Connery

Anders Hemmingsen [Ugens Profil]

Fra regnedreng til danmarks sjoveste instagram-kurator

Anders Hemmingsen. Et navn der bør ringe en lille klokke i dit baghoved. Altså medmindre du har levet total afskåret fra de sjovere dele af sociale medier eller måske under en sten – ingen af delene er særlig sandsynlige, nu hvor du sidder og læser med her.

Anders er manden bag en af Danmarks mest populære og sjove instagram-profiler: Andershemmingsendk. Herfra deler manden sjove billeder fra alle afkroge af landet til de over 200.000 personer, der følger med i den modtagende ende.

Profilen er ikke som instagramprofiler er flest; navlepillende, egocentreret eller i bedste fald kedelig. Den er lige modsat, men til gengæld er den ikke særlig pleasende mod meget æstetiske øjensæt.

I dag modtager Anders massevis af sjove fotos, videoer, screenshots og historier fra de mange følgeres hverdag, og herfra udvælger han de bedste (sjoveste) stykker og udgiver dem til masserne med en god fornemmelse for komisk timing.

Men Anders Hemmingsen er mere end bare en profil på et socialt medie, og derfor har vi sat manden i ramme med en række spørgsmål. 

ANNONCE

Anders, lad os tage en tur gennem din karriere for at finde ud af, hvordan du er havnet på den rette hylde. Hvad drømte du om at blive som stor, dengang du var barn?

Årh, jeg tror altid godt, jeg har kunnet lide at underholde folk på en eller anden måde. Jeg har altid gerne villet samle folk og fortælle dem vittigheder og sådan noget. Jeg kan huske en scene, hvor jeg sidder i toget med min mor og lillebror og lægger navne til de stationer, vi passerer, og jeg kunne godt lide, at folk omkring os grinte af det, jeg sagde; at de syntes, det var sjovt.

Men jeg ved aldrig rigtig, hvad jeg drømte om. Jeg har ikke sådan noget konkret, som jeg altid gerne ville være. Heller ikke cirkusprinsesse.

Min far siger, at man aldrig helt finder ud af, hvad man skal lave. At man skal prøve en masse ting af.

Jeg har altid set meget fjernsyn, men jeg har ikke haft lyst til at være foran skærmen, men nærmere en af dem der hjælper til bagved. 

ANNONCE

Hvilken uddannelse endte du med at tage?

Jeg er handelsskolelev! Jeg har ingen journalistisk erfaring fra tidligere, ikke mere end at skrive en dansk stil i hvert fald.

Fra handelsskolen gik det ud til DR, hvor jeg var i praktik. Det endte med en praktik i DR-byen, hvor jeg det første år var på P3 og hjalp til med at tilrettelægge Rio Bravo med Adam Duvå Hall og Peter Palshøj.

Jeg var ved DR i syv år. Det første år med lidt tilrettelæggelse og resten af tiden har jeg siddet med økonomi. Ret hardcore med fakturabetalinger, moms, regninger og lønninger. Lidt tørt stof.

Fra handelsskole til DR. Yes.

ANNONCE
Anders Hemmingsen [Ugens Profil]

Hvornår begynder andershemmingsendk at tage form?

Den begynder at tage form et års tid efter, Instagram blev lanceret. Jeg kan huske, at jeg prøvede det en enkelt gang i starten, hvor jeg lagde et billede op og tænkte: "Den kan sgu ingenting den her app!" Men efterfølgende vendte jeg tilbage, og der var det blevet lidt mere modent. Der var mange, der lagde madbilleder ud, billeder af regnbuer og lignende. Jeg tænkte for mig selv, at det kunne være ret sjovt at bryde lidt med det flotte og smide noget sjovt derind.

Så gik jeg ind og fandt nogle billeder, jeg selv syntes var sjove og postede dem. Det var der også andre, der gjorde, og blandt andet 9gag var også hurtigt store på Instagram. Derfor tænkte jeg, at det måske i virkeligheden ville være sjovere at finde en dansk vinkel på det her, og så begyndte der at ske noget.

Så begyndte jeg at bruge billeder, jeg selv tog i hverdagen og koblede dem op på sjove situationer. Jeg fandt også nogle på nettet, som jeg bare tyvstjal. Pludselig en dag var der en, der skrev til mig, om jeg kunne bruge det her billede, han havde, og det kunne jeg godt. Stille og roligt kom der flere til. Følgeskaren steg, og jeg modtog mere og mere. Det var der omkring, jeg besluttede mig for kun at beskæftige mig med dansk humor og sjove hverdagsting på min profil. Derfor skrev jeg i min infotekst: "Hvis du ser noget sjovt, så send det ind." Det tog folk til sig.

Pludselig fik jeg sendt helt vildt mange ting, og følgertallet steg og steg og steg.

Jeg har ikke vidst på forhånd, hvor jeg bevægede mig hen på nogen måde. Det startede som en personlig profil, men er endt som en helt anden størrelse.

Min første instagramprofil nåede op på 10.000 følgere. Så blev den lukket.

Det er i øvrigt derfor, min profil hedder andershemmingsendk, for den, jeg havde før, hed andershemmingsen. Den gamle profil blev lukket ned af en flok frisørelever.

Hvorfor tænker du? I starten var jeg ret dårlig til det der med at censurere navne og personer, det tænkte jeg faktisk ikke over. Jeg anede ikke, hvad jeg havde gang i. Jeg har muligvis virket lidt for ond over for en frisørelev, der havde givet en dame mærkeligt hår. Der stod navn på frisøreleven, og man kunne se, hvem der var på billedet – selvfølgelig blev de sure over at blive til grin overfor 10.000 mennesker, så de har været inde og anmelde den tilpas nok gange til, at den blev lukket ned. Så jeg startede forfra.

Den episode har jeg også lært af. Når man får så mange følgere, har man også et ansvar. Derfor forsøger jeg for alt i verden at undgå at udstille enkeltpersoner på en måde, så de kan genkendes. 

ANNONCE

Du siger, du ikke har haft en plan om, hvor det skulle bære hen af, men du starter alligevel forfra, da du mister en profil med 10.000 følgere. Hvorfor?

Jeg har aldrig vidst, hvor det ville gå hen af, og det ved jeg sådan set heller ikke i dag, men det gav mig en god aflastning i forhold til det noget tørre økonomijob, jeg sad med dengang. Det var i virkeligheden min hobby. I stedet for at gå til fodbold og den slags, har jeg brugt min tid på at modtage, sortere og præsentere de her billeder, og jeg har haft det sjovt med det.

Folk skal gøre, som de har lyst til. Jeg er ikke grådig med følgere, men hvis de synes, det er sjovt, synes jeg, det er sjovt. 

ANNONCE

Hvor mange følgere har du i dag?

Jeg tror, jeg er oppe på 228.000 følgere på Instagram. Min facebook-side er også ved at gå op, den er på omkring 58.000. Der er noget indhold, der kun kommer på Facebook - videoer og sådan noget gør sig meget bedre der.

Det er blevet til en del følgere efterhånden...

ANNONCE
Anders Hemmingsen [Ugens Profil]

Hvornår sker opbruddet mellem hobby og økonomi-job?

Det skete sådan ret pludseligt, i og med at flere kunne se værdi i det, jeg havde. Flere og flere medier begyndte at spørge ind til mine billeder, og nogle historier gik viralt i sig selv. Metroxpress var et af de medier der fra tid til anden spurgte om de måtte bruge mine billeder. "Hey Anders, må vi bruge det her?"

Selvfølgelig sagde jeg ja.

Da jeg havde fået de her forespørgsler tilpas mange gange og var begyndt at køre lidt sur i økonomijobbet, så skrev jeg til dem noget i stil med: ”Hey, med alle de opslag I får fra mig, må der da snart være et job til mig?”

”Mener du det?” skrev de tilbage, og så tog jeg derud til en kop kaffe og blev nærmest ansat efterfølgende.

Jeg kan huske, da jeg skulle ind og sige mit gamle job op. Der ringede jeg lige til Metroxpress en ekstra gang for at være helt sikker. Jeg havde jo alligevel siddet i samme job i syv år, og det var ikke et hadejob på nogen måder. Lidt en stor mundfuld.

Så hvad der startede som en hobby, har ligesom givet mig en karriere. 

ANNONCE

Hvad er dit job i dag?

Fuldtids-loller på Metroxpress!

Ej, jeg sidder også og laver artikler og har to ugentlige omgange web-tv, hvor jeg selv er vært. I starten lavede vi meget blandet, men i dag kører vi efter en form for rød tråd.

I sidste uge havde jeg i anledning af december indsamlet, hvad der var af underlige juleindkøb: En nissehue til en kat for eksempel.

Jeg var også med til de fleste af sommerens festivaler som reporter og ansigt for MX, det var ret sjovt. Jeg er jo nok lidt af en figur for dem, men det er meget fedt.

Roskilde.. Er I der?? Husk at sende billeder, når du ser noget sjovt fra festivalen! #rf15

Et billede slået op af Anders Søby Bruus Hemmingsen (@andershemmingsendk) den

ANNONCE

Jeg har jo mit eget univers, men jeg kan også sagtens samle en mikrofon op og gå ud og rapportere fra underholdningsevents. Det er ret blandet, det jeg laver, men overordnet er det sjovt.

Man får lov at prøve en masse ting af, og hvis man har en god idé skal man ikke gennem flere led af skrappe, sure mediechefer.. Altså jeg arbejder jo lidt alene, men alle er skide søde og er klar til at hjælpe hvis det er.

Det er vildt fedt, at jeg kan få lov til at prøve så mange ting af, og jeg synes egentlig, at det er ret stort af dem, at de turde ansætte en, der hverken havde nogen journalistisk uddannelse eller en lignende tilgang og erfaring. 

ANNONCE

Er du sjov?

Jeg synes da, at jeg er lidt sjov, men jeg ser mig ikke som en stand-up komiker. Jeg synes, at mine følgere er sjovere, og det er jo dem, der sender det meste.

Man skal selvfølgelig have en eller anden for form humoristisk filter. Det med at sortere i, hvad der er sjovt eller ikke sjovt, kræver jo lidt.

Jeg er på ingen måde en stand-up komiker, men måske en slags sjovheds-caster. Man skal have en eller anden form for guidelines oppe i hovedet.

Inde på Reddit er der faktisk en tråd, hvor de er ret meget efter mig, fordi de mener, at jeg copy-paster alt, hvad jeg ligger op, og at det er det værste i verden. Men jeg stjæler ikke indholdet fra nogen – alt det, jeg bruger, er noget, jeg har modtaget fra folk, der gerne vil dele deres sjove indslag. Og jeg deler ikke ALT, jeg modtager. 

ANNONCE

Hvad er den værste respons, du har fået på et opslag?

Hm, jeg tror, den værste er en, hvor det gik ud over en enkeltperson. Det er heldigvis ikke værre end, at det kan slettes igen.

Jeg kan huske, at jeg lagde en facebook-opdatering op med en dreng, som skrev noget med, at han synes, det var ærgerligt, at fodboldlandsholdet havde planket håndboldlandsholdets sang: Der er et yndigt land. Jeg havde selvfølgelig sløret både navn og billede, men der stod, at han var fra Struer – og folk fra Struer kunne genkende hans silhuet.

Han blev gjort totalt til grin på nettet – og det var et af mine mest populære opslag, det fik omkring 20.000 likes. Lidt efter skrev han en lang besked til mig, at han var blevet ret ked af det og havde været offer for mobning gennem længere tid.

Når man modtager sådan en besked, får man selvfølgelig lidt ondt i maven. Jeg er ikke ude på at gøre nogen ondt, og jeg censurerer altid, hvad jeg kan – jeg slettede selvfølgelig billedet, da jeg fik hans besked.

Når jeg gør nogen ked af det, så er det ikke så godt. Når man har så mange følgere, synes jeg også, at man skal gøre sit for ikke at gøre nogen ondt. Min mavefornemmelse skal være i orden, før jeg smider noget op. 

ANNONCE

Hvad med den bedste respons på et opslag?

Uha, der er mange… Her forleden lagde jeg et billede op af en yogapige, der var ret god til at strække ud på en af de der tjek-ind/ud-standere ved metroen.

Hun skrev til mig, at hun havde haft den bedste dag nogensinde. Hun havde nemlig haft håndværkere udenfor hendes lejlighed – de kunne genkende hende fra det billede og havde rost hende og sagt, at hun var vildt sej - det gav hende et kæmpe selvtillidsboost, og det bliver jeg selvfølgelig også glad for at høre.

Der har været mange små, gode historier derude.

Jeg havde også lagt et billede op af mig og en lille pige til Grøn Koncert. Normalt lægger jeg ikke den slags op, men hun var åbenbart kæmpe fan af mig. Hun sendte mig billedet efterfølgende og skrev, at det havde været den bedste dag i hendes liv.

Da jeg en af de følgende dage var inde i byen klokken 2, ret stiv, stod der pludselig et par henne ved mig og sagde, at jeg havde lagt et billede op af deres datter… Først troede jeg, at de var sure over det og var ved at sige, at jeg nok skulle slette det, men de krammede mig og sagde, at hun var helt vild glad for det.

Så de der små historier, hvor man rent faktisk får at vide, at folk bliver glade, det er den bedste respons. 

ANNONCE

Hvordan er det at have koblet sit eget navn på sådan et humor-outlet, som profilen jo er blevet?

Det er både godt og dårligt, men det er et rigtigt godt bevis på, at jeg ikke havde nogen anelse om, hvad det her ville ende ud med.

Du hedder for eksempel dit eget navn på Instagram, og det gør mange andre også. Det var også sådan, jeg startede ud. Da jeg så fik slettet min første profil, var jeg nødt til at oprette en med et lignende navn, før folk fattede, hvad det gik ud på, så man kan sige, at mit navn stille og roligt er vokset sammen med det.

Det er lidt mærkeligt, at når man siger sit navn, så kan folk genkende det. Det kan både give credit, men man kan også sagtens blive svinet til. Det er både godt og skidt, for det er jo mit eget navn, og jeg kan ikke rigtige gemme mig under et slogan eller et brand.

Jeg havde ikke tænkt så langt dengang, men jeg har lært at leve med det.

Hvad er det næste skridt for Anders Hemmingsen? Go with the flow?

Ja, det er det jo. Det er svært at spå om, hvor de sociale medier begiver sig hen, men jeg synes alligevel, at jeg er kommet et langt stykke med det her job. Jeg har mit eget web-tv, og jeg har noget nyt på nettet hver uge.

Jeg aner ikke, hvad der kommer til at ske med tiden, men jeg har da fundet ud af, at jeg rigtig gerne vil arbejde inden for mediebranchen. Jeg kommer nok aldrig tilbage til økonomi. 

ANNONCE

Vil du ikke slutte af med at komme med tre forslag til danske instagramprofiler, der bare skal følges?

Jo. Først vil jeg sige, at man skal følge 10000 ting jeg hader. Profilen er en count-down over alle hverdagens irriterende øjeblikke – det er både ret underholdende og let at relatere til.

Altogingentingdk: Det er en profil, der tager lidt pis på bloggere. Det er en pige, der hedder Line Nielsen, som er ret sjov – hun har i øvrigt også været med i et af mine web-afsnit. Hun laver typiske bloggerbilleder, som hun så supplerer med en udpenslende tekst, der sætter bloggeres billeder i et ret sjovt perspektiv. Det er ret sjovt.

Den sidste er: Følg Christopher: Fordi han er lækker.

Hemmingsen smider mikrofonen. 

ANNONCE
Anders Hemmingsen

Kendt for: Sjov og spas. Sjovheds-caster.

Instagram: @andershemmingsendk

Facebook: Andershemmingendk

Andet: Hemmingsen på Metroxpress

Del

Seneste nyt