Connery

Anmeldelse: Tiny Tina's Wonderlands

Borderlands' take på magi er wacky og fyldt med Borderlands humor

4 ud af 6 stjerner

Hvis man skal forklare hvad spillet Tiny Tina's Wonderland er på en enkelt sætning, er det stiller det krav til modtagerens viden om Gearbox tidligere spil:

Tiny Tina's Wonderlands er i essensen et Borderlands looter-shooter, der er blevet genfortolket i et magisk Dungeons & Dragons-inspireret rollespilsunivers, med læssevis af popkultur-referencer, underholdende urealistiske våben og et formidabelt voicecast. 

Easy peasy. Hvis du hverken kender til Borderlands eller fantasy-genren, bliver det straks sværere at følge med. 

ANNONCE
Tiny Tina's Wonderlands - Gearbox - Anmeldelse: Tiny Tina's Wonderlands Tiny Tina's Wonderlands - Gearbox

Tiny Tina's Wonderlands er et Action-RPG/First person looter shooter - det første enkeltstående af sin slags indenfor Gearbox'-universet. Tiny Tina er en karakter der har optrådt igennem flere installationer af Borderlands, og Wonderlands er en metahistorie i Borderlands-regi, men egentlig også en let måde for Gearbox' at bevæge sig væk fra de futuristiske og postapokalyptiske strømninger i Borderlands, mod et mere fantasy-præget univers med drager, goblins, magi og eventyr. 

I Tiny Tina's Wonderlands er selve spillet og gameplayet centreret omkring en fantasifuld afvikling af et table-top rollespil som Tiny Tina er game master på - altså spiller man et rollespil, hvor Tina er mastermindet og den underliggende gudestemme, der dikterer hvordan universet udfolder sig og hvilke regler der findes. 

Idéen er ikke helt ny, for Gearbox testede allerede konceptet af i en udvidelse til Borderlands 2: Tiny Tina's Assault on Dragon Keep, der på samme måde tog spillerne af et spil ind for at spille et spil i spillet. 

I Tiny Tina's Wonderland er konceptet nu blevet bredt ud på et helt univers, der på overfladen og dybt ind i gameplayet minder om Borderlands. 

ANNONCE
Tiny Tina's Wonderlands

Borderlands i satirisk fantasy-sovs

Når jeg bliver ved med at henvise til Borderlands, er det fordi spillets grundrytme nærmest er en-til-en sammenlignelig med den adrenalinpumpede looter-shooter: De postapokalyptiske psychos er skiftet ud med levende døde, goblins og andre fantasivæsener, og der pløkkes ned med (ofte) genkendelige Borderlands våben for en gang imellem at afløses af mere fantasy-inspirerede special-angreb, der selvfølgelig omfatter store sværd og økser, men også magi af forskellig karakter. 

I Borderlands-universet hedder rollespillet Bunkers & Badasses, og det satiriske twist på D&D er let at få øje på. Mens det primære gameplay er looter-shooter ind til benet, er der bygget forskellige lag af rollespil ovenpå, det  kommer blandt andet til udtryk i karakter-kreationen, hvor man kan lave en Brr-Zerker, Clawbringer, Graveborn, Speelshot, Spore Warden eller en Stabbomancer (godt roguelike navn?) - som alle har hver deres unikke fantasy-træk og hver især også kan gå med et "umalet" look. 

Unaset hvad man vælger får man tildelt karakter-navnet "Fatemaker", og er som spiller den drivende kraft i at katapultere historien i rollespillet frem. 

Modsat Borderlands, der arbejder med en mere open-world agtig tilgang, er Wonderlands delt ind i forskellige "instances", som navigeres i fra et isometrisk kort, hvor spilfiguren løber rundt med et top-down view, der er et genkendeligt træk fra klassiske RPG-spil. 

ANNONCE
Sig hej til krystalenhjørning dronning Butt Stallion - Gearbox - Anmeldelse: Tiny Tina's Wonderlands Sig hej til krystalenhjørning dronning Butt Stallion - Gearbox

Sikkert fremført med pinagtig humor

En af de ting der deler vandene når det kommer til Borderlands-franchiset er humoren - eller manglen på samme, alt efter hvem du spørger. Humoren er lige så meget en mærkevare for Borderlands, som det grafiske tegnefilmsagtige udtryk. Den humor er også på pletten i Tiny Tina's Wonderlands, men hvor Borderlands-humoren ofte kunne føles som om at udviklerne af spilelt prøvede lidt for hårdt at fremprovokere nogle tiltrængte grin, fungerer den væsentligt bedre i Tiny Tina. 

Grunden til at humoren fungerer bedre, er leveringen: Tiny Tina er selv en lille manisk pige med dårlig humor, og som den grundlæggende fortæller er det lettere at sluge, at karakteren har en tør og barnlig humor. Jeg ved godt, at det stadig er spillets skabere der har skrevet jokes - men med Tina som katalysator virker det bedre. 

Den fjollede tone bæres i øvrigt hjem af dedikeret stemmearbejde, fra skuespillere og komikere der ikke selv er fjerne for en fjollet tone: Wanda Sykes, Andy Samberg og Will Arnett leverer supportstemmerne til Tiny Tina's performance fra Ashly Burch. 

ANNONCE
Oververdenen der bringer spilleren fra sted til sted - Gearbox - Anmeldelse: Tiny Tina's Wonderlands Oververdenen der bringer spilleren fra sted til sted - Gearbox

Et bedre Borderlands

Om man er mest til fantasy eller sci-fi er en udpræget smagssag, men Fantasy-universet med den tunge meta-kommentar, er for mig at se et fantastisk match til Borderlands gameplayet, og looter-shooter genren der i sig selv skylder en del af dets appeal til klassiske fantasy-spil som Blizzards Diablo, bringer på en eller anden måde cirklen til fuldførelse, når der pludselig er drager og overdrevne heltekarakterer i spil. 

Jeg vil ikke gå så langt og sige, at Tiny Tina's Wonderlands er et must-play, og hvis du er meget seriøs med din fantasy skal du holde dig væk. Hvis du til gengæld har lyst til at fjoller rundt med næsten-uendelig ammunition og nakke drager, mens du fra tid til anden kan grine af en tør onkel-joke, så er Borderlan - øh jeg mener: Tiny Tina's Wonderlands - et herligt afbræk i hverdagen.

ANNONCE
Tiny Tina's Wonderlands

Action-RPG-looter-shooter

Udvikler: Gearbox

Udgiver: 2K

Platforme: PC, PlayStation, Xbox

Udgivelsesdato: 25. marts 2022

Del

Seneste nyt

Annonce