjette århundrede f.Kr., blev fundet under udgravninger for tre år siden. Lederen af ekspeditionen, Hossam Ghonim, blev overrasket over opdagelsen og sagde: "Alt, hvad vi fandt, overgik vores forventninger." Det L-formede observatorium, som dækker mere end 850 kvadratmeter, har en indgang, der vender mod øst, markeret af en traditionel port kaldet en pylon. Denne port fører til et område, hvor sollyset ville oplyse det sted, hvor en præst, kendt som "smn pe," stod for at aflæse solen og stjernerne.

I begyndelsen troede teamet, at de havde fundet et religiøst tempel, men efterhånden som udgravningerne skred frem, blev det klart, at bygningens formål var langt mere komplekst. Blandt de fundne genstande var der blandt andet granit- og bronzestatuer samt lertøj, der blev brugt til religiøse ritualer, hvilket bekræftede, at strukturen var i brug i det sjette århundrede f.Kr.

Et af de mest bemærkelsesværdige fund var et skævt stensolur langs observatoriets nordlige side. Dette solur blev brugt til at bestemme tidspunktet for solopgang, middag og solnedgang ved hjælp af solens skygger, en enkel, men dybtgående metode.

Indenfor observatoriets mure fandt arkæologerne også inskriptioner, der skildrer solopgange og solnedgange over tre forskellige sæsoner. Ifølge Ghonim forestillede de gamle egyptere jorden og himlen som to måtter. Himlen blev kortlagt på "Themet Hrt," himmelmåtten, mens jorden blev repræsenteret af "Themet Ghrt," jordmåtten, som fungerede som deres kalender og markerede begivenheder som Nilens oversvømmelser og høsttider.

Opdagelsen af dette observatorium kaster nyt lys over de gamle egypteres sofistikerede forståelse af tid og astronomi. Det viser, hvordan de integrerede deres observationer af himlen i deres daglige liv og religiøse praksis.

Dette fund markerer et betydningsfuldt kapitel i forståelsen af egyptisk historie og videnskab, og det vidner om en civilisation, der var dybt forbundet med kosmos.

ANNONCE
Del

Seneste nyt