Connery

Sommeren '92 [Anmeldelse]

Der er dømt nostalgi og "huttelihut" i filmen om Richardo og EM heltene.

4 ud af 6 stjerner
SF Film - Sommeren '92 [Anmeldelse] SF Film

Der er et yndigt land

Året er 1990. Sepp Piontek har netop sagt op som træner for det danske landshold og alle gætter på at Richard Møller Nielsen (Ulrich Thomsen), der er træner for ungdomslandsholdet, som den naturlige afløser, bortset fra DBU… Direktørerne mener nemlig, at Richard Møller er for kedelig og at spillerne ikke vil kunne respektere ham, fordi de blot ser ham, som den der vasker deres tøj og henter deres bolde. Derfor søger DBU udenlands og skriver kontrakt med tyskeren Horst Wohlers. Skæbnen vil dog, at DBU klokker i det og at Richard Møller som bekendt alligevel ender som landstræner.

ANNONCE
SF Film - Sommeren '92 [Anmeldelse] SF Film

I røg og damp for Danmark

Pressen og spillerne er højlydt utilfredse. Laudrup-brødrene indgiver en fælles opsigelse fra landsholdet og den danske befolkning kræver Piontek tilbage, men alle har undervurderet den lille fynbos stædighed og metodiske arbejdsdisciplin, som for alvor bliver sat på prøve under EM, i sommeren '92.

ANNONCE
SF Film - Sommeren '92 [Anmeldelse] SF Film

We are the Champions

Danskernes nationale stolthed har aldrig været større end da landsholdet, mod alt forventning, vandt Europa Mesterskaberne i 1992. Drengene kom kun afsted på grund af et afbud fra Jugoslavien og blev latterliggjort fra starten, men vendte hjem som fodboldhelte til hæder og fællessang på Rådhuspladsen. I mellemtiden havde alle glemt dramaet, der lå før EM-slutrunden og sejrene og Richard Møller Nielsens personlige kamp for at samle et hold individualister og vinde deres respekt.

ANNONCE
SF Film - Sommeren '92 [Anmeldelse] SF Film

Forlænget spilletid

Sommeren '92 fortæller netop denne historie. Fra persona non greta til EM-sejren og kåringen som verdens bedste fodboldtræner. Filmen er et portræt af en kompliceret mand og hans vilje til sejr. Dermed bliver historien også ret snæver og undlader desværre megen af det drama fra grønsværen, som kampene naturligt medbragte i sig selv, hvilket kunne have gavnet filmen, rent spændings mæssigt. Filmen er også kun 92 min, så en forlænget spilletid på 10-15 min, havde måske hjulpet på det.

ANNONCE
SF Film - Sommeren '92 [Anmeldelse] SF Film

"Screw down a little bit the expectations"

Derfor formår filmen heller ikke rigtigt rent dramaturisk at opnå den nervepirrende intensitet, som vi følte under slutrunden eller den euroforiske stemning, danskerne oplevede under finalen mod Tyskland. Ikke desto mindre er Sommeren '92 et ganske hyggeligt og nostalgisk tilbageblik på en simplere tid, hvor vi for en sommer alle var samlet foran tv'et, iført den rød-hvide landsholdstrøje, sang "...Og det var Danmark" og råbte "Huttelihut" i kor.

ANNONCE
Drengerøvsfaktor og teknisk info:

Huttelihut-faktor: '92%

Teknisk information:

Original titel: Sommeren '92

Land: Danmark/UK, 2015

Instruktør: Kasper Barfoed

Medv.: Ulrich Thomsen, Mikkel Boe Følsgaard, Cyron Melville, Esben Smed Jensen, Henning Jensen, Gustav Dyekjær Giese, Jon Lange, Allan Hyde, Johannes Lasse, Morgen Vang Simonsen, Lene Marie Christensen, Birgitte Hjort Sørensen, Lars Brygmann, Niclas Vessel Kølpin, Julie Zangenberg og Mads Moritzen Bak

Genre: Drama/Sport

Billedformat: 2.35:1

Lyd: Dolby Digital

Spilletid: 92 min

Dansk bio premiere: 27. August 2015

Distributør: SF Film

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce