Vidste du?

Advarsel til boligejere: Sådan kan asbest koste dig 30.000 kr. i 2025

Har du styr på de nye 2025-regler?

Advarsel til boligejere: Sådan kan asbest koste dig 30.000 kr. i 2025
Foto: Deposit Photos/Kassandra2
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 3. januar 2025

Fra nytår er skærpede asbestregler trådt i kraft via Beskæfteligelsesministeriet, og de rammer både virksomheder og private boligejere. Den nye autorisationsordning betyder, at kun godkendte virksomheder fremover må håndtere nedrivning af asbestholdige materialer – og det kan koste dyrt, hvis reglerne ikke overholdes.

Læs også: Så mange minutter kan én cigaret koste dig

Livsfarlig asbest kræver handling

Asbest er kendt for at være ekstremt sundhedsskadeligt, hvis det ikke håndteres korrekt. Støvet fra materialet kan føre til alvorlige lungesygdomme, herunder kræft, hvilket har fået et enigt Folketing til at vedtage de nye skærpede regler.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen udtaler:
“Asbest kan være livsfarligt. Derfor er det afgørende, at arbejdet sker med den største forsigtighed. Vi har set for mange uansvarlige eksempler – herunder en sag, hvor børn blev brugt til nedrivning af asbest i Sønderjylland. Det er fuldstændig vanvittigt.”

Hvad indebærer de nye regler?

De nye krav gælder fra 1. januar 2025 og indebærer blandt andet:

  • Kun autoriserede virksomheder må håndtere asbestnedrivning.
  • Private boligejere må ikke længere selv nedrive asbestholdige materialer, som fx tage.
  • Virksomheder skal have en fagligt ansvarlig med den nødvendige uddannelse.
  • Et kvalitetsledelsessystem skal dokumentere, hvordan arbejdet udføres, og en slutevaluering skal sikre, at reglerne overholdes.

Hårde straffe for brud på reglerne

Virksomheder, der bryder autorisationskravet, risikerer bøder på mindst 30.000 kroner. I grove tilfælde kan beløbet blive væsentligt højere.

Arbejdstilsynet og Sikkerhedsstyrelsen vil føre tilsyn med, at reglerne overholdes, og at virksomheder har de nødvendige godkendelser.

Hvorfor så strenge regler?

Asbest er ikke blot farligt for de medarbejdere, der arbejder med det. Når private forsøger sig med nedrivning uden den rette viden, udsætter de både sig selv og omgivelserne for alvorlig fare.

“Vi gør det her for at beskytte medarbejderne, men også for at færre private risikerer deres helbred ved at håndtere asbest uden viden om farerne,” understreger beskæftigelsesministeren.

268 virksomheder klar til opgaven

Siden juli 2024 har 268 virksomheder opnået autorisation til at håndtere asbest. Hvis du som boligejer står overfor et projekt med asbest, skal du altså kontakte en af disse godkendte virksomheder.

Hvad betyder det for dig?

De nye regler sikrer bedre beskyttelse mod livsfarligt asbeststøv, men kræver også, at både virksomheder og private tager ansvar. For private betyder det farvel til gør-det-selv-løsninger, mens virksomheder skal leve op til skærpede krav.

Overvejer du et projekt, der involverer asbest, er det nu vigtigere end nogensinde at vælge en autoriseret partner. Sikkerheden kommer først – og nu er det et lovkrav.