Connery

Windows 10 test - The good and the bad

Et førstehåndsindtryk af Windows 10.

Den 29. juli 2015, frigiver Microsoft de reserverede udgaver af Windows 10, og derfor er et af de meget nærliggende spørgsmål fra Windows-brugere. Skal jeg opgradere med det samme?

Jeg har nu været i besiddelse af den endelige Windows 10 version i et par dage, og her følger min uforbeholdne mening, om førstehåndsindtrykket.

Microsoft afslørede en lang række af deres planer, ved deres keynote i foråret, dem kan du starte med at læse på på her: Windows 10 features.

ANNONCE
Windows 10 test - The good and the bad

Udstyret med en Lenovo Yoga 2 Laptop, og Windows 8.1, har jeg faktisk vænnet mig til, at være en ganske habil bruger af touch-funktioner. Metro-interfacet har jeg dog ikke leget meget med, men i forbindelse med præsentationer, og under regulær internetsurfing, har jeg sat mine fedtede fingre på skærmen et utal af gange - og ikke fortrudt det. 

Startmenuen er tilbage

...Af samme grund, har jeg ikke haft de store problemer med at Metro-interfacet har måttet lade livet, og at det er hoppet ind til et nyt liv, i den klassiske, elskede START-menu. Jep. Startmenuen er tilbage, lige nede i venstre hjørne, hvor du har savnet det. Er det en god ting? Oh yes. 

Ingen Cortana

Den flabede halo-inspirerede Siri-dræber, er ikke nået til Danmark endnu. Det skaber et par misvisende glitches i hjælpe-funktionerne, som konsekvent kommer med tips til, hvordan man kan instruerer den stemme-styrede assistent, til at gøre Windows-oplevelsen lettere for en. Det er ærgerligt, mest at vi ikke bare har fået den engelske version - for Cortana er givetvis en stor del af Windows 10 oplevelsen.

Lækkert design

Det nye Windows 10 har fået et friskt design, og sådan skal det jo være, når et nyt styresystem rammer markedet. Den største grund til at jeg fremhæver designet, er at min Mac-tilbedende kollega, ved allerførste blik udbrød: "Det er fandme et lækkert design!", og vi ved alle sammen, at Mac-tosser forstår sig på design. Men jo. Det er faktisk helt fornuftigt.

Universal apps - universelt styresystem?

Med introduktionen af Windows 10, er programmer blevet til apps, og det er de, fordi Microsoft stadig spiller på at være multiple-device platform. I praksis betyder det at de nye Windows 10 apps kan bruges af både desktop, tablet, og mobilbrugere - den samme app tilpasser sig de forskellige rammer. Det virker helt fint, og jeg har haft mulighed for at teste det i praksis, fordi min Yoga laptop kan transformeres til en tablet. Windows 10 i tabletmode er en god idé - og Surface 3-brugere kender allerede systemet.

Både den nye videoafspiller og den nye pictures-app er strålende eksempler på gode universal-apps.

ANNONCE
Windows 10 test - The good and the bad

Yaay, Xbox-streaming!

For en casual gamer som undertegnede, er de nye crossover-funktioner med Xbox One. I love it. Man kan nu streame sin Xbox-oplevelse gennem sit Windows 10 device - jeg spår at det bliver en revolution for gaming på bådeværelset.

Så længe man befinder sig på samme netværk som en Xbox One, har men mulighed for at koble op på den, og game fra en ekstern maskine - Man kan selvfølgelig styre både controller og mikrofon fra laptop, så oplevelsen ikke bliver forstyrret. Der er dog lidt systemkrav for at streamingen bliver optimal, men det er krav de fleste nutidige maskiner opfylder, nemlig:

  • 1.5 GHz multicore processor
  • 4 GB of RAM or more
  • Xbox One console + controller.
  • Kablet netværk eller WiFi 802.11 N eller nyere.

Gaming på Windows 10 er en helt anden historie, som først får forløst sit fulde potentiale når DirectX12 bliver frigivet, en gang i løbet af efteråret. 

ANNONCE
Xbox One streaming
Windows 10 test - The good and the bad

Yaaay.. Browsers.

Okay, so far - so good, ikke? Det meste lyder godt og lovende. Også nyheden om at Microsoft har taget livet af Explorer, og udviklet en ny browser fra bunden, der hedder Edge. Lovende det hele. 

Mine timer med browsing på Windows 10 har været altødelæggende for oplevelsen. Gamebreaking.

Jeg er næsten overbevist om, at der er noget i opgraderingen der har fået mit system til, ikke at fungere ordentligt. Jeg pointerer: Jeg har ikke lavet en fresh install af Win10, men derimod opgraderet mit Win8.1. 

De seneste par år har jeg sværget til Googles Chrome-browser, og den kører slet ikke godt på min Windows 10 installation. Efter et par frustrerende timer med oprydning af baggrundsprogrammer, addons og plugins, var der stadig ikke en reel mærkbar forskel i oplevelsen, som bedst af alt kan beskrives som 'hængende'.

Okay, fair nok - Google har ikke skudt en Windows 10-kompatibel opdatering ud. Jeg skifter til Microsoft Edge

Microsoft Edge starter op, og fortæller lidt om sig selv. Hvorefter jeg klikker mig ind på de URLs jeg plejer at arbejde med. Oplevelsen kører et hak bedre end Chrome, men kun et hak - og ikke noget nær hvad jeg kender fra min gamle Windows-installering. Browseren loader ting færdig et ad gangen. Det er stadig for langsomt.

En anden ting: Microsoft Edges standardsøgemaskine er.. Du gættede det: Bing! Browseren understøtter endnu ikke muligheden for at angive Google som standardsøgemaskine, og det er som sædvanligt et irritationsmoment, da Bing ikke har samme grad af autofuldførelse, og funktioner. Det er altså en ommer.

Det kunne selvfølgelig bare være en dårlig internetforbindelse - men nej, i løbet af weekenden nåede jeg forbi tre fiberforbindelser og en omgang 4G, og intet af det gjorde forskel. 

ANNONCE

Spørger du mig...

Skal jeg opgradere med det samme? Mit svar er på nuværende tidspunkt: Nej. 

Det virker til at Windows 10 stadig har et par børnesygdomme. Man kan håbe, at de patcher dem væk, næsten med det samme. 

Cortana er endnu ikke kommet til Danmark, og hendes fravær glitcher både Edge-browseren, og også flere af indstillings- og hjælp-menuerne. 

Hvis du er X-box gamer, og det er det eneste du har lyst til, så synes jeg at du skal give det et forsøg. Hvis du er vildt nysgerrig og gerne vil modbevise min oplevelse, så synes jeg også at du skal gå amok.

Microsoft har nemlig tilføjet en vigtig feature, der betyder at du indenfor 30 dage efter installationen, kan vælge at gå tilbage til dit gamle styresystem. Det har jeg gjort, og det kan du også gøre. 

Jeg er sådan set ikke i tvivl om at Windows 10, bliver en god idé, inden længe, men børnesygdommene er noget man helst ikke skal stifte bekendtskab med, for førstehåndsindtrykket betyder meget. Sådan er det bare. 

Mere læsning: Windows 10 på Microsoft.com

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce