Connery

Tullamore og den ædle kunst at ‘blende’ en whiskey

Mere end bare hovedingrediensen i Irish Coffee

Whisky er en drik, jeg for alvor fik øjnene op for, da jeg drog mod det skotske højland tidligere på året og besøgte det famøse Speyside-område og ikke mindst The Balvenie-destilleriet. Her blev jeg introduceret til den ædle kunst af single malt og fik et kendskab til, hvordan tingene fungerede. Den interesse tog til som bare fanden, og inden længe drog jeg ud for at se nærmere på de danske destillerier - her fandt jeg blandt andet den unge og intense Ærø Whisky, den nøje afstemte Thy Whisky, de lette noter af røget brændenælde ved Fary Lochan og ikke mindst marcipan-sødlige Mors-whisky. 
 
Mens hovedpræmissen i de fleste af de nævnte whiskyer er single malt, så er der jo også det famøse blended-whisky på markedet - læs hvad forskellen er her. Dette ville jeg gerne kigge lidt nærmere på og derfor vendte jeg blikket mod Irland.
 
Tidligere på måneden pakkede jeg kufferten og drog mod det irske for at se nærmere på det nybyggede Tullamore destilleri, som - sjovt nok - ligger i Tullamore. Men det har det faktisk ikke gjort i 54 år, og derfor er det første gang i 63 år, at Tullamore er blevet lavet i sin hjemby.
ANNONCE
Tullamore og den ædle kunst at ‘blende’ en whiskey

Tullamore er vendt hjem
Tullamore har måske med tiden fået et ry for blot at være hovedingrediensen i irish whisky, og i samspil med disse fordomme kommer også ideen om, at blended whisky - eller rettere whiskEy, nu hvor vi taler om irske dråber, da de officielt fik deres whiskey stavet med et ‘e’ tilbage i 1878 for at skabe mere autencitet - er den nemme vejr over målstregen. Det skulle denne tur sætte på prøve, og det må siges, at jeg også fik et andet billede af blended whiskey.
 
Irerne har været lidt kække tilbage i tiden, i forsøget på at gå til klingen på de skotske naboer - I skotland skal en spiritus lagre i 3 år, før den må blive kaldt whisky. I Irland skal væsken lagre i 3 år og ÉN dag, og derved giver de irske folk lige en lille drilsk idé om, at deres whiskey har fået mere gylden tid på tønden (no pun intended).
 
Tullamore blev overtaget af William Grant & Son tilbage i 2010, hvorefter de bankede salget af flasker fra 550.000 til 1,1 millioner årligt, men selv med de store tal er irsk whiskey kun 6 procent af verdens whiskey-marked. Med det forøgede salg kunne Tullamore-destilleriet vende tilbage til rødderne - det nye destilleri er et supermoderne center med autentiske kobberkedler og moderne fabriksmuligheder - mens de også lige har sørget for en god gedigen slyngelstue til udvalgte gæster, hvor man kommer ‘tilbage i tiden’ til en herlig autentisk whiskey-stue.
ANNONCE
Tullamore og den ædle kunst at ‘blende’ en whiskey

Kunsten at ‘blende’
i 2014 blev den allerførste batch sat på tønder og vi fik den enorme ære af at prøvesmage tønde nummer #001 fra det nye destilleri - der var nærmest en mytisk stemning omkring det, og æren fik nok også whiskyen til at smage, så englene synger!
 
I en lidt anderledes tasting-session fik vi afprøvet, hvad det vil sige at have en blended whiskey i hånden. Mens fordommene går på, at man bare kaster et par sjatter sammen og forsøger at afstemme sødme og styrke, så er den reelle proces en helt anden snak. For at blive en certificeret Master Blender skal du hive 8 år ud af kalenderen, før nogen har tillid til at du kan blande whiskey - og inden dag skal du da også evne at kunne skelne mellem utallige smagsnuancer og duftmønstre.
 
For at illustrere blended whiskey blev whiskeysmagningen opstillet på den måde, at vi dekonstruerede Tullamores ikoniske dråber - det vil sige splitte den blendede væske op i fire enkeltstående væsker og en femte hemmelig væske. Her fik vi med egne smagsløg mulighed for at afprøve, hvilke elementer der indgår i den blendede whiskey og derved få en større forståelse for, hvilke tangenter, eller nærmere hvilket puslespil, der skal gå op for at ramme en en god smag.
 
Ikke nok med at man fik en forståelse for, hvor stor en proces det er at blende forskellige typer whiskey - alt fra hvede, bygmalt og forskellige single malts blandet sammen - så gav smagningen også en forbedret smagsskala for mig. Nu hvor jeg fik smagt alle elementerne enkeltvis og derefter samlet kunne jeg lettere ane de enkelte elementer i den endelige væske, og derved tage disse noter og opdagede nuancer med mig videre på min whiskey-rejse.
 
Udover en herlig flaske limited edition 5 års blended whiskey, der havde lagret i 5 år på bourbon- og sherryfade og efterfølgende afsluttet på Californiske rødvinstønder, fik jeg jeg udvidet min endnu unge erfaring omkring whiskey - og det resulterer blot i endnu mere blod på tanden til 2018 og flere whiskey/whisky-oplevelser, alt efter hvor i verden jeg drager hen!
 
Og så kommer Tullamore med en ny whiskey i det nye år, som er lagret på gamle romfade - what's not to like?
 
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce