Connery

Anmeldelse: Dumb Money

Sand historie om GameStop-aktiebevægelsen der rystede Wall Street

4 ud af 6 stjerner

Under Pressure

Du husker det sikkert, du var der jo selv; 2020 var et hårdt år. Covid-19 pandemien brød ud i marts og medfulgte lange nedlukninger, tragiske dødsfald og mangel på toiletpapir. Det var en tid præget af ekstrem usikkerhed og frygt, enorm social uro og en voksende frustration over økonomisk ulighed. Alt dette tærede på psyken, helbredet, moralen og ikke mindst på vores økonomi.

ANNONCE
SF Studios - Anmeldelse: Dumb Money SF Studios

Auld Lang Syne

Men med 2021 i sigte var optimismen og håbet så småt på vej tilbage i vores kollektive sind, for det kunne vel ikke blive værre end det allerede var. Der var en lovende vaccine på vej, demokraterne var på vej tilbage i Det Hvide Hus og vi kunne langt om længe så småt begynde at vende tilbage til vores normale dagligdag.

ANNONCE
SF Studios - Anmeldelse: Dumb Money SF Studios

Anno Domini

Men allerede d. 6. januar viste 2021, hvad den havde i sinde for os. Nyhederne var fyldt med rystende optagelser fra Washington D.C., hvor mere end 2000 vrede demonstranter, såkaldte MAGA tilhængere, havde stormet kongressen i protest over valget og Donald Trumps deroute.

ANNONCE
SF Studios - Anmeldelse: Dumb Money SF Studios

Dirty Money

Den anden store nyhed der fyldte sendefladerne i januar 2021, omhandlede computerspil og forbrugerelektronik-virksomheden GameStop. I en del år havde hedgefonden Melvin Capital nemlig spillet mod firmaet på Nasdaq-børsen, hvilket havde fået aktien til at falde gevaldigt. Dermed får det detailinvestorer (individuelle) til at investere, hvilket blandt de institutionelle investorer og investeringsforeningsselskaberne kaldes for ”Dumb Money”, fordi det for selskaberne er lettjente når detailinvestorer uundgåeligt mister deres penge når aktien dykker.

ANNONCE
SF Studios - Anmeldelse: Dumb Money SF Studios

The Big Short

Derfor besluttede fritids finansanalytikeren Keith Gill (Paul Dano) under synonymerne Roaring Kitty og DeepFuckingValue, i en række indlæg på subreddit r/wallstreetbets, sig for at opfodre sine følgere til at investere i aktien bl.a. via appen Robinhood, for på den måde at pumpe prisen på aktien op og dermed lave et såkaldt short squeeze, hvor de institutionelle investorer forhåbentligt bliver de helt store tabere.

ANNONCE
SF Studios - Anmeldelse: Dumb Money SF Studios

There Will Be Blood Stocks

En financiel revolution var under opsejling, hvor almindelige mennesker, som sygeplejersken Jenny (America Ferrera), det lesbiske par Riri (Myha'la Herrold) og Harmony (Talia Ryder) og GameStop medarbejderen Marcus (Anthony Ramos) alle var med til at bringe en af de mest magtfulde investeringsinstitutioner ned med nakken. Det krævede nerver af stål for ikke at bukke under for fristelsen og sælge før tid og det rystede Wall Street i deres grundvold.

ANNONCE
SF Studios - Anmeldelse: Dumb Money SF Studios

Say WAP?!

Denne helt særlige zeitgeist der herskede i og omkring 2020-2021, er perfekt indfanget i Dumb Money. Instruktøren Craig Gillespie benytter sig især af popkulturelle referencer til at indkapsle stemningen. Sange som Cardi B’s WAP, Meat Loaf klassikeren I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That og The White Stripes rebelske ørehænger Seven Nation Army, skaber på en og samme tid kontekst, ironisk distance og fandenivoldskhed til hele tidsperioden, så vel som GameStop aktiebevægelsen og den gigantiske fuckfinger den var til finansverdenen.

ANNONCE
SF Studios - Anmeldelse: Dumb Money SF Studios

The Wolf Cat of Wall Street

Til trods for dette er Dumb Money en forholdsvis kompakt og liniær historie og filmen mangler lidt af den galskab og ”WTF-faktor” som f.eks. The Wolf of Wall Street, The Big Short og Vice har i sig. Som publikum får vi heller aldrig helt fornemmelsen af, hvad der er på spil for GameStop investorerne. Paul Dano er som altid seværdig, men jeg kunne godt have ønsket mig lidt mere kreativitet i udførelsen og fortællestilen. Alligevel vil jeg godt anbefalede Dumb Money, hvis ikke andet så som inspiration til, hvordan vi almindelige borgere ikke nødvendigvis behøver at finde os i status quo.

ANNONCE
Drengerøvsfaktor og teknisk info:

Drengerøvsfaktor: 50 %

Teknisk information:

Original titel: Dumb Money

Land: USA, 2023

Instruktør: Craig Gillespie

Cast: Paul Dano, America Ferrera, Myha'la Herrold, Talia Ryder, Shailene Woodley, Nick Offerman, Vincent D'Onofrio, Anthony Ramos, Seth Rogen, Sebastian Stan, Pete Davidson

Genre: Biografi/Comedy/Drama

Billedformat: 2.39:1

Lydmix: Dolby Digital

Spilletid: 105 min

Dansk bio premiere: 21. september 2023

Distributør: SF Studios

ANNONCE
Del

Seneste nyt