Connery

Suspekt - 100% Jesus [Anmeldelse]

Suspekt på den måde vi kender dem - og så alligevel ikke.

5 ud af 6 stjerner
Suspekt - 100% Jesus

Musiker: Suspekt
Udgivelsesdato: 17. Februar 2017
Pladeselskab: Universal Music Denmark

Albumcover - Suspekt - 100% Jesus [Anmeldelse] Albumcover

Suspekt har smidt deres sjette album på gaden - og jeg blev bare så glad, da jeg endelig fik gennemlyttet herligheden. 

Inden første gennemlytning var det store spørgsmål, om Suspekt stadigvæk bevægede sig rundt i deres liderlige univers - og derved måske trådte vande med slidte klicheer om pik og patter, eller om der var kommet mere kød på benet uden dog at gå helt på kompromis med det, som pøblen (og yours truely) elsker Suspekt for. Nogle ville så nok kalde det at gå pop-vejen, mens andre ville kalde det en form for naturlig musikalsk evolution.

Tiden op til udgivelsen har jo nærmest bestået af en kommerciel tæppebombning med "Hun blev bare så glad", hvilket jo også er ganske fornuftigt, da den jo i det store hele fortæller alt, hvad enhver menigmand kender Suspekt for. En provokerende tekst og en mindst lige så provokerende musikvideo, der nok har fået visse politiske og religiøse organisationer på barrikaderne og desuden skrige op om enten en seksualisering af det kvindelige køn og/eller en generel blasfemisk omgang ordgejl. ..og fred være med det!

"100% Jesus" fremstår dog som meget mere end, hvad man ellers kender Suspekt for. Vi kommer virkelig vidt omkring og rammer både den dybe kærlighed, den dybe eksistentielle livsbetragtning, såvel som barndommen og døden - og slutteligt en alternativ placering af klodser i selskab med Barbara.

Man kan naturligvis godt få tanken, om Suspekt fungerer, når de i overvejende grad prikker til den mere eftertænksomme side af dem selv frem for at smække pikken på bordet fra start til slut..?

Ja sgu! Det fungerer fremragende. Albummet har ganske vidst ikke tre-fire store kommercielle hits (her står "Hun blev bare så glad" og "Jeg står stadig" ret alene), men til gengæld, så er der ikke et eneste nummer, der på nogen måde falder igennem, eller kan betragtes som fyld. Vi har her et helstøbt album, der gør nutidens tendenser til EP'er til skamme.

Det kræver dog sine nosser at starte ud med et nummer, der varer over 8 minutter, har en tung og doven bas, mens lyrikken leveres med et nærmest dovent flow, men lad dig rive med. Lad lyrikken trænge helt derind, hvor du tænker, føler og reflekterer. Det klæder sgu stodderne at få hevet folk lidt ud af deres ekstatiske boble - og så viser det jo også en flot og dyb side af Suspekt.

Alt i alt, er "100% Jesus" et, for Suspekt, nyskabende album, der godt kan gå hen og blive en milepæl i dansk rap, for bundniveauet ligger meget højt og er nok med til at cementere, at Suspekt er tidens allerstørste danske rapnavn, hvilket gæsteoptrædende fra både Benal og den dog mere tandløse Xander vidner om.

Slutteligt skal hyldestnummeret til afdøde Linkoban nævnes. "Lings sang" feat. Fribytterdrømme og Simon Jul er en smuk gestus, der kan mærkes lige præcis der, hvor den slags skal mærkes.   

Suspekt har taget et skridt videre, uden at gå på kompromis - jeg er stadig fan!


"Det kommer helt nede fra mine nosser main - det er derfor de så tunge..."

ANNONCE
Suspekt - Hun blev bare så glad.
Del

Seneste nyt

Annonce