Connery

5 roomie-regler du bør etablere med det samme, hvis du flytter sammen med en ven

Det er ved at være roomie-season – den tid, hvor folk starter på videregående uddannelser og flytter sammen i lejligheder og værelser af skiftende form og funktion – blandt andet for at spare penge. En roomie giver virkelig god mening, når man er boppet op på en SU og måske er så heldig at have et studiejob til at holde den tidlige voksentilværelse kørende.

Forleden talte jeg med en bekendt, der skulle til at flytte sammen med et par makkere, og det fik mig til at tænke på, hvordan jeg egentlig håndterede min første (og eneste) roomie-periode. Det var fedt. Men det var fandme også f’ed.

Der er et utal af gode grunde til at få en roomie, og dem kan de fleste nok forestille sig – men en række udfordringer opstår, når man pludselig skal flytte sammen med en ven (eller en fremmed) for første gang. Det bringer unægtelig nogle problemstillinger med sig – og selv hvis man har været vant til at bo sammen med søskende, er en roomie noget helt andet. Der bør være en form for fælles forståelse og respekt – ellers kan der hurtigt opstå problemer.

ANNONCE

Inden jeg går videre i gang med min liste, får du lige en håndfuld af Danmarks værste roomie-historier fra Reddit:

  • "Havde en roomie hvis værelse lå tæt på mit, kun separeret af vores badeværelse imellem. Det her var i en gammel lejlighed med tynde vægge og der var vinduer fra badet ind til vores værelser til udluftning; altså kunne man høre næsten det hele derude. Det stoppede dog ikke min roomie i at have sex i badet næsten hver dag i flere måneder… Efter jeg vel at mærke havde sagt, at det kunne de altså godt lige nøjes med inde på værelset. Samtidig havde vores sidste roomie også fået en ny kæreste, som havde smidt mine do-not-touch dyre japanske knive ind i opvaskemaskinen, så håndtagene var ødelagt. På mystisk vis var det selvfølgelig sket i en weekend, jeg ikke var hjemme. Jeg tog så væk i 8 dages tid på uni-relateret studierejse og kom hjem til, at min tandbørste var blevet flyttet ind på mit værelse, for at gøre plads til de to nye kæresters tandbørster – vel at mærke i de tandbørstekrus, jeg havde betalt for. Derudover havde den ene kæreste lige 'lånt' min Playstation og taget den ud af mit værelse og ind til min roomie."
  • "Jeg lejede mig ind hos en udenlandsk fyr, der konsekvent gik i bad 10 minutter efter, jeg havde lagt mig til at sove. Badeværelset lå mellem vores værelser, og isoleringen var elendig. Han gik typisk i bad tre gange per nat – jeg har på fornemmelsen, han kun kunne onanere med vandet løbende. Han sluttede altid badet af med at synge fucking opera. Jeg hadede ham."
  • "Personen vaskede toiletbørsten i opvaskemaskinen."
  • "Min roomie begyndte at skrige af mig, fordi jeg havde brugt nogle sorte, lange stearinlys, da strømmen gik. Han havde 'dedikeret dem til Satan', og de måtte derfor ikke bruges af mig. Det var mig, der havde købt stearinlysene..."
  • "Min roomie spiste min frosne færdigret. Jeg snakkede med hende om det. Hun undskyldte og købte en ny. Alt var godt. Indtil hun spiste den også."
ANNONCE

Efter at have læst disse fantastiske roomie-historier fra det mørkeste hjørne af Reddit, er det klart, at der kan opstå ret bizarre situationer, når man deler hjem med andre. Men frygt ej! Der er måder at undgå nogle af de mest almindelige problemer på. Her er fem regler, du bør etablere med det samme, hvis du overvejer at flytte sammen med en ven (eller nogen som helst, for den sags skyld):

1. Sæt klare regler for rengøring

Lad os være ærlige: Ingen ønsker at være den, der altid står for opvasken, eller som konstant skal minde sin roomie om, at skraldet ikke tager sig selv ud. Derfor er det vigtigt at lave en rengøringsplan fra dag ét. En simpel tavle på køleskabet, hvor I kan skrive ugens opgaver op, kan gøre underværker. Husk, at det ikke handler om at være en rengøringsfreak, men om at sørge for, at lejligheden ikke begynder at lugte som en døgnåben shawarmabar.

2. Respekter hinandens personlige ting og grænser

Det kan virke indlysende, men når du bor sammen med en ven, er det let at glemme, at dine ting er dine, og deres ting er deres. Hvis du føler trang til at låne deres yndlingskop eller deres nye PlayStation, så spørg først. Og lad være med at flytte rundt på deres ting uden at sige noget – ingen gider at komme hjem og finde ud af, at deres tandbørste er blevet forvist til skabet, fordi roomien har fået besøg af hele Tinder.

3. Lav en aftale om støj og "stille tid"

Forskellige mennesker har forskellige idéer om, hvad der er en passende mængde støj. Nogle kan lide at høre musik i timevis, mens andre foretrækker det stille og roligt. Det er vigtigt at sætte nogle grundregler for støjniveauet, især hvis I har forskellige tidsplaner. Det betyder ikke, at I ikke kan have det sjovt, men at respektere, hvornår den anden har brug for ro – måske især efter en lang dag på uni eller en sen nat ude.

4. Aftal retningslinjer for gæster

Hvis der er én ting, der kan skabe splid mellem roomies, er det uventede gæster eller, endnu værre, uventede langvarige gæster. Vi har alle hørt skrækhistorierne om en roomies kæreste, der pludselig flytter ind uden at betale husleje (se eksempel nr. 1 ovenfor!). Det er vigtigt at lave klare regler om, hvor ofte gæster kan komme over, og hvor længe de kan blive. Og sørg for at informere hinanden, hvis nogen har planer om at have overnattende gæster. En god tommelfingerregel er: Kommunikation er nøglen. Ingen ønsker at blive overrasket over en uventet “roomie nr. 3” i stuen.

5. Hold styr på fællesudgifter og penge

Penge kan være et følsomt emne, men det er vigtigt at have klare aftaler om, hvordan fællesudgifter skal håndteres. Hvem betaler for hvad? Er der et fast beløb, I begge bidrager med til fælles husholdningsartikler hver måned? Og hvad med de situationer, hvor én af jer køber mad til begge? Brug en app som Splitwise til at holde styr på, hvem der skylder hvad, så I ikke ender med at diskutere, hvem der glemte at betale for sidste måneds toiletpapir. Det kan virke lidt overdrevet, men tro mig – det kan spare jer for mange konflikter på den lange bane.

ANNONCE
Del

Seneste nyt