Connery

A Single Man

Det er ikke hver dag, man vågner og ved, at den pågældende dag er den sidste i ens liv. Det er imidlertid tilfældet for George Falconer, hvis liv er gået i stå, efter han har mistet sit livs kærlighed, og derfor har George besluttet sig for at begå selvmord. Men kan han virkelig få sig selv til det?

5 ud af 6 stjerner
Drengerøvs factor: 10 %.
SF-FIlm - A Single Man SF-FIlm
På overfladen er universitetsprofessoren George Falconer (Colin Firth) et meget pertentligt, perfektionistisk og kontrolleret menneske, men under overfladen hersker der en verden af kaos i hans sind. George er homoseksuel og mistede for 8 måneder siden sin samlever Jim i et biluheld. Men da Jims familie misbilliger deres søns forhold til George, nægter de ham adgang til Jims begravelse. Derfor dvæler George meget ved fortiden, da han føler, at han ikke har fået sagt rigtigt farvel og ikke kan give slip på Jim. George kæmper derfor med at finde meningen med livet. Faktisk har han besluttet sig for at begå selvmord.

Historien handler således om en mand, der har besluttet sig for, at denne dag bliver den sidste i hans liv. Vi følger George gennem dagen, mens han køber kugler til sin revolver, tømmer sit pengeskab i banken, forbereder breve til sine nærmeste venner og tilrettelægger sit liv forsikringspolice. Dagligdags ting og møder med venner bliver pludseligt ekstra særlige for ham, for indirekte siger han farvel, da han jo ved, at det er sidste gang, han skal se disse mennesker.
ANNONCE
SF-Film - A Single Man SF-Film
Under Georges sidste lektion taler han om minoriteter. Det sætter tankerne i gang hos eleven Kenny, der opsøger George efter timen og er interesseret i at høre mere om Georges meninger og lære ham bedre at kende. I første omgang afviser George eleven, men da deres veje senere på dagen atter krydses, føler George sig alligevel draget af Kenny og hans ungdom. Det skal vise sig at blive et skæbnesvangert møde for dem begge.
ANNONCE
SF-Film - A Single Man SF-Film
Historien foregår i 1962 - en tid, hvor homoseksualitet bestemt ikke var accepteret. Selvmord er i sagens natur heller ikke noget, man taler om, og det har instruktøren valgt at bruge som en kunstnerisk guideline for filmen.

På intet tidspunkt bliver ordet homoseksuel eller selvmord brugt. Det er netop kunsten ved det usagte, der er filmens styrke.
ANNONCE
Det er store emner, Tom Ford tager op her i sin debut film, som han i øvrig også selv har skrevet og finansieret. Han tackler dem med både overskud og elegance, og han har formået at få et helstøbt og følsom film ud af det.
SF-Film - A Single Man SF-Film
Modeskaberen Tom Ford er blandt andet kendt for at levere jakkesæt til den seneste James Bond film. 

En ting Daniel Craig efter sigende skulle have insisteret på, da han er vild med Tom Fords retro stil. Og netop stil er nøgleordet bag A Single Man. Der er tænkt over hver en stilistisk detalje.

George går selvfølgelig klædt i skræddersyet jakkesæt fra Tom Fords egen kollektion og bor i et ekstravagant arkitekttegnet hus.
ANNONCE
I det hele taget ligner filmen til tider mere en reklamefilm end en spillefilm, på godt og ondt.

Den emmer af atmosfære og æstetik, men kan også føles lidt langtrukken i sine mange montager.
SF-Film - A Single Man SF-Film
Tom Ford tager sig tid til at fortælle sin historie og lader publikum komme langsomt ind på livet af George. Som historien og dagen skrider frem, begynder vi at forstå George og hans beslutning, men samtidig fatter vi også sympati for ham og ønsker naturligvis, at han ikke skal begå selvmord. Skønt filmen hovedsageligt handler om døden, er A Single Man faktisk en ganske livsbekræftende film, og budskabet om at acceptere døden og leve i nuet er da også så positivt, som noget kan være.
ANNONCE
SF-Film - A Single Man SF-Film
Colin Firth spiller intet mindre end fremragende som den selvmordstruede George. Det er måske hans livs rolle, han har fået her. Den er, ligesom hans jakkesæt, skræddersyet til ham. Han har da også fået en velfortjent Oscar nominering for sin præstation.

Firth får kompetent hjælp fra Julianne Moore og den unge Nicholas Hoult, der også begge er blændende i deres roller.
ANNONCE
Om Colin Firth får sin første Oscar, kan du se natten mellem søndag og mandag på TV2 Film.

A Single Man har premiere den 4. marts landet over.
A Single Man - Trailer
Teknisk information:
Original titel: A Single Man

USA, 2009

Instruktør: Tom Ford

Medv: Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult og Matthew Goode

Genre: Drama

Billedformat: 2.35:1

Lyd: Dolby Digital/DTS

Længde: 100 min.

Premiere dato: 4. marts 2010

Biodistributør: SF-Film
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce