Connery

Anmeldelse: Kysset

Esben Smed og Clara Rosager kysser i Bille Augusts krigsdrama.

3 ud af 6 stjerner
Kysset -Trailer

3 is a Magic Number

Kysset er baseret på Stefan Zweigs roman Ungeduld des Herzens (Utålmodige hjerte) fra 1939. Den er tidligere blevet filmatiseret, første gang i 1946 med det britiske romantiske drama Beware of Pity. Anden gang var i en tyrkisk udgave med titlen Merhamet fra 1970 og nu har danske Bille August så kastet sig over den tragiske historie, hvilket der er kommet en momentvis gribende, om end lidt formularisk film ud af.

ANNONCE
Nordisk Film - Anmeldelse: Kysset Nordisk Film

Be Our Guest

Året er 1913. Den unge sekondløjtnant Anton Abildgaard (Esben Smed), er i færd med at afslutte sin officersuddannelse ved kavaleriet på kasernen i Næstved. Under en øvelse hjælper Anton og hans soldaterkammerater den lokale baron, Løvenskjold (Lars Mikkelsen), med nogle bil problemer og Anton inviteres som tak til bal på godset.

ANNONCE
Nordisk Film - Anmeldelse: Kysset Nordisk Film

Pity Party

Her møder han baronens yndige datter Edith (Clara Rosager), som Anton byder op til dans. Men i stedet for at tage en vals, bryder Edith ud i gråd. Hun er blevet lam efter en hesteulykke, hvilket Anton var totalt uvidende om. Han får medlidenhed med den stakkels kvinde og sender næste dag en buket blomster som undskyldning. Det fører til en ny invitation fra baronen og hans datter, denne gang til middag.

ANNONCE
Nordisk Film - Anmeldelse: Kysset Nordisk Film

Hell or High Water

Hvad der startede som en god gerning, bliver langsomt et helvede for officeren. Middagene gentager sig nemlig aften efter aften og pludseligt finder Anton sig fanget imellem skyld og skam. I sidste ende er det dog en godmodig løgn, et lidenskabeligt kys og mordet på en østrigsk hertug ved navn Franz Ferdinand, der bliver skæbnesvangert for de to unge menneskers fremtid.

ANNONCE
Nordisk Film - Anmeldelse: Kysset Nordisk Film

I krig og kærlighed

Historien har en snert af Romeo & Julie, War and Peace, Atonement og et hav af andre ”krigs- og kærlighedsfilm” og som sådan er der ikke noget galt med den. Dét en hver film står og falder på er eksekveringen. En film som denne ligger meget af dramaet i det usagte, i blikke og sågar åndedræt. Her føler jeg at filmen fejler. Det er ikke sådan at vi er fuldkommen ligeglade med karaktererne, men dramaet kunne sagtens været blevet udnyttet endnu mere.

ANNONCE
Nordisk Film - Anmeldelse: Kysset Nordisk Film

Stativ, stakit, gebis

Kysset er, hvad jeg vil kalde, en pensionist film. Tempoet er roligt, dialogen klar og tydelig, plottet er lige ud af landevejen og filmen er billedskøn, der er med andre ord ingen ”ben” at knække gebisset på. Det hele er bare lidt for pænt, en anelse for forudsigeligt og endegyldigt en smule kedeligt. Men har man en uimodståelig trang til en gammeldags kærligheds drama, så tag mor, svigermor eller bedstemor under armen og giv hende en hyggelig og ganske ufarlig biografoplevelse.

ANNONCE
Drengerøvsfaktor og teknisk info:

Drengerøvsfaktor: ’13 %

Teknisk information:

Original titel: Kysset

Land: Danmark, 2022

Instruktør: Bille August

Cast: Esben Smed, Clara Rosager, Lars Mikkelsen, Rosalinde Mynster, David Dencik

Genre: Drama

Billedformat: 1.85:1

Lyd mix: Dolby Digital

Spilletid: 116 min

Dansk bio premiere: 23. februar 2023

Distributør: Nordisk Film Distribution

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce