Connery

Anmeldelse: Troll - den norske 'King Kong' trumfer med minimalistisk monsterfilm

Norden har fået et nyt monster, der er kommet for at blive!

4 ud af 6 stjerner

Hvis du trænger til en solid monster-flick til dine nybagte popcorn, så kommer årets overraskelse fra en lidt uventet kant - nemlig de norske fjelde!

Roar Uthaug har præsteret at kreere en ny monsterfilm, som dykker ned i nordisk mytologi - trolde og myterne omkring disse små og store skabninger i nordiske folkefortællinger og eventyr har altid været en spændende faktor, som kan bruges til alt fra de sødeste Disney-film og til den mest makabre monster-film.

'Norge har grebet dybt i nordisk eventyr-mytologi og fået et ikonisk monster ombord på en ny Netflix-film Trold, eller Troll, der ville få Krøllebølle til at løbe tilbage i skjul.

Selve handlingen dykker ned i udfaldet af en kontroversiel udgravning til en ny togtunnel igennem et fjeld - mens arbejderne forsøger at komme igennem det massive bjerg til tonerne af naturdemonstranter ved indgangen bliver alt pludselig irrelevant - noget vågnede inde i bjerget.

ANNONCE
Foto: Netflix, Jallo Faber - Anmeldelse: Troll - den norske 'King Kong' trumfer med minimalistisk monsterfilm Foto: Netflix, Jallo Faber

Rasende flot CGI-kæmpe

Trold er absolut popcorn-underholdning, men ikke på den måde, at du bare skal lægge hjernen på hylden, inden du melder din entre i sofa-etablissementet - men derimod en popcorn-film, hvor balancen mellem monster-effekter og handling er på et acceptabelt niveau.

'Man får naturligvis ægte King Kong-vibes, når man ser den 40-50 meter høje trold trone sig op i det smukke norske landskab - og selve eksekveringen af de visuelle effekter læner sig også op af den naturtro svulstighed, som vi eksempelvis så i Kong: Skull Island - et fænomenalt bæst af en trold, som er lige dele uhyggelig, realistisk og tilpas nede på jorden, så den efterligner den forestilling man har af norske fjeldtrolde fra eventyrbøger.

CGI’en er spot on og selve perspektivet ‘menneske mod monster’ sidder lige i skabet, når den tordner igennem landskabet og sætter sit fodaftryk mit i et hus eller raserer gadebilledet ved at sweepe den ene bil ud til siden efter den anden i et eksplosivt tempo. Det er sin sag at gøre et monster realistisk - og så af den størrelse - men ikke desto mindre er konstellationen af menneskets verden vs. troldegiganten uhyre veludført og man sidder bare og nyder den æstetiske opbygning på troldens rustikke udseende.

ANNONCE
Foto: Netflix, Jallo Faber - Anmeldelse: Troll - den norske 'King Kong' trumfer med minimalistisk monsterfilm Foto: Netflix, Jallo Faber

Trolden ud af æsken

Der er altid en balance i, hvor meget og hvornår man skal se det famøse monster, og heldigvis får vi syn for sagen tidligt i filmen - det er ikke en Godzilla anno 201??, hvor man kun glimtvis ser det, som vi alle er kommet for at se - trolden lander i dit åsyn forholdsvis tidligt, og så er der ellers smæk på! Vi får den perfekte optrapning af eskalering, så vi har de nødvendige forventninger til, hvad monsteret dog kan være - og den tager alligevel røven på dig, når man ud af det blå pludselig ser den gigantiske kæmpe tårne sig op over for vores uheldige helte.

Selve filmen genopfinder ikke den dybe tallerken, men dvæler heller ikke for meget ved klicheer omkring monster-film - derimod agerer den et friskt pust i genren med en ny slags ‘baddie’, der er langt mere interessant og kompleks, end vi tidligere har set. En slags nordisk, mørkt univers med små nedslag af humor, varme og kærlighed krydret med netop popcorn-flick-orienterede aspekter.

Selve handlingen er meget simpel og overskuelig, men formår alligevel at få implementeret elementer af medmenneskelighed, sjove sidekicks og ømme øjeblikke mellem et uforløst far-datter-forhold - en kærkomment tilvalg til en genre, der ofte klandres for at misse de menneskelige relationer og udelukkende hvile på monsteret - Trold formår at kombinere monster-universet med dets medmennesker i en måde, som gør, at den er dynamisk, betagende og desuden tilbyder et plot, der rent faktisk er kød på.

Det er ikke sådan, at vi har fat i et bragende mesterværk, der er en ægte gamechanger, men den formår at puste liv i en fortærsket genre på en original og fængende måde, som gør, at man både fascineres af mytologien og måden, historien strikkes sammen på. Et visuelt imponerende værk med lige dele spænding, nuancering og en bad-ass trold!

Trold får premiere på Netflix d. 1. december 2022 - se traileren herunder:

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce