Verden
8 dage i rummet blev til 8 måneder: Nu skal astronauterne lære at gå igen
Selvom de har gjort deres bedste for at holde sig beskæftigede, har opholdet i rummet påvirket deres krop.
Hvad der skulle have været en rutinemæssig otte-dages mission, endte som et otte-måneders mareridt for NASA-astronauterne Butch Wilmore og Suni Williams.
Da de i juni 2024 satte kurs mod den internationale rumstation (ISS) med Boeing Starliner, havde de ingen anelse om, at tekniske problemer ville efterlade dem fanget i rummet i længere tid, end de fleste orker at være på ferie med svigerfamilien.
Fra otte dage til otte måneder
Missionen var planlagt som en hurtig tur frem og tilbage, men Starliner viste sig hurtigt at være lige så pålidelig som en 90’er Fiat Punto med rust i undervognen.
Tekniske problemer med rumfartøjet betød, at NASA ikke turde sende astronauterne tilbage til Jorden, før alt var fuldstændig gennemtjekket.
For Williams var det lange ophold i rummet en udfordring for kroppen.
Efter otte måneder uden tyngdekraft har hendes muskler og knogler tilpasset sig livet i vægtløshed, så meget at hun nu skal genlære, hvordan man går.
”Jeg prøver at huske, hvordan det føles at gå, for efter så lang tid i rummet har det at svæve rundt bare været min naturlige måde at bevæge mig på,” fortæller Williams.
Isolation, familie og rumlivets udfordringer
Selvom det ikke just er en tur til Bali, har Williams og Wilmore gjort deres bedste for at holde sig beskæftiget.
Dagene er gået med vedligeholdelse af rumstationen, eksperimenter og træning for at bekæmpe muskeltab.
Kommunikation med familie og venner har været en livline i den længerevarende isolation, og Williams indrømmer, at hun trods alt har håndteret situationen bedre, end hvis hun var strandet på en af Jupiters måner uden WiFi.
Men nu hvor NASA endelig forbereder sig på at bringe de to astronauter hjem, venter en endnu større udfordring: Tilbagevenden til en planet med tyngdekraft.