Connery

9 ud af 10 danskere spiser for meget salt: Test dine saltvaner her

Hvordan er dine saltvaner?

Kender du typen, der altid putter salt på maden? Også før, de har smagt på det? 

Eller måske er du faktisk den type?

Selvom 9 ud af 10 danskere ifølge fødevarestyrelsen spiser for meget salt, er det faktisk ikke dén salt, der er den værste. Så selvom du måske skulle overveje at skære lidt ned på mængden af salt, du drysser på dine pommes, er det mere den salt, der allerede ér i maden, vi skal have for øje. 

Tre gram mindre salt kan spare 400.000 danskere for forhøjet blodtryk

WHO og de nordiske landes anbefalinger om saltindtag ligger på 5-6 gram om dagen. Ifølge Fødevarestyrelsens undersøgelser spiser danske mænd 9-11 gram, imens kvinder spiser 7-8 gram. Og måske synes du, det lyder rimelig uskyldigt; det er jo bare salt. Men faktisk bærer vores saltindtag blandt andet en del af skylden for, at 38 procent af den voksne befolkning i Danmark har et forhøjet blodtryk, hvilket på sigt kan få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser.

Og før du går helt i panik over, at du i fremtiden skal spise dine æg uden salt, så læs lige med her. Det behøver nemlig slet ikke at være så drastisk. 

“Det kræver kun ganske små omlægninger af kosten at få bedre saltvaner. Det kan for eksempel være at skifte to skiver brød med skinke og ost om morgenen ud med havregryn med mælk og mandler eller skyr med frugt. Allerede der kan man spare op til 2,4 gram salt, så det er ikke meget, der skal til,” forklarer Trine Grønlund, specialkonsulent i Sund mad og Kommunikation. 

Test dine saltvaner 

Måske er du allerede klar over, om du er en af dem, der får lige rigeligt salt indenbords. Hvis ikke har Fødevarestyrelsen og Hjerteforeningen lanceret en test, der giver et hurtigt indblik i, hvor man får mest salt fra, og desuden byder på nyttige tips til bedre saltvaner.

“Det er rigtig vigtigt at spise salt med måde, lige som det er tilfældet med eksempelvis sukker. Vi håber, at den nye test kan gøre flere danskere opmærksomme på deres saltindtag og vise dem, hvordan man kan skære ned på saltet,” forklarer Trine Grønlund. 

Prøv Fødevarestyrelsens test her.

De største kilder til salt i vores mad er brød, kød og kødprodukter som for eksempel kødpålæg, men også ost bidrager med en del salt. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du ser efter Nøglehullet, når du køber ind.

Fakta - så meget salt er der i maden:

Morgenmad:

- To skiver brød med ost og skinke: 2,7 gram

- Omelet med grøntsager og rugbrød: 1,6 gram 

- Havregryn med mælk: 0,3 gram salt

Frokost: 

- Tre skiver rugbrød med traditionelt pålæg: 4,5 gram

- Salat med salte ingredienser og færdigkøbt dressing: 3,6 gram

- Salat med usaltede ingredienser og hjemmelavet dressing: 1,3 gram

Aftensmad:

-  Burger med bacon, ost og pommes frites: 6,0 gram

- Frikadeller med kartofler, brun sovs og en salat: 2,2 gram

- Linsesuppe med løg, gulerod, tomat og brød: 2,0 gram

via GIPHY

ANNONCE
Del

Seneste nyt