Connery

Anmeldelse: Døden på Nilen

Mesterdetektiven Hercule Poirot er tilbage

4 ud af 6 stjerner
Death on the Nile - Trailer

Till death do us part

Året er 1937. Den smukke, rige og succesfulde arving Linnet Ridgeway-Doyle (Gal Gadot) gifter sig med Simon Doyle (Armie Hammer) for næsen af Linnets veninde og Simons forlovede, Jacqueline de Bellefort (Emma Mackey). Jacqueline kan ikke skjule sin jalousi og begynder at forfølge brudeparret, hvor end de befinder sig. Selv ikke da de beslutter sig for at invitere deres nærmeste venner på en tur på Nilen, Ægyptens mægtige og farefulde flod, kan de undslippe den jaloux kvinde og Linnet begynder for alvor at frygte for sit liv.

ANNONCE
20th Century Studios - Anmeldelse: Døden på Nilen 20th Century Studios

Vi sejler op ad åen

Turen op ad Nilen er kun få dage undervejs, da Jacquelines jalousi tager overhånd og hun, under et højlydt skænderi, skyder Simon i benet. Kort tid efter findes Linnet død, skudt i hovedet, mens hun lå og sov og alt peger på Jacqueline som morderen. Problemet er bare at Jacqueline har et skudsikkert alibi, så morderen må være en af de øvrige gæster.

ANNONCE
20th Century Studios - Anmeldelse: Døden på Nilen 20th Century Studios

The plot thickens

Heldigvis er den belgiske mesterdetektiv Hercule Poirot (Kenneth Branagh) også blandt gæsterne og gennem hans efterforskning viser det sig, at Linnet havde mange fjender blandt sine venner og ikke alting er så lige til som først antaget. End ikke Poirots egen ven Bouc (Tom Bateman), der ellers bisidder Poirot i efterforskningen, går fri for mistanke. Tiden er knap, så mesterdetektiven må bruge al sin snilde for at løse mordgåden inden dampbåden atter når i havn.

ANNONCE
20th Century Studios - Anmeldelse: Døden på Nilen 20th Century Studios

Murder, she wrote

Filmen er baseret på Døden på Nilen er en af Agatha Christies mest velkendte og elskede romaner og er opfølgeren til Kenneth Branaghs (og Agatha Christies) Murder on the Orient Express fra 2017. Romanen er filmatiseret flere gange tidligere, mest vellykket i 1978, dengang med Peter Ustinov i rollen som Poirot. ’78 udgaven havde måske bedre skuespilpræstationer, men føltes en anelse teatralsk og tv-agtig. Branagh har ikke formået at få helt samme høje skuespil fra sit cast, Gal Gadot er smuk, men ikke nogen stor skuespiller, Armie Hammer er undervældende, Russel Brand er fejlcastet og personligt er jeg ikke den helt store fan af Sir Kenneth Branagh som Poirot, til gengæld er Branaghs udgave gennemført cinematisk, fuldt med fortælleglæde og fuldkommen overdådig i sin stil.

ANNONCE
20th Century Studios - Anmeldelse: Døden på Nilen 20th Century Studios

The Mackey element

Trods det stjernespækkede, men altså lidt svage cast er Death on the Nile en stærkt underholdende film. Hovedsageligt fordi Agatha Christies historie er så stærk i sig selv, til at den sagtens kan overleve et par svaghedspunkter hist og her. Der er såmænd også lyspunkter i castet så som Sophie Okonedo (Get Out) som jazz sangeren Salome Otterbourne og Annette Bening som Boucs kontrollerende mor Euphemia. Sidst men ikke mindst er der den unge Emma Mackey (Sex Education) som Jacqueline de Bellefort. Hun er forholdsvis ny i gamet, men hun stjæler hver en scene hun er med i.

ANNONCE
20th Century Studios - Anmeldelse: Døden på Nilen 20th Century Studios

ACCU

Er man til et godt gammeldags ”whodunit” mysterie, så findes der ikke nogen bedre forfatter end Agatha Christie og Kenneth Branagh har endnu en gang bragt hendes historie til live med stor respekt for og en tydelig forkærlighed til Christies univers. Branagh har teaset, at der sagtens kunne komme flere filmatiseringer af Christies bøger, hvis denne film klarer sig godt, så derfor kommer jeg med en personlig anbefaling. Se denne film, så vi alle kan få flere film og måske skabe et helt ACCU (Agatha Christie Cinematic Univers).

ANNONCE
Drengerøvsfaktor og teknisk info:

Drengerøvs faktor: ’37%

Teknisk information:

Dansk titel: Døden på Nilen

Original titel: Death on the Nile

Land: USA/UK, 2022

Instruktør: Kenneth Branagh

Cast: Kenneth Branagh, Gal Gadot, Armie Hammer, Emma Mackey, Annette Bening, Tom Bateman, Russell Brand, Letitia Wright, Sophie Okonedo, Ali Fazal, Dawn French, Jennifer Saunders, Rose Leslie

Genre: Crime/Drama/Mystery

Billedformat: 2.39:1

Lydmix: Dolby Atmos

Spilletid: 137 min

Premieredato: 10. februar 2022

Distributør: 20th Century Studios/Walt Disney Studios Motion Pictures

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce