Verden
60.000 danske boliger i fare for oversvømmelse: Kan et dige redde dit hjem?
Kystbyer som Dragør og Køge kan blive frontlinjen i kampen mod klimaforandringer – men hvem skal betale for digerne?
Klimaforandringerne står ikke længere bare skrevet i tørre rapporter – de er ved at skylle helt ind i danskernes baghaver. En ny analyse fra brancheorganisationen Finans Danmark viser, at knap 60.000 ejerboliger herhjemme er i risiko for oversvømmelse fra havet eller vandløb. Det svarer til hver 13. ejerbolig i de 51 kommuner, hvor Kystdirektoratet har udpeget særlige risikoområder.
Køge Bugt står særligt for skud
Især områder langs Køge Bugt er sårbare. Fem af de ti kommuner med den største andel af boliger i risikozonen ligger netop her – en strækning, der i efteråret 2023 blev ramt af en såkaldt “100-års hændelse” med stormflod og enorme skader til følge.
Ifølge Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark, kan sådanne hændelser i fremtiden optræde dobbelt så hyppigt – måske hvert andet år, allerede senere i dette århundrede.
Nye boliger bygges stadig i risikozoner
Overraskende nok fortsætter boliger med at blive opført i de mest udsatte områder. Lidt over en fjerdedel af de udsatte boliger er opført efter 2001, og i Dragør og Københavns Kommune er det over halvdelen af de nye boliger, der ligger i en risikozone. Trods viden om de stigende havniveauer og kraftigere regnskyl, bygges der altså stadig tæt på vandkanten.
Nye forslag: Fælles digelag skal sikre boliger
Finans Danmark foreslår nu en række nye løsninger, der skal gøre det muligt at realkreditfinansiere kollektive kystsikringsprojekter som diger. I dag skal den enkelte grundejer ofte betale alene, hvilket kan koste tusindvis af kroner.
Tanken er, at lodsejere kan gå sammen i organiserede digelag, der i fællesskab ejer og driver sikringen.
Boligejere vil gerne klimasikre – men økonomien halter
Ifølge en Epinion-undersøgelse udført i forbindelse med analysen, ønsker knap halvdelen af danskerne at beskytte boligens værdi gennem klimasikring. Mange – cirka 30 procent – oplever dog projekterne som økonomisk uopnåelige.
Initiativer som nemmere finansieringsmuligheder kan være med til at ændre det billede – og måske sikre flere boliger mod “det næste hav”.