Casper Blom og Rasmus Borup Nielsen er i dag partnere i virksomhederne DealFighter og Icovers.dk. De har været præget af iværksætterdrift fra barns ben. Her følger deres fælles historie, i det første skud på stammen af en artikelserie med fokus på unge iværksættere.
En eftermiddag i slutningen af januar, slog jeg vejen forbi drengenes kontor og lagerbygning i Viborg, til en snak om iværksætteri og ambitiøse "drengedrømme".
Hvordan kender I to hinanden? Jeg mener, Casper bor i København og Rasmus i Viborg?
Casper: Rasmus skrev til mig for 5 år siden eller noget i den stil, jeg tror vi stødte på hinanden på Amino.dk så vidt jeg husker.
Han sagde han havde den her idé: Han arbejdede med køb og salg af forskellige varepartier her i Viborg og jeg arbejdede egentlig også en smule med det KBH. Køb og salg var det der tændte mig i starten. Jeg havde jo golfboldene, men jeg havde også køb og salg af forskellige ting. Så da han foreslog at vi skulle mødes, for at se, om vi ikke på en eller anden måde kunne slå os sammen. Vi havde begge gode netværk og kontakter på hvert vores område – derfor troede vi på at 1 + 1 gav – mere end to ihvertfald.
Det var egentlig bare en mail der startede det. Jeg tror vi begge to har været meget aktive på Amino, det var måden vi opdagede hinanden.
Så Trademen var det i startede op med, eller hvad?
Casper: Yes.
Rasmus: Ja, vi startede det der hedder partisalg, da vi startede. Altså, jeg kendte rigtig mange kræmmere og sådan, fordi jeg havde været meget på kræmmermarkeder tidligere, hvor vi bare købte alle mulige ting vi fandt rundt omkring og Casper havde mange kontakter.
Vi kørte det i Caspers firma i starten, for jeg var ikke 18 så jeg kunne jo faktisk ingenting på det tidspunkt… Da vi havde tjent penge nok til at starte et selskab, og blev det så til Trademen.
Pludselig begyndte det jo bare at gå stærkt og vi begyndte og købe endnu flere varer ind og vi fik lager her i Viborg.
Rasmus, du siger du var under 18 dengang i startede, hvad så med uddannelse?
Rasmus: Jamen i starten gik jeg stadigvæk sådan halvt i folkeskole og halvt ikke i folkeskole, jeg mødte lidt op, når der lige var tid til det. . 9. klasse var jeg der stort set ikke, for der var ikke tid til det. Mange syntes jo at det var totalt dumt valg, men jeg er glad for det, den dag i dag
.
Jeg startede også på handelsskolen efter 9. klasse, men gik kun deroppe i 14 dage… Allerede inden jeg startede, havde Casper og jeg talt meget om hvad jeg skulle, han havde gået 3 år på HH, og været glad for det. Omvendt kunne vi også se at det kunne være svært at gøre plads til uddannelse på fuldt tid, når vi også havde en succesfuld virksomhed der skulle passes.
Efter 14 dage ringede jeg Casper op og sagde: "Det dur sgu ikke, hvis vi vil det her." Bagefter tog jeg bare hjem og sagde til mine forældre, at jeg havde meldt mig ud af skolen, og at der ikke var noget at diskutere.
Møder I mange fordomme i forhold til ikke at have færdiggjort en uddannelse?
Rasmus: Jeg synes ikke vi gør længere. Jeg gjorde meget i starten, altså inden man på en eller anden måde havde bevist et eller andet. Nu kan man sige vi har bevist at vi godt kan finde ud af at drive en forretning, selvom vi ikke har en 6-årig uddannelse. Jeg synes ikke jeg møder fordommene længere på samme måde.
Men man møder stadig de mennesker, der har en uddannelse der har varet de sidste 12 år, hvor de selvfølgelig er pisse trætte af at vi er længere end de er. De har en masse fordomme om en, og tænker selvfølgelig at de kommer til at stå stærkere senere, end vi gør nu. Det kan da også være fornuftigt at tage en uddannelse, det har det bare ikke været for Casper og jeg.
Casper: Og så tror jeg også vi møder endnu flere fordomme omkring at folk tror vi møder fordomme.
Jeg tror, at vi bare har vendt det til vores fordel. Når vi skal ud og snakke med en erfaren direktør eller salgschef, så ved han godt at vi er henholdsvis 21 og 18 år. Vi kan tillade os at være lidt mere frække eller friske i vores formuleringer – fordi det er forventet. Man starter lidt på minus point, men når man så kommer ind og beviser man har styr på sine ting, så ender man oftere mere i plus, end andre måske ville være.
Fritid det er der ikke meget af når man sådan har gang i sin egen virksomhed?
Casper: Nej lige præcis. Altså det næste spørgsmål kunne jo være; hvad er I gået glip af, når I har valgt at arbejde så meget i en ung alder? Det er der ihvertfald mange der spørger om, også omkring fritid.
Og nej vi har ikke meget fritid, men det er jo bare en prioritering, det er bare et valg vi har truffet. Vi kunne sagtens have fritid, vi kunne jo bare vælge at sige, at vi ikke ville have det skulle gå så hurtigt, vi kunne bare arbejde 8 timer om dagen, så ville der lige gå halvanden måned mere inden vi kunne åbne et nyt land og de her ting… Vi kan holde noget mere fri når vi bliver ældre, hvis vi trænger til det.
Det bliver vel også lidt mere til en hobby når det er ens egen forretning?
Casper: Jo lige præcis, vi elsker jo at gå på arbejde så det føles jo også som fritid, ik’? Vi har det sjovt herude og hver dag er, ikke en leg – det lyder så vildt, men vi har det sjovt, ik?! Og så tænker man ikke så meget over det med fritid på samme måde
Hvad er målet med jeres iværksætterforretning?
Casper: Selvfølgelig er der det her økonomiske mål i det, der er jo altid en eller andet gulerod derude som man kigger på, på et eller andet tidspunkt håber vi jo på at kunne sælge at det og få nogle millioner ud af det. For så skal vi jo videre og lave noget andet.
Vi kunne have valgt mange forskellige veje, men jeg tror at det vi synes om ved Dealfighter er, at vi kan gå ud og lave de der win-win situationer hvor alle får noget ud af det. Det er sjovere for mig at gøre 6000 kunder glade, frem for en enkelt.
En af de ting der motiverer mig allermest, det er at komme herud på lageret om eftermiddagen og se at der står 10 medarbejdere og pakker varer, så er jeg faktisk lidt ligeglad om vi har tjent penge på de varer de står og pakker eller ej, det er bare en kæmpe motivation at se, at der bliver pakket så mange varer og at Post Danmark skal komme med 3 biler for at kunne have alle varerne med – så ved man bare man har gjort et eller andet rigtigt.
Rasmus: Det er meget det samme som Casper siger, men selvfølgelig vil vi også gerne køre i en stor bil og have et stort hus en dag, det er klart! Ellers arbejder man ikke 12 timer om dagen
Ellers arbejder vi mere i målsætninger der hurtigt kan effektueres: I dag vil vi gerne sælge 2000 barbermaskiner inden vi er taget hjem. Vi har ikke et mål om hvad der skal ske om et halvt år.
Så der ligger heller ikke en forgyldt 5-års plan eller noget?
Rasmus: Nej jeg ved ikke hvad det er, jeg har hørt om forretningsplaner og sådan noget før, men jeg har aldrig nogensinde set det herude.
Casper: Når man snakker om 5-års planer så plejer vores tilgang også lidt at være; vi ved knapt nok hvad vi skal i weekenden, ik?
At lave forkromede 5-års planer, det er ikke rigtig noget vi gør os i, fordi alt sker så hurtigt inden for internetverdenen.
Vi aner ikke hvad der sker om 2 år. Derfor vil vi ikke låses fast i et eller andet, for det er en af de ting der er det fedeste ved at være iværksætter: Det er at have den her frihed til netop at kunne reagere på tingene som de opstår.
Det er så ikke målet for jer, men hvad er drømmebilerne, henholdsvis?
Casper: Da jeg var omkring 16 år, ville jeg gerne vil have en Audi Cabriolet Den fik jeg så da jeg var de der 18 år og oplevede så de første 14 dage, at jeg troede jeg aldrig skulle ud af den bil igen, jeg var sikker på jeg bare skulle bo i bilen.
Det var jo meget fedt, men så om vinteren, der er det jo ligemeget at have en cabriolet, i Danmark… Og jo det var jo meget sjovt, men den skulle jo stadig bare kunne tage mig fra A til B og det kunne min Mazda, som jeg fik da jeg var 18 år også.
Selvfølgelig drømmer man jo nok om en eller anden dag at få en Porsche eller Ferrari, men jeg ved også bare at det vil blive det samme, så får jeg den bil og så de første 14 dage er det fedt, og så går pointen lidt af det. Men Audien har jeg endnu.
Hvad med dig Rasmus?
Rasmus: Jamen der holder en lille BMW derude. Man næsten ikke kan se fordi den er så lille, det er så min… Jeg startede med en Peugeot. Lige da jeg blev 18 byttede vi i Trademen, 100.000 nytårshatte for en Peugeot, så den kørte jeg rundt i det første stykke tid og det tror jeg er fint nok, for jeg har aldrig set en bil med så mange buler. Såe, jeg er glad for at det blev den jeg lavede mine første buler i.
Er der andet I har lyst til at fortælle?
Hvilket genialt spørgsmål stiller alle journalisterne?
Rasmus: Der tror jeg faktisk du har taget dem alle sammen med. Det er spørgsmålene.
Casper: Der er kun det her med hvad vi har sagt nej til, eller hvad vi har manglet når vi har arbejdet så meget, ellers synes jeg faktisk der er meget godt dækket ind.
Jeg tror der er rigtig mange fordomme omkring iværksættere, det mener jeg også er en væsentlig pointe at tage med. Der er rigtig mange der går med den her fordom om at det koster kassen at starte op,og du skal arbejde 12 timer i døgnet og de har sådan en 10-20 fordomme listet op. Når vi er rundt og snakke på skolerne, så plejer vi at have sådan et powerpointshow med, hvor nogle af pointerne kun handler om hvilke dårlige undskyldninger der er. For det ER bare dårlige undskyldninger. Det der med at sige at man ikke har penge nok til det… ALLE kan samle 5-10-tusind sammen hvis de virkelig vil – det er bare et spørgsmål om prioritering
Hvis I kunne få lov til at give et råd til den gennemsnitlige danske drengerøv der gerne vil have et eller andet iværksætterprojekt – webshop fx – hvad skulle det ultimative råd så være?
Casper: Det er sådan næsten for nemt at sige, men det er virkelig noget med bare at gøre det, just do it-agtigt, Fordi jeg tror der er rigtig, rigtig mange der går og drømmer om det, helt vildt, vi har også holdt rigtig mange foredrag ude på skolerne og vi snakker bare med så mange mennesker på folkeskoler så vel som handelsskoler, der gerne vil være iværksættere. De får det bare ikke gjort, og der er ærgerligt. Man kan jo være igang på et døgn, nærmest.
Rasmus: Hold igen med de helt store 20-siders forretningsplaner – ihvertfald hvis det viser sig at være en stopklods. Vores indgange til iværksætteri har været noget så simpelt som at fiske brugte golfbolde op af en sø, og sælge dem igen, eller at tage på kræmmermarked og handle.
Casper Blom, 21
Virksomheder: Dealfighter.dk, iCovers.dk, BilligeGolfbolde.dk, Drinkster.dk
Hjemmeside: http://www.casperblom.dk/
Rasmus Borup Nielsen, 18
Virksomheder: Dealfighter.dk, iCovers.dk, MyRepair.dk
Hjemmeside: http://www.rasmusborupnielsen.dk/
Fotos venligst udlånt af Casper og Rasmus.