Personer
150.000 Canadiere skriver under: Vil fjerne Elon Musks statsborgerskab
Man kan godt forstå at nogle canadiere ikke vil have ham associeret med Canada.
Elon Musk er vant til at være midtpunkt – men sjældent på en måde, hvor over 150.000 mennesker aktivt prøver at få ham sparket ud af et land.
Det er dog præcis, hvad der sker i Canada lige nu, hvor en massiv underskriftindsamling forsøger at få hans statsborgerskab trukket tilbage.
Musk + Trump = Kæmpe canadisk hovedpine
Problemet? Musk har (igen) lagt sig lidt for tæt op ad sin gamle ven, USA’s præsident Donald Trump.
Canadiere er mildest talt ikke begejstrede for, at Tesla-milliardæren angiveligt har ageret rådgiver for Trump, en mand der ved flere lejligheder har truet med at annektere Canada og gøre det til USA’s 51. stat.
Den britisk-columbianske forfatter Qualia Reed startede petitionen, der officielt blev indleveret til det canadiske parlament den 20. februar.
Initiativet har allerede fået støtte fra Charlie Angus, et medlem af det canadiske parlament, som er kendt for sin kritik af Musk.
Hvorfor har Musk overhovedet et canadisk pas?
Selvom de fleste forbinder Musk med USA (og hans fødeland Sydafrika), så har han faktisk haft canadisk statsborgerskab i årevis – og det skyldes hans mor, Maye Musk, som er født i Saskatchewan.
Nu vil Reed og hendes støtter dog gerne have premierminister Justin Trudeau til at tage passet tilbage.
Argumentet? Musk er, ifølge dem, blevet en del af et udenlandsk regeringsapparat, der forsøger at undergrave Canadas suverænitet.
Musk reagerer… med en motorsav?
Petitionen behøvede kun 500 underskrifter for at blive taget seriøst af det canadiske parlament. Den har nu over 157.000, og tallet vokser fortsat.
Musk selv ser dog ikke ud til at tage sagen specielt tungt.
I bedste “alt for meget Red Bull og ingen søvn”-stil dukkede han op til en konservativ konference i Maryland, hvor han viftede med en gigantisk motorsav i luften.
Dagen efter delte han et opslag på X, hvor der stod: “Bineînțeles că susținem Doge! De, der ikke gør, er uamerikanske.”
Hvad det præcis betyder i relation til Canadas suverænitet, er der nok ingen, der ved – men en ting er sikkert: Musk kommer ikke til at skrue ned for retorikken lige foreløbig.
Selvom petitionen har samlet imponerende mange underskrifter, er det ikke ensbetydende med, at den bliver til virkelighed.
Det canadiske parlament genoptager arbejdet den 24. marts, hvor spørgsmålet muligvis vil blive taget op.