Mad

9 afgørende tidspunkter i cookiens historie: Fra Issyl til Ben & Jerry’s

Hvis du nogensinde har haft en dårlig dag og fundet trøst i en chocolatechip-cookie, så er du ikke alene.

9 afgørende tidspunkter i cookiens historie: Fra Issyl til Ben & Jerry’s
Foto: kae71463, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Kathrine Frich
Af Kathrine Frich 1. marts 2025

Amerikanerne spiser imponerende 7 milliarder chokoladechip-cookies om året, og det er ikke kun Chips Ahoy, der triller over disken.

De små lækkerbiskener har været en del af den amerikanske madkultur siden 1930’erne – og har haft en vild rejse fra hjemmelavet dessert til massivt massemarked.

Her er 9 afgørende tidspunkter i cookie-historien, der fik os til at forelske os i chokoladeknapper og sprøde kanter:

1930’erne: Da Ruth Graves Wakefield opfandt chocolatechip-cookien

I 1930’erne under Den Store Depression opfandt Ruth Graves Wakefield den første chocolate-chip-cookie på sin restaurant, Toll House, i Massachusetts.

Hendes Toll House Chocolate Crunch Cookie blev serveret som et gratis sidekick til vaniljeis.

Hendes kager blev så populære, at navnet Toll House cookie i 1983 blev så almindeligt, at det ikke kunne varemærkebeskyttes.

Ekspert advarer: Gem ikke dine påskeæg i køleskabet

Læs også: Ekspert advarer: Gem ikke dine påskeæg i køleskabet

1939: Nestlé køber opskriften for en dollar

Nestlé opdagede, at deres chokoladebarsalget eksploderede i Massachusetts.

Da de undersøgte sagen, fandt de ud af, at folk knækkede deres chokolade i stykker for at lave Wakefields cookies.

Nestlés CEO Edward Mueller købte opskriften for 1 dollar (cirka 7 kroner i dag) og en livstidsforsyning af chokolade til Wakefield. Smart deal!

1940: Nestlé opfinder chocolatechips

Wakefield plejede at bruge en issyl til at hakke chokoladen – en proces, der var langsommelig og besværlig.

Men i 1940 satte Nestlé de første Toll House Morsels på hylderne, og pludselig var det slut med hakke-helvede.

2. Verdenskrig: Cookies som morale-booster

Under 2. Verdenskrig sendte amerikanerne millioner af cookies til soldaterne ved fronten.

Cookiesne blev nærmest en national skatkiste, lige på niveau med Coca-Cola og Spam.

Da krigen var slut, var Toll House-cookien næsten lige så amerikansk som apple pie.

1955: Ready-to-bake cookie dough rammer butikkerne

I 50’ernes økonomiske boom handlede alt om bekvemmelighed, især for husmødrene.

Nestlé lancerede deres ready-to-bake cookie dough, og pludselig kunne man få nybagte cookies uden at røre en dejskraber.

1963: Chips Ahoy! og de første masseproducerede cookies

Nabisco (som også laver Oreos) lancerede Chips Ahoy! i 1963 – de første chokoladechip-cookies, der kunne holde sig på hylden i månedsvis.

Med nøgleord som holdbarhed og bekvemmelighed blev Chips Ahoy! en kæmpe succes, og andre mærker som Famous Amos og Mrs. Field’s fulgte hurtigt trop.

1975: Famous Amos cookies – Starpower og småkager

Wally Amos, der tidligere havde arbejdet som agent for musikstjerner som Simon & Garfunkel, gik all in på cookies.

Med hjælp fra kendte investorer som Marvin Gaye og Helen Reddy blev Famous Amos et hit, og Amos blev “the face that launched a thousand chips.”

1984: Ben & Jerry’s skaber cookie dough-is

Ben & Jerry’s vendte Wakefields idé om cookies og is på hovedet, da de i 1984 begyndte at smide cookie dough direkte i isen. Det tog seks års research at perfektionere isen, men det var det hele værd: Chocolate Chip Cookie Dough er stadig en af deres mest populære smagsvarianter.

2020’erne: Cookies går viral på sociale medier

I de seneste år har chokoladechip-cookien fået nyt liv på sociale medier som TikTok og Instagram.

Opskrifter på alt fra brown butter chocolate chip cookies til giant stuffed cookies har fået millioner af visninger.

Influencers og hjemmekokke har gjort den klassiske cookie til en visuel oplevelse, hvor gooey midte og crunchy kanter nærmest hopper ud af skærmen.

En lang historie

Fra en simpel dessert i 1930’ernes Massachusetts til globalt ikon i 2020’ernes sociale medier. Chokoladechip-cookien har haft en vild rejse, og historien er langt fra slut.

Uanset om du bager dem selv, køber dem på hylden eller nyder dem i isform, er der én ting, vi kan være enige om: Cookies gør livet lidt sødere.

Selv 90 år efter Ruth Graves Wakefield rørte den første dej sammen, er chokoladechip-cookien stadig en favorit.

Påskens tungeste nyhed: Det her chokoladeæg vejer mere end din bil

Læs også: Påskens tungeste nyhed: Det her chokoladeæg vejer mere end din bil

Witt lancerer ny pizzaovn: PICCOLO 16″ – stadig lille. Bare større.

Læs også: Witt lancerer ny pizzaovn: PICCOLO 16″ – stadig lille. Bare større.