Connery

Apple ønsker at Siri forholder sig neutralt til feminisme

Hvordan holder man begge sider af den politiske fløj tilfredse?

Ifølge en netop udgivet artikel af The Guardian, har Apple foretaget ændringer i Siris respons, så den virtuelle assistent aldrig benytter ordet "feminisme". 

Artiklen tager udgangspunkt i et leak af interne dokumenter, der er blevet frigivet af en anonym whistleblower, som har arbejdet med kvalitetsforbedringer af Siri.

Dokumenterne afslører, at udviklerne af Siri blev instrueret i håndtere Siris besvarelser af "følsomme emner" på tre forskellige måder:
"Don't engage", "Deflect" og "Inform".

Det betyder, at iPhone brugere der ønskede at have en samtale med Siri angående et emne som feminisme, #MeToo etc., ville blive mødt med et informativt men holdnings- og følelsesforladt svar. 

At Apple har programmeret Siri til at være apolitisk, virker til at være et fornuftigt valg, der umuligt kan støde nogen... Men alligevel har Apples beslutning trukket overskrifter.  
Spørgsmålet er dog hvorfor? 

Lad os pakke historien ud.

ANNONCE
Apple ønsker at Siri forholder sig neutralt til feminisme

Ledelsen i Apple krævede at Siris udviklere programmerede Siri til at være fortaler for lighed, men aldrig at benytte sig af ordet 'feminisme'.

Det kan dog ikke være overraskende, at Apples beslutning om at lade Siri gå ind for lighed uden eksplicit at benytte sig af ordet feminisme, har trådt nogen over tæerne i disse krænkelseskulturelle tider. 

Sam Smethers, lederen af den velgørende organisation Fawcett Society, der beskæftiger sig med kønsrelaterede kampagner, har udtalt at problemet med Siri og de andre virtuelle assistenter er, at de er udviklet af mænd og derfor er påvirket af en mandsdomineret tankegang.  

Smethers hævder yderligere, at Siri og de andre assistenter automatisk går ind for feminisme, hvis de går ind for lighed.
Hun understreger desuden, at problemet ikke bliver løst, før teknologiselskaberne begynder at rekruttere væsentligt flere kvinder.

Hvorfor har Apple valgt at indføre nye regler?

ANNONCE
Apple ønsker at Siri forholder sig neutralt til feminisme

De lækkede dokumenter fra Apple løftede også sløret for virksomhedens interne guidelines, der instruerede Siris udviklere, hvordan de bør programmere Siri og formulere den virtuelle assistents besvarelser.

Besvarelserne bør ikke være farvet af et perspektiv, men i stedet være "ikke-menneskelige", "kønsfrie", "ydmyge" og "playful". 
Den føromtalte guideline drager derudover også inspiration fra Isaac Asimovs tre robotlove, hvor lovene er blevet omskrevet, så de bliver relevante for Siri og tiden vi lever i. 

De tre love der, ifølge den lækkede  guideline, regulerer Siri er formuleret således:

  • "An artificial being should not represent itself as human, nor through omission allow the user to believe that it is one."
     
  • "An artificial being should not breach the human ethical and moral standards commonly held in its region of operation."
     
  • "An artificial being should not impose its own principles , values or opinions on a human."
     

Med andre ord må Siri ikke udgive sig for at være et menneske og derudover skal den virtuelle assistent overholde de samme etiske og moralske standarder, som det land brugeren er i. 
Sidstnævnte betyder, at Siri i Mellemøsten eller Kina kan fremsætte andre perspektiver end Siri i Europa eller Afrika. 

Siri skal altså respektere lokale perspektiver og holdninger, mens den virtuelle assistent skal holde sin egen mening for sig selv og blot gøre det, den er programmeret til... at være informativ og hjælpsom.

Mit spørgsmål til dig:
Er Apple gået helt galt i byen med måden de har programmeret Siri, eller skal vi som samfund lige skrue seks gear ned, når det kommer til følelsen af krænkelse eller forurettethed?

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce