Connery

Ærø Whisky: Ungt destilleri med stor smag

Dansk destilleri er klar med deres bud på dansk whisky anno 2017.

Under en kort, lille getaway til den danske ø Ærø faldt jeg over et destilleri, jeg ærligt talt ikke havde kendskab til før nu. Man bliver overrasket over, hvor mange destillerier der egentlig ligger rundt omkring i det danske land. I hjertet af Ærøskøbing ligger Ærø Whisky, som laver sin egen version af den klassiske single malt på bygmalt fra omegnen.

Bryggeriet kom på benene gennem en landsdækkende crowdfunding, som gjorde drømmen om ’øwhisky’ til virkelighed i 2013. I 2017 kunne de så endelig lanceret salget af deres første batch tilbage i marts, mens batch 2 nu er lanceret på markedet i juli. Der kom blot 226 flasker ud af den nye batch, hvilket gør flasken til en ganske unik lille størrelse, som flere folk rejser lang vej for at se nærmere på. Udover at være en fantastisk feriedestination, giver Ærø og deres lokalsamfund nærmest en mytisk nuance til konceptet – man kan nemlig kun købe flasken på Ærø, hvilket gør destinationen til en særlig rejse for flere whisky-entusiaster.

ANNONCE
Ærø Whisky: Ungt destilleri med stor smag

Charmen ligger i mikro-destilleriet, som på ingen måde søger stor kapitalindtægt, men derimod ønsker at fortælle en historie – en historie om Ærø og Danmark gennem deres whisky, hvor den maltede ølmasse til første trin i destillationsprocessen desuden kommer fra øens eget bryggeri, Rise Bryggeri. Destilleriet promoveres gennem en specialforretning, Den Gamle Købmandsgaard, som, foruden eneforhandler på Ærø Whisky, også distribuerer en række forskellige specialprodukter, lokale varer og alskens forskellige smagsoplevelser.

Whisky-connaisseurs vil måske snuble lidt over den unge alder på blot lidt over 3 år, som i de officielle regler er smertegrænsen for, hvor kort tid en whisky på lages på egetræsfade. Ærø Whisky overrasker alligevel i sin smag ved at bevare dele af olierne i restproduktet, samt lancerer flasken ufiltreret. Det giver en uklar væske, men en dybere og mere intens smag. Den unge alder gør, at der stadig er en del spritsmag tilbage, men den ufiltrerede raw cask-tilgang bevarer meget af smagen. Denne oldschool tilgang giver et unikt præg til whiskyen og gør smagen ganske unik. Den sprittede smag i begyndelsen er overraskende mild og hurtigt aftagende, hvorefter den ufiltrerede effekt sørger for at smagsløgene får nogle liflige noter af vanilje og en kant af en karamelagtig nuance. Røgsmagen må man derimod undvære, da mange whiskyer har røgnoter fra brændt tørv, som giver deres aromaer til bygmalten - men Ærø har ikke helt de store tørvområder til produktionen. Derimod går destilleriet og tygger lidt idéen om at ryge bygmalten i tobak – en anden vare, som øen er ret kendt for.

ANNONCE
Ærø Whisky: Ungt destilleri med stor smag

Det var ikke tilfældigt, at jeg under min ferie faldt over dette destilleri, da jeg spottede flasken fra lang afstand. Den er lidt af en designperle i sig selv. Med sin firkantede flaske skiller den sig ud fra mængden, og etiketten viser en række fonts og grafiske detaljer, som sidder lige i skabet. Den bedste detalje ligger faktisk gemt ’dybt’ inde i whiskyen – som så mange andre whiskyer, skal man helst ikke lægge flasken på siden. Det er der også en gemt ’brugsanvisning’ på indersiden af flasken. Der finder man nemlig et lille sejlskib – kan sejlskibet flyde på whiskyen, kan du lægge flasken ned. Fantastisk detalje, som også værner om Ærø og deres evner til at skabe flaskebåde.

Udover whisky leger destilleriet også med en romproduktion, hvor egetræ fra et gammelt hus fra Ærø er blevet brugt i produktionen. Et ellers fredet landmærke blev desværre ødelagt af vind og vejr, hvorefter destilleriet fik tilladelse til at udnytte træet, så længe det ikke blev brugt til brænde. Så på nuværende tidspunkt kan du investere i en lille flaske Ærø-rom, hvori der flyder et stykke autentisk Ærø-historie i form af en egesplint. Efter købet skal den lagre i nogle måneder, og derefter er rommen drikkeklar.

Ærø Whisky er en interessant lille sektion i det danske land, som klart kan anbefales til både whisky-entusiaster såvel som rejseglade danskere, der er interesseret i en god historie, en solid rejsedestination og desuden en ganske udmærket sjus.  

ANNONCE
Ærø Whisky

Hjemmeside

Den Gamle Købmandsgaard

Batch #2

Pris: 900 kr. 

Del
Om forfatteren
Rasmus Krarup Jensen Rasmus Krarup Jensen

Følg på:
Instagram

Manden med fingeren på pulsen og et skarpt øje for en god historie, en ny trend eller de nyeste announcements i hverdagen og på det store lærred. 

[...læs mere]

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt