Connery

Thy Whisky: Dansk single malt på økologiske, lokale råvarer

Whisky-rundturen fortsætter i det danske landskab.

I vores dedikerede whisky-artikler i løbet af året har jeg efter nogle ret inspirerende og lærerige ture til det skotske whisky-landskab i Speyside taget min nyfundne passion for whisky med hjem til Danmark.

Vi har kigget nærmere på, hvad det danske land har at byde på i forhold til den ædle drik, hvilket har ledt os rundt til blandt andet Ærø Whisky og Fary Lochan i Give. Denne gang har vi vendt blikket mod området Thy i Nordvestjylland, hvor man er kendt for alt fra sin friske natur og smørbare Bakkedal.

Gemt i den skønne natur finder man en lille whiskyproducent, Thy Whisky, som sørger for high-end og velsmagende whisky til entusiaster af single malt.

ANNONCE
Thy Whisky - Thy Whisky: Dansk single malt på økologiske, lokale råvarer Thy Whisky

Thy Whisky er baseret på den økologiske gård Gyrup i Thy. Thy Whisky bliver bestyret af to generationer af samme familie, som arbejder intensivt med landbrugsdrift og forædling af gårdens råvarer.

Som essensen af Thy efterhånden er blevet etableret til at være, er familien fokuseret og målrettet mod økologi og at omdanne gode råvarer til økologiske specialiteter og madvarer - hvor høj kvalitet og sporbarhed er en selvfølge.

Udover økologisk mælk og kornproduktion har gården også sit særpræg via deres skotske Gallloway-kvæg, som afsættes til lokale restauranter og en håndfuld Michelin-restauranter i Århus og København. Man kunne blive ved i timevis med de fordelagtige muligheder, råvarer og fødevarepassionen på gården i Thy, men en af de mest interessante i denne omgang er selvfølgelig deres whisky.

Deres byg laves til malt, som foruden egen produktion også leveres til danske bryggere rundt i landet. Whiskyen får sin forædlning i den gamle hestestald på gården, og her begynder magien at indfinde sig. Thy Whisky er stadig noget forholdsvist nyt i whiskyverdenen.

Deres første kreation blev tappet fra fadene tilbage i 2014 efter 3 år på fad, som er minimumskravet for en whisky. Det resulterede i 336 flasker i den spæde begyndelse - i 2015 fik man et interessant ‘tvillinge-sæt’ af whisky lagret på henholdsvis bourbon- eller sherry-fade, hvor de efter ca. 4 års lagring var klar med en mere afstemt efterfølger.

Den efterfølgende tid har resulteret i alt seks kreationer, som har lavet en række interessante smagseksperimenter med både kendskab til de enkelte bygsorter såvel som finjusteringer i tøndelagringen.

ANNONCE
Thy Whisky - Thy Whisky: Dansk single malt på økologiske, lokale råvarer Thy Whisky

Nu er den syvende tapning lige på trapperne og går under navnet ‘No. 7, Bøg’, hvilket markerer en ny tilgang til whiskyen, som endnu ikke er afprøvet - røgningen. Mens de andre whiskyer udelukkende har fået deres smag af det nøje kornudvalg, den gode teknik og diverse tønder, så vil den syvende tapning have en lækker røget note - og endda ikke smagen af den klassiske tørverøg, men derimod røg baseret på bøgesmuld.

Whiskyen er lagt på fad i juni 2014 og tappet i september 2017 til en lancering den 8. november, men vi var så heldige at få tilsendt en tidlig sample på den nye kollektion. Med sine blot lidt over 3 års lagring i den gamle hestestald er smagsoplevelsen utrolig intens.

Røgsmagen er især interessant, da den ikke har den mere velkendte tunge røgnote i ganen, men derimod lader sig inspirere af den gastronomiske bøgesmuldstilgang til røgningen - det giver en smag, som er en fyldig og røgfuld uden at kamme over til tjære-agtig smagsoplevelse.

Den er blød og behagelig i munden og bidrager til whiskyens overordnede smag frem for at dominere. De 52,1 procents alkohol giver et lille hyggeligt bid i starten, hvorefter en fin afstemning mellem den søde malt, egetræsnoterne og sherryens finish giver en lang og vedvarende eftersmag.

Whiskyen har på kort tid tydeligt fået udnyttet de vigtigste egenskaber fra de forskellige elementer af processen, hvor jeg personligt kan sætte et stort fedt flueben ved velsmagen på den danske whisky fra Thy! Skulle du have interesse i at få en flaske af den nye ‘No. 7, Bøg’, så kan du læse med herunder:

ANNONCE
Thy Whisky

Hjemmeside

'No. 7, Bøg'

Pris: 1000 kroner

Release: 8. november 2017 kl. 20.00

Facebook

Thy Whisky: Dansk single malt på økologiske, lokale råvarer
Del

Seneste nyt

Annonce