5 af verdens farligste madvarer
Nice to know før du spiser
Fem madvarer, du sikkert kender. Men vidste du, at hvis de indtages forkert, kan de være ret giftige for dig?
Her er lidt info, der er værd at vide, før du spiser løs!
Rå honning
Nej nej, rolig nu, den honning, du har stående i køkkenskabet, er helt fin. Den har allerede gennemgået den pasteuriseringsproces, hvor uønskede kemikalier såsom grayanotoxin er blevet dræbt. Men i den helt rå honning er en enkelt teske nok til at give dig sløret syn og 24 timers konstant opkast. Så hold dig lige til supermarkedets version.
Abrikoskerner
Spist sparsomt er abrikoskerner totalt ufarlige for dig, men i større omfang kan de være giftige, da de producerer en høj mængde cyanid over en kort periode. "Men hvorfor skulle man dog spise abrikos kerner", spørger du måske? Well, i Tyrkiet har der rent faktisk været dødstilfælde pga. ’seed binges’. For real.
Rabarber
What? Det spiser vi da i store mængder om sommeren? Det er også helt fint, men det, der er værd at vide, er, at bladene er yderst giftige. Spiser du bladene, indtager du højst sandsynligt oxalat, som kan give krampeanfald og i værste tilfælde medbringe dødsfald.
Hyldebær
Hyldebær er i sig selv ganske uskyldige, men deres kviste, frø og blade indeholder et dødligt kemikalie lignende cyanid, som kan medbringe alvorlig sygdom og kvalme. Du undgår højst sandsynligt døden ved indtagelse, men lad lige være med at løbe den risiko, ikke?
Ackee
Ackee er en frugt i familie med lychee. Spises den umoden, kan kernerne give spiseren risiko for at optage hypoglycin, som er en unaturlig aminosyre, der ikke findes i mennesket. Derefter vil blodsukkeret falde drastisk på under to timer, og under denne periode vil spiseren højst sandsynligt kaste op, blive svimmel og få krampeanfald. På under tre måneder blev der reporteret tre ackee-relaterede dødsfald på Haiti i 2001.