Verden

1.000.000.000 tons isbjerg – dobbelt så stor som London – løsner sig og driver frit lige nu

Titanic pas på!

1.000.000.000 tons isbjerg – dobbelt så stor som London – løsner sig og driver frit lige nu
Foto: Pexels
Rasmus Krarup Jensen
Af Rasmus Krarup Jensen 17. december 2024

En gigantisk iskolos – kendt som A23a – der vejer svimlende 1.000.000.000 ton og er dobbelt så stor som London, er igen kommet i bevægelse. Det er verdens største isbjerg, og efter flere årtier fastfrosset på havbunden, er det nu på vej gennem det sydlige ocean.

Fra fastlåst til fri

Isbjerget A23a brækkede oprindeligt løs fra Antarktis’ kyst tilbage i 1986. På grund af sin enorme størrelse sad det fast i bunden af Weddellhavet i mere end 30 år, før det blev spottet i bevægelse i 2020. Dog måtte det kolossale isbjerg igen vente tålmodigt tidligere i år, da det blev fanget i en såkaldt Taylor Column – et fænomen hvor roterende vand holder objekter fanget på samme sted i flere måneder.

Nu er A23a imidlertid brudt fri igen og driver atter gennem det sydlige ocean, hvilket har tiltrukket stor opmærksomhed fra forskere og forskningsgrupper verden over.

Oceanograf Dr. Andrew Meijers fra British Antarctic Survey (BAS) udtalte i fredags: “Det er spændende at se A23a på farten igen efter at have været fanget i så lang tid. Vi er nysgerrige efter at se, om det vil følge den samme rute som andre store isbjerge fra Antarktis.”

Ingen risiko for skibe – men masser af potentiale

Selvom isbjerget er massivt, er der ingen fare for, at A23a vil kollidere med skibe eller nærliggende øer. De varmere farvande i Atlanten vil langsomt få isbjerget til at smelte, når det driver mod nord. Men A23a er ikke kun en gigantisk klump is – det er også et vigtigt studieobjekt for forskere, der undersøger, hvordan sådanne isbjerge påvirker økosystemer og havets balance.

Sidste år var forskere ombord på RRS David Attenborough i stand til at studere A23a tæt på og tage prøver for at undersøge, hvordan isbjerget påvirker omgivelserne. Biogeokemiker Laura Taylor, en del af det igangværende BIOPOLE-projekt, forklarer:
“Vi ved, at disse gigantiske isbjerge kan tilføre næringsstoffer til vandet, de passerer igennem, og skabe blomstrende økosystemer i ellers uproduktive områder. Det, vi ikke ved, er, hvilken forskel individuelle isbjerge, deres skala og oprindelse har på den proces.”

Forskerne tog prøver af havoverfladen foran, bagved og ved siden af A23a’s rute for at analysere, hvordan isbjerget påvirker havlivet og kulstofbalancen i vandet.

En giganternes rejse

Selvom isbjerge som A23a kan virke som isolerede naturfænomener, spiller de en vigtig rolle i det globale miljø. Når store isbjerge driver gennem verdenshavene, bringer de næringsstoffer med sig og skaber midlertidige men produktive økosystemer. Deres smeltning bidrager også til havets naturlige kredsløb af kulstof, hvilket har en direkte indflydelse på atmosfæren.

A23a’s rejse er langt fra slut, og forskere verden over følger med spænding, mens verdens største isbjerg langsomt driver mod nye farvande. For nu beviser megabjerget én ting: naturens kræfter er ikke nemme at holde i ro.