Connery

Anders Matthesen: Jeg er egentlig nok bedst til at lave noget, der bare handler om mig selv; det er derfor, jeg laver stand-up

...Og altså.. jeg ser jo Paradise Hotel med stort velbehag

I går var der premiere på Christian Fuhlendorffs nye talkshow Det sene show, og som du måske så, var Anders Matthesen medvirkende som en af showets første gæster. Men Anden er en travl herre – især lige nu, hvor han er aktuel med sit syvende onemanshow Shhh, som han skulle direkte ud at optræde med efterfølgende. Men helt ærligt, man kan jo ikke være så tæt på en af Danmarks bedste komikere uden at få en lille snak. Bare en lille en. Vel? Heldigvis virker Matthesen som en ’vi-når-nok-det-hele’-type, og vi fik derfor en lille snak om talkshowgenren, fremtidsplaner og så kom Matthesen med et måske lidt overraskende tip, men ikke desto mindre et tip, jeg i hvert fald vil tage til mig! 

ANNONCE
Credit: Thomas Rønn - Anders Matthesen: Jeg er egentlig nok bedst til at lave noget, der bare handler om mig selv; det er derfor, jeg laver stand-up Credit: Thomas Rønn

Nu har du jo lige gæstet Christian Fuhlendorffs nye talkshow; er det noget, du selv kunne finde på at lave?

Det var super sjovt at være gæst, men det er ikke noget, jeg har på en liste over ting, jeg bare skal lave. Men alt kan ske! Der findes to klassiske former, som komikere altid overvejer: talkshow eller sitcom, og der har jeg nok umiddelbart mere tænkt, at jeg måske en dag gerne vil lave en sitcom, men jeg har ikke nogen konkrete fjernsynsplaner. Jeg synes ikke rigtig, at jeg har knækket det der med at lave et nyt take på en form, hvor jeg tænker, at jeg kunne bidrage med så meget, og så er er jo ikke sådan opdateret på, hvem der har vundet hvad i sport, og hvem er den og den politiker. Jeg er ikke særlig opdateret på, hvad andre folk laver i virkeligheden, så jeg er egentlig nok bedst til at lave noget, der bare handler om mig selv, og det er derfor, jeg laver stand-up shows altid. 

Du har nok også rigeligt at se til lige nu, men ved du allerede, hvad du skal i gang med efter dit nuværende show?

Nej, ikke sådan lige fra lukkedagen, men jeg har alle mulige løse planer i støbeskeen. Jeg skriver på nogen forskellige ting; jeg skriver på en børnebog og på noget selvbiografisk, og jeg har planer om et jubilæumsshow om nogen år, men det er ikke sådan, at jeg tænker, ”nå, men dagen efter vi er færdige med det her, så skal jeg så sandelig starte på det og det dagen efter”. Jeg tror mere, det er noget med at holde lidt lav profil og gå at tænke lidt. Lave noget, der er meget glædesfyldt og lystfyldt, for selvom det også er vildt sjovt og glædesfyldt for mig at lave et stand-up show, så er det også et sted, man skal være hver aften, og det gør, at når 90 jobs er færdige, så føler man måske lidt, at der endelig er frikvarter. Det er ikke, fordi jeg når at blive træt af det, men jeg får lidt en følelse af, at nu skal jeg bare lave noget, jeg har lyst til. Det er typisk sådan noget med at sidde og spille musik, læse nogen manualer eller bringe lidt orden på mit kontor, og mens jeg så gør det, så plejer der at komme en tanke. Jeg planlægger ikke så langt ud i fremtiden, men jeg prøver også at holde mig åben overfor tilbud, fordi jeg i de sidste mange år gerne har villet lave noget mere dramatisk – måske film – så jeg prøver ikke at line for mange af mine egne projekter op, men i stedet være lidt åben, hvis der pludselig skulle komme nogen andre og have en spændende idé. 

Fuhlendorff nævner under showet, at du er en af dem, han ser meget op til; hvem ser du selv op til?

Nu er det virkelig ikke for at snakke udenom, men jeg er slet ikke så brancheorienteret - jeg er slet ikke rigtig interesseret i comedy. Det var jeg, da jeg startede, og jeg kunne godt se på sådan en som George Carlin og tænke: ”Fedt mand, han rejser rundt som 70-årig med langt hvidt skæg og sætter politikerne på plads; sikke en stil!”, og dét synes jeg er beundringsværdigt. Men jeg har aldrig haft én, hvor jeg tænker, at sådan vil jeg gerne være, men jeg har måske også prøvet at undgå det. Hver gang jeg tænkte ”hvem vil jeg gerne være”, prøvede jeg i stedet at tænke ”nej, jeg skal være mig selv!” Jeg skal have noget af det gode derfra, og noget af tempoet derfra, og noget af vreden derfra, men det skal være bedre end det. Det er jo så ikke sikkert, at det bliver det, men jeg vil gerne sigte på at prøve at gøre mig selv til et forbillede, som svæver et eller andet sted foran mig som en visualisering. Så kan man samle inspiration fra mange kanter, men jeg vidste ikke noget om stand-up, da jeg startede, så jeg havde ingen ikoner, jeg så op til. 

ANNONCE
Foto: Thomas Rønn - Anders Matthesen: Jeg er egentlig nok bedst til at lave noget, der bare handler om mig selv; det er derfor, jeg laver stand-up Foto: Thomas Rønn

Men hvorfor startede du så?

Det gjorde jeg helt tilfældigt, fordi jeg lavede rapmusik dengang, og så var det faktisk min mor, der havde hørt i radioen, at der var DM i stand-up. Så spurgte hun, om jeg ikke skulle melde mig til, og der vidste jeg ikke helt, hvad det var, så jeg tænkte bare ”lad os prøve det”, og så prøvede jeg. I det sekund jeg fik det første lille grin og klapsalve på scenen, tænkte jeg: ”nu er det det! Det er fedt, og så må det andet være på sidelinjen”, og sådan har det været lige siden.

Nu kommer der en over og prikker Matthesen på skulderen og spørger ”hvae, skulle du ikke til at videre?”, men igen virker han hverken forhastet eller travl, og jeg ser mit snit til at hoppe over i en lidt anden boldgade til tre sidste, hurtige spørgsmål.

Har du en guilty pleasure?

Hvad betyder det?

Åh du ved, det er noget, som du synes er rigtig fedt, men som måske er lidt pinligt at synes om. Det kunne – rent hypotetisk selvfølgelig - være, hvis man godt kan lide at se Den store bagedyst og virkelig godt forstår, hvorfor de græder, når en kage går galt?

Haha, åh ja, jamen det har jeg jo også sagt i mine shows; jeg synes, Titanic er en glimrende film! Og altså.. jeg ser jo Paradise Hotel med stort velbehag. Jeg er faktisk ved at se alle sæsonerne på Viaplay.

Du er simpelthen startet forfra på de gamle sæsoner?

Ja, for jeg har aldrig set det, da det kørte i fjernsynet. Jeg kommer altid lidt senere på, så nu ser jeg det derhjemme. Jeg ser faktisk alt sådan noget skraldefjernsyn i virkeligheden, det æder jeg med god appetit. Til gengæld ser jeg ikke nyhederne, så det er det her, jeg får i stedet for. Der er ingen næring i det, kun folk der skændes og knalder på fjerneren - lige noget for mig.

ANNONCE
Foto: Thomas Rønn - Anders Matthesen: Jeg er egentlig nok bedst til at lave noget, der bare handler om mig selv; det er derfor, jeg laver stand-up Foto: Thomas Rønn

Hvis du kunne vælge én person – levende eller død – som du måtte invitere på middag, hvem skulle det så være?

Simon Spies, tror jeg. Ja, det kunne være sjovt. Han virker virkelig skæg, og så har jeg haft ham så meget inde på livet ved at spille ham for et par år siden. Det var lidt utilfredsstillende kun at se klip og høre historier om ham. Der var et par ting, jeg godt kunne have tænkt mig at spørge om, eller lige høre om jeg havde ramt den rigtigt. Ham kunne jeg godt tænke mig at have mødt.

Hvis du helt selv kunne bestemme, hvor du skulle være om et år, hvor skulle det så være?

Årh, det kunne da være skønt at være i Japan med familien, det kunne jeg godt tænke mig! Vi har rejst meget i Japan, og vi har altid talt om, at det kunne være sjovt at være der i længere tid. Det skulle nok være med et eller andet formål, fordi man kan jo ikke rigtig snakke med folk. Jeg tror, det skulle være sådan en eller anden fordybelse, for eksempel hvis man var ved at skrive en bog. Så kunne man sidde nede på en eller anden café hver dag, få nogen små dagligdagssysler og så prøve at slå sig ned derude, det kunne være rigtig skægt. Men jeg kunne nok heller ikke bo der i et mere end et år, så tror jeg, man bliver vanvittig.

På nuværende tidspunkt havde jeg allerede holdt på Matthesen noget længere, end jeg burde, men for jeres skyld tillod jeg mig at stille et sidste spørgsmål. Kom ikke her og sig, jeg ikke gør noget for jer, gutter!

Èt sidste spørgsmål: Vil du ikke lige give et tip eller en anbefaling til vores læsere?

Jo da! Så vil jeg sige, at de skulle se den nye Kubo Samurai børnefilm!

Din anbefaling til Connerys læsere er simpelthen en børnefilm?

Jamen, den sidder lige i skabet! Det ligner en børnefilm, men det er det ikke. Det er virkelig noget af det bedste, jeg har set nogensinde; det er nærmest en gyser jo! Og æstetisk. Og flot. Ej, det er, fordi jeg så den i går, så jeg har ikke kunnet tænke på andet lige siden, og jeg kan ikke rigtig finde på, hvad skal man ellers sige, altså.. kør langsommere i jeres Honda Civic? Nej vel? Så det er altså min anbefaling!

ANNONCE
Del

Seneste nyt