Verden
6 billioner dollars i told: Trump gennemfører den største skatteforhøjelse i USA’s historie
“Liberation Day” blev alt andet end frihedsfejrende på aktiemarkederne
Trump har gennemført toldplanen
I hvad han selv har døbt “Liberation Day”, har Donald Trump i dag rullet den mest omfattende toldpakke i nyere amerikansk historie ud – og med den, den største skatteforhøjelse i landet nogensinde. Ifølge Trumps handelsrådgiver Peter Navarro forventes tolden at indbringe svimlende 6 billioner dollars over det næste årti.
Det er tre gange mere end den skatteforhøjelse, der finansierede USA’s indsats i Anden Verdenskrig. Og til forskel fra dengang, er det nu almindelige amerikanske forbrugere, der skal betale regningen – ikke via krigsbonds, men via dyrere biler, elektronik, tøj og dagligvarer.
“Tariffs are great” – men for hvem?
Navarro og Trump-lejren fastholder, at tolden er “en gevinst for arbejderklassen” og “et boost til den nationale sikkerhed”. Ifølge dem er told ikke en skat – men en måde at beskytte USA mod unfair konkurrence.
Problemet? De fleste økonomer er lodret uenige.
Tarifferne betyder reelt, at importvarer bliver dyrere og det er de amerikanske forbrugere og virksomheder, der står med regningen.
Hver gang du køber en bil, en mobiltelefon, et nyt køleskab eller bare et par sneakers produceret i udlandet, så drypper du penge i toldkassen. Præcis som med en skat – men uden nogen af de offentlige services, man ellers plejer at få med i handlen.
Læs også:
Bilmarkedet først for
En af de mest markante dele af planen er en 25 % told på alle importerede biler, der trådte i kraft i dag. Det gælder både biler fra Europa, Japan, Korea og endda Mexico og Canada – to af USA’s største handelsallierede.
Navarro estimerer, at 100 milliarder dollars alene vil komme fra bilimporten hvert år. Det svarer til, at hver eneste solgte udenlandske bil nu automatisk bliver en luksusudgift – og at “Buy American” ikke længere bare er et slogan, men en økonomisk nødvendighed.
Markederne: Ikke begejstrede
USA’s største indeks har allerede reageret. S&P 500 og NASDAQ dykkede henholdsvis 0,67 % og 0,87 %, og CNN’s Fear & Greed Index står i “Extreme Fear”.
Flere internationale aktører varsler gengældelsestold og det har fået økonomer til at frygte en ny global handelskrig. Kina har svoret at “sætte hårdt mod hårdt”, og Canada udtrykker “alvorlig bekymring” over, hvad de kalder “økonomisk unilateralisme i sin mest aggressive form”.
Økonomisk rekord – men ikke på den gode måde
Hvis Navarros forudsigelser holder stik – og det er der mange, der tvivler på – vil Trumps toldplan generere 700 milliarder dollars om året, svarende til næsten 2 % af USA’s BNP. Til sammenligning blev Affordable Care Act (Obamacare) estimeret til at øge skatteindtægterne med 486 milliarder over ti år. Trumps plan slår det – med længder.
Men forskellen er, at hvor Obamacare kanaliserede pengene ind i sundhedssektoren, er tolden… bare told. Ingen ved endnu, hvordan pengene skal bruges – andet end at det ifølge Trump “baner vejen for fremtidige skattelettelser”.
En gave til arbejderklassen – eller bare en regning?
Trump hævder, at de 6 billioner dollars er starten på en ny amerikansk æra. En æra med jobs, patriotisme og national kontrol over produktionen.
Kritikere kalder det noget andet: en skjult skat, der hverken har været stemt igennem Kongressen eller følger de klassiske veje for skattepolitik.
Og imens kan det godt være, at Trump får ret i én ting: Det her bliver noget alle kommer til at huske.
Læs også: