Forhistorisk tid var fyldt med bizarre og frygtindgydende skabninger, der får nutidens rovdyr til at virke tamme i sammenligning. Fra kæmpe havskorpioner til en flyvende insekt-gyser med en meters vingefang – her er 8 vilde forhistoriske dyr, som evolutionen har spyttet ud gennem millioner af år.
Læs også: Derfor har græske statuer i virkeligheden små vedhæng
1. Basilosaurus
For omkring 50 millioner år siden var hvaler midt i en overgang fra landlevende til havlevende dyr, og resultatet var Basilosaurus – et 18 meter langt monster af en hval. Denne forhistoriske kæmpe havde en kranium på en meter og en bidstyrke, der kunne måle sig med T. rex. Den brugte sine enorme kæber til at knuse kranierne på mindre hvaler, og fossiliserede tandmærker har bekræftet dets blodige diæt.
2. Therizinosaurus
Hvis Freddy Krueger havde været en dinosaur, ville han have set ud som Therizinosaurus. Denne sen-kretaciske kæmpe havde kløer på en meter, der uden tvivl kunne skræmme livet af de fleste. Med en længde på omkring 10 meter nærmede den sig størrelsen på en skolebus. Heldigvis for de andre dyr var Therizinosaurus sandsynligvis planteæder og brugte sine kløer til at rive planter ned.
3. Meganeuropsis
Forestil dig en kæmpe flyvende insekt med et vingefang på 70 cm – det er Meganeuropsis. Dette insekt, som levede for 250-300 millioner år siden, ligner en gigantisk guldsmed, men tilhører faktisk en gruppe kaldet griffinflies. Dengang var iltniveauet i atmosfæren højere, hvilket gjorde det muligt for insekter at vokse til uhørte størrelser. En kæmpe fluesmækker ville bestemt have været handy i Perm-tiden.
4. Arctodus simus
Moderne grizzlybjørne virker næsten nuttede sammenlignet med Arctodus simus, også kendt som den kortsnudede bjørn. Når denne kæmpe rejste sig på bagbenene, kunne den blive op til 3,5 meter høj. Den kunne løbe med en fart på 64 km/t og havde et dagligt kødbehov på omkring 16 kilo. Arctodus simus uddøde for kun 11.000 år siden, hvilket betyder, at tidlige mennesker sandsynligvis krydsede spor med dette kolossale rovdyr – og blev en del af menuen.
5. Tully Monster
Det bizarre Tully Monster har måske ikke været det mest skrækindjagende dyr, men det er bestemt underligt nok til at optræde her. Med stilklignende øjne, en “snabel” med kæber og en længde på kun omkring 30 cm, ser det ud som et mislykket sci-fi-eksperiment. Fossilerne blev fundet i Illinois, og efter mange års debat konkluderede forskere, at Tully Monster var en kæbefri fisk, en fjern slægtning til dagens uhyggelige lampretter.
6. Eurypterid
Forestil dig at svømme i havet for 390 millioner år siden, kun for at støde på en 2,5 meter lang havskorpion. Eurypterider var gigantiske leddyr med klolignende munddele på op til 45 cm, der kunne snappe byttedyr. Når de strakte deres klør ud, kunne de største eksemplarer nå en længde på 3,4 meter – ikke ligefrem et væsen, man ønsker som badeven.
7. Thylacosmilus
Når man tænker på skræmmende pungdyr, står en sur opossum nok øverst på listen i dag. Men for fem millioner år siden i Sydamerika regerede Thylacosmilus – et rovdyr, der lignede en sabeltiger. Selvom de havde enorme hjørnetænder, var de ikke katte, men snarere beslægtede med nutidens pungdyr. Opdaget i 1920’erne af paleontolog Elmer Riggs, er Thylacosmilus et bevis på, at evolutionen ikke legede, når det kom til skrækindjagende dyr.
8. Archaeotherium
Kaldet helvedesgrisen på grund af sin brutale fremtoning, var Archaeotherium ikke engang en gris. Dette ko-størrelse rovdyr levede for millioner af år siden og var tættere beslægtet med flodheste og hvaler. Med sine massive kæber og skarpe tænder jagede den dyr som forhistoriske næsehorn. Det er svært at forestille sig et dyr, der både ligner en vildsvin og opfører sig som en løve – men Archaeotherium var lige præcis det.