Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons
Trump har ellers travlt med at kalde Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj en “diktator” (selvom han blev valgt demokratisk).
Af en eller anden grund har han dog ingen problemer med Putin – du ved, ham der lige vandt endnu et valg efter at hans største politiske modstander døde i fængslet.
Men Trumps verden bevæger sig hurtigt, og det kan være svært at holde styr på, præcis hvor mange gange han har spillet bold med Kreml.
Så her får du 10 af de vildeste eksempler på, hvordan Trump har kørt rent russisk program siden sin tilbagevenden til magten.
Løft røret til Putin
Foto: Pexels
Det tog Trump mindre end en måned som præsident at ringe til Putin.
Ingen betingelser, ingen forbehold – bare en varm 90-minutters snak med en mand, der både er sanktioneret af USA og EU og efterlyst af den Internationale Straffedomstol for krigsforbrydelser og folkedrab.
Havde Trump brugt de halvanden time på at koordinere en stærkere strategi mod Rusland med sine NATO-allierede? Nej. Talte han med Zelenskyj først? Også nej.
Men Trump var til gengæld så begejstret for opkaldet, at han bagefter kaldte det en “stor samtale mellem to store nationer.” Ingen nævnte lige, at den ene af de to nationer er i gang med at udrydde dele af den anden.
Rose Putin som en “stor mand”
Foto: Deposit Photos
Efter samtalen kom Trump ud med en svulstig erklæring: “Vi reflekterede over vores store nationale historie, og hvordan vi kæmpede så godt sammen i Anden Verdenskrig.”
Okay, fair nok, Sovjetunionen spillede en stor rolle dengang. Men hvad med de seneste 80 år, hvor Rusland har brugt mere tid på at invadere sine naboer end på at være en stabil samarbejdspartner?
Hvis nogen troede, at Trump ville tage afstand fra en mand, der forfølger politiske modstandere, lukker medier og kører et fuldskala angreb på et europæisk demokrati, så blev de slemt skuffede
Kæmpe for at få Rusland tilbage i G7
Foto: The White House, Public domain, via Wikimedia Commons
Rusland blev smidt ud af G8 i 2014, efter de annekterede Krim.
Men Trump har tilsyneladende glemt den lille detalje og udtalte i februar: “Jeg vil elske at have dem tilbage.”
At lade Rusland vende tilbage til G7 ville i praksis betyde, at verdens mest magtfulde demokratier bare accepterer invasionen af Ukraine og ruller den røde løber ud til Putin igen.
Acceptere, at Rusland får lov til at beholde besatte ukrainske områder
Foto: Kwh1050, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Mens Zelenskyj stadig kæmper for at få hele Ukraine tilbage, har Trumps forsvarsminister Pete Hegseth kaldt dette mål for “uvirkelistisk”.
Hvis du hører nogen sige, at en internationalt anerkendt nations territorium nu er “Putins retmæssige ejendom,” så er det normalt en kommentar, der kommer fra russisk stats-tv – ikke en amerikansk forsvarsminister.
Nægte at lade Ukraine komme med i NATO
Foto: UK Government Picture by Rory Arnold / No 10 Downing Street, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Hvis Ukraine får lov at blive medlem af NATO, er det slut med russiske invasioner. Men Trump-administrationen har slået fast, at det ikke kommer til at ske.
Putin har i årevis set NATO som den største trussel mod sit imperium, og hvis USA kunne forhindre Ukraine i at få den ultimative forsikring mod russisk aggression, ville det være en gigantisk sejr for Kreml.
Afholde forhandlinger med Rusland – uden Ukraine
Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons
Trumps folk satte sig til forhandlingsbordet med Rusland i Saudi-Arabien for at finde en “fredelig løsning” på krigen. Smukt, ikke?
Lige med undtagelse af én lille detalje: Ukraine var ikke inviteret.
Zelenskyj har ellers gjort det klart: Der kan ikke være “forhandlinger om Ukraine uden Ukraine.”
Men Trumps hold var tilsyneladende enige med Kreml i, at det kunne klares uden den part, der rent faktisk bliver bombet dagligt.
Blame Zelenskyj for krigen
Foto: Presidential Communications Office, Public domain, via Wikimedia Commons
Den russiske propaganda-maskine har i årevis forsøgt at fremstille Zelenskyj som en aggressor, selvom det var Putins kampvogne, der rullede ind over grænsen i 2022.
Nu har den amerikanske præsident selv taget narrativet til sig.
Trump udtalte for nylig, at Zelenskyj “startede krigen”, og at USA derfor ikke burde være forpligtet til at hjælpe ham.
Hvis der var en præmie for at være Putins PR-mand, ville Trump vinde den i overlegen stil.
Skære i finansieringen til valgmonitorering og cyberovervågning
Foto: Kremlin.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons
Vestlige demokratier har brugt årtier på at bekæmpe russisk valgindblanding, men nu har Trump skåret budgetterne til både overvågning af valg og cybersikkerhed.
Putin behøver ikke engang at prøve at hacke sig til indflydelse længere – han kan bare vente, til Trump ordner tingene for ham.
Fjerne støtten til pro-demokratiske NGO’er
Foto: Deposit Photos/
Ale_Mi
Putin har længe brokket sig over, at amerikanske NGO’er støtter demokratibevægelser i tidligere sovjetrepublikker. Trumps løsning på det har været at skære al finansiering.
Endnu et punkt på Putins ønskeliste, der blev opfyldt uden spørgsmål.
Tale om at ændre den amerikanske forfatning, så han kan blive på posten for evigt
Foto: By Jackson A. Lanier – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82029805
Putin har forlænget sin egen tid ved magten til 2036 – og Trump har flirtet med ideen om at gøre det samme i USA.
Han har allerede antydet, at han synes to præsidentperioder er lidt for lidt, og hvis han skulle få mulighed for at ændre reglerne, så… ja, vi ved jo allerede, hvordan det gik i Rusland.