Connery

Anmeldelse af Justice League Snyder Cut: Justice League 2.0 er ventetiden værd

Snyder Cut har vækket glæden ved DC Comics igen.

5 ud af 6 stjerner
Foto: Warner Bros./HBO Nordic - Anmeldelse af Justice League Snyder Cut: Justice League 2.0 er ventetiden værd Foto: Warner Bros./HBO Nordic

Så er tiden så småt kommet til at se den nye Justice League, som får premiere på HBO Nordic d. 18. marts og vi har været så heldige at fange den nye udgave et par dage før premieren.

Du sidder sikkert ligesom så mange andre hungrende filmelskere i Corona-tiden og trænger til noget nyt at se - og selvom vi ikke har fingrene i en spritny udgivelse, så kan vi godt fortælle, at Justice League 2.0 er meget anderledes end det første forsøg.

Herunder får du et par ord om, hvad du kan forvente om den nye Justice League og hvad Zack Snyders final touch har gjort på det endelige resultat.

Fungerer den endelig som en film og kan vi nu endelig udviske den fesne biografoplevelse, vi havde tilbage i 2017?

Læs med herunder.

SPOILER-FRIT i forhold til handling og overraskelser, naturligvis.

ANNONCE
Foto: Warner Bros./HBO Nordic - Anmeldelse af Justice League Snyder Cut: Justice League 2.0 er ventetiden værd Foto: Warner Bros./HBO Nordic

Instruktøren, der fik en chance til

Filmen markerer et historisk punkt i filmhistorien, da det ikke tidligere er sket, at en film har ‘fået en chance til’ - ment på den måde, at hvis en film skraber bunden på premieredagene, så er det bare tough luck. Du havde chancen, men hvis du ikke performer i billetsalget, så er det bare sådan landet ligger.

Men Justice League fik en chance til.

Og af god grund.

Historien om den famøse Justice League fra 2017 har nemlig været noget turbulent - filmselskabet var ikke helt tilfredse med, hvordan den foregående Batman v Superman: Dawn of Justice klarede sig i biograferne, så der var lidt mere stramme tøjler - og instruktør Zack Snyder blev ramt af en af de værste personlige tragedier under optagelserne.

- han mistede sin datter Autumn Snyder i en alder af 20 år til selvmord.

Snyder trådte væk fra projektet under post-produktion for ordentligt at kunne bearbejde sin sorg.

Marvel-guruen Joss Whedon overtog produktionen, foretog en masse re-shoots og ændringer i den endelige film - men så langt inde i produktionen kunne Whedons og Snyders forskelligrettede visioner ikke forenes, og Justice League blev en fiasko.

Længe havde det floreret på nettet som en trend at bruge hashtagget #ReleasetheSnyderCut - folk forventede, at der måtte ligge et Snyder Cut af filmen derude, som måske kunne give Justice League den respekt, det fortjente.

Det gjorde der ikke.

Ikke konkret i hvert fald - Snyder vision om en færdig Justice League florerede stadigvæk i manuskripter og i hans hoved, men en færdig film stod ikke klar til at blive lanceret. 

Men omtalen, hypen og timingen i forhold til, at HBO stod og manglede noget vildt at kickstarte deres nye streamingplatform HBO Max med?

Det gjorde, at Zack Snyder blev givet et yderligt budget, en ny premieredato og ikke mindst muligheden for at fuldende sin version.

Og nu?

Nu er tiden endelig kommet til at se, hvad der sker, når man giver en film og en instruktør en chance til. 

ANNONCE
Foto: Warner Bros./HBO Nordic - Anmeldelse af Justice League Snyder Cut: Justice League 2.0 er ventetiden værd Foto: Warner Bros./HBO Nordic

Justice League 2.0 - hvad kan den?

Først og fremmest skal vi lige have det på plads.

Justice League The Snyder Cut er, trods en ny premieredato og genlancering, egentlig hvad man vil kalde en Director’s Cut.

Instruktørens oprindelige vision om, hvordan filmen skulle se ud - hvis man fjerner filmselskabernes 'regler', biograf-principper, Rating-skalaer og lignende. En rigtig fan-drøm, hvor vi tidligere har set eksempler med Apocalypse Now Redux og Lord of the Rings-trilogien.

Det beskriver ofte en udgave af en film, som først bliver tilgængelig lang tid efter premieren på den oprindelige film og som oftest kun er tilgængelig på Blu-ray og DVD - og da den læner sig mere op ad denne tilgang, så får vi jo i princippet aldrig muligheden for at se, hvordan Snyders film ville have set ud, hvis den skulle i biografen.

For der havde Warner Bros. med garanti ikke gået med til en 4 timers film - maksimalt 3 timer.

Så inden man peger lange fingre af 2017-udgaven kontra denne 4 timers instruktør-drøm, så skal man lige have i baghovedet, at de spiller på to forskellige baner.

Når det så er sagt og ude af systemet, så er svaret kort og klart - ja.

Justice League 2.0 er langt, langt bedre end sin ‘forgænger’.

Hvor Justice League i 2017 fik enorme hug for at springe solo/origin-filmene over med Batman, Flash, Aquaman og Cyborg inden assemble-filmen, så sørger 2.0-versionen for at opbygge momentum, lade karaktererne få deres 15 minutes of fame inden de kastes ud i det store, grandiose samspil.

Den længere spilletid og kælen for detaljerne og baggrund-historierne gør, at man føler mere med karaktererne, får en bedre forståelse for deres rolle i spillet og desuden når at engagere sig i deres tilstedeværelse, før tingen brænder på.

Vi kunne stadigvæk godt have brugt en MCU-lignende opbygning forinden med adskillige solofilm, for det er tydeligt, at DC Comics jo har ligeså interessante oprindelseshistorier for deres respektive superhelte - omend vi får dem opridset mere grundigt i 2.0, så kunne man godt bruge lidt mere karakter-engagement før den store samling.

Historien giver langt mere mening, forløbet i filmen virker ikke længere forhastet og små, irriterende Whedon-inputs er blevet fjernet - Snyders vision om en mørkere, mere dyster og en film, som tager sig god tid til at opbygge en historie, ser endelig dagens lys.

ANNONCE
Foto: Warner Bros./HBO Nordic - Anmeldelse af Justice League Snyder Cut: Justice League 2.0 er ventetiden værd Foto: Warner Bros./HBO Nordic

Don’t get me wrong.

Vi snakker en helt anden film end den, vi så i 2017 - men ikke på den måde, at alt er forandret fra start til slut.

Scenerne er skruet anderledes sammen, scener er blevet fjernet og selve tidslinjen er blevet skruet sammen på anden facon - og du har selvfølgelig allerede fået afsløret, at Darkseid, som var Snyders oprindelige skurk, har fået en velfortjent plads på skurke-tronen.

Og der er en række lækre overraskelser til DC-fans, som vi selvfølgelig ikke vil afsløre - men tro mig, den giver Justice League-universet meget mere respekt.

Forskellen mellem 2017-udgaven og 2.0 skal ses i, hvilket udtryk filmen har fået.

Man kan mærke, at 2017-udgaven forsøgte at forene to instruktørers helt forskellige tilgange til det store lærred - denne manglende synergi er fjernet og filmen er blevet flydende, underholdende, gribende og mere spændende.

Men den varer stadig fire timer, så det er ikke for sarte sjæle eller folk, som ikke allerede har en forkærlighed for DC Comics, superheltefilm og Zack Snyder.

ANNONCE
Foto: Warner Bros./HBO Nordic - Anmeldelse af Justice League Snyder Cut: Justice League 2.0 er ventetiden værd Foto: Warner Bros./HBO Nordic

Visuel triumf med Snyder-esque værdighed

En af de største opgraderinger foruden en genopretning af balancen i handlingen er på den visuelle front.

Hold k*ft den er blevet lækker at se på og har langt flere comic-lignende effekter a la Snyder, som vi eksempelvis har set i hans film 300.

Den har fået en over nakken på visuel makeover-fronten i en sådan grad, at når man ser shot by shot af 2017 og 2021, så virker den første film nærmest som en lækket tidlig produktionsudgave inden final cut på den visuelle front.

Steppenwolf er blevet en troværdig, brutal og imponerende skurk med flere bad-ass-effekter og så har hele filmen fået en blodig effekt i slagsmålene.

Der er R-rating-aspekter at spore i denne udgave, som bidrager til visionen om at gøre universet til den mere mørke og dystre pendant til MCU.

Hvor den første udgave af Justice bare var et stort CGI-smadder, er der endelig nok kød på til at retfærdiggøre det - og nu forbedret på begge fronter.

Snyder har sørget for at bruge sit nyerhvervede budget til at finpudse alle detaljer omkring filmens visuelle finurligheder, så hele det visuelle aspekt er blevet strømlinet, jævnt og ikke mindst meget, meget mere underholdende og ‘færdigt’.

ANNONCE
Foto: Warner Bros./HBO Nordic - Anmeldelse af Justice League Snyder Cut: Justice League 2.0 er ventetiden værd Foto: Warner Bros./HBO Nordic

Samlet vurdering

Man kan sige, at Snyder jo har fået den gyldne mulighed til at undersøge fansenes brokke-punkter og fikse dem, INDEN han selv lavede sin udgave færdigt - han har jo både fået den gyldne mulighed for at genoptage sit passionsprojekt samtidig med at eliminere de ting, som pissede fans af i den første film - uanset om det har været en del af den oprindelige vision eller ej.

Vi har valgt at anmelde filmen ud fra det lys, at vi skal forholde os til, hvordan den egner sig på underholdningsfronten i forhold til 2017-udgaven - et miks-maks af, hvordan den fungerer alene og i relief til sit ophav.

Selve filmen er blevet inddelt i seks små kapitler i stedet for bare én lang spillefilm - lidt a la Quentin Tarantinos teknik med at inddele sine episke fortællinger i små kapitler.

Det gør, at filmen nærmest agerer en form for mini-serie, og med sin forandringsfaktor og helstøbte nye look fortjener indsatsen 5 ud af 6 stjerner.

Oplevelsen af Justice har været lidt ligesom at lægge et puslespil - 2017-udgaven valgte at male nogle brikker over med den samme farve for at få dem til at matche, mens 2.0 vender tilbage til den originale skabelon og giver det fulde, ægte billede.

Overordnet set har Zack Snyder udnyttet denne unikke chance for et andet forsøg på den bedst mulige måde og skabt en mere helstøbt film på alle fronter.

Vi når stadigvæk ikke Avengers-niveau på helheden, dynamikken og historien, men har alligevel fået nok kemi og karakter-mingling til at acceptere en assemble-feature som Justice League 2.0. 

ANNONCE
Justice League 2.0

Justice League The Snyder Cut

Premiere: 18. marts på HBO Nordic 

Del

Seneste nyt