Connery

Røgens afløser: Kokain

Weekendjunkierne

Nu må man ikke ryge inden døre på offentlige arealer: er kokain mon den lille opkvikker og det samlingspunkt, der helt kommer til at afløse røgen fra festrygerne?
Røgens afløser: Kokain
Nogle ryger permanent, visse ryger i smug, andre ryger en smøg i ny og næ mens en helt masse mennesker kun ryger, når der står festivitas på skemaet. Festrygere er der mange af - rigtigt mange faktisk - og man kommer ikke udenom, at cigaretter, cerutter, joints og lignende tilføjer en vis atmosfære til den stemning, der er i forvejen.

Tirsdag d. 27. maj kunne man på DR1 overvære et svensk program, der berettede om en sprudlende ungdom med hang til kokain - på 9 ud af 10 diskoteker i Stockholms centrum kunne man observere kokain-sniffende unge. De riges misbrug hed programmet. 'Hold dig fra stoffer' er efterhånden en kliché, og under udsendelsen fortalte en svensk læge da også, at cannabis og kokain statistisk er mindre skadeligt end alkohol.

'Man bliver livligere, hurtigere og mere selvsikker' lød det fra kokain-brugerne selv. Dette udsagn stemmer meget godt overens med den faktiske virkning, som kokain medfører: 'Set udefra virker en person på kokain overaktiv, selvcentreret og svær at tale med. Man føler sig energisk, selvsikker og udadvendt, når man tager kokain' (Netdoktor.dk). Det hvide pulver er for mange et ekstra fix, prikken over i'et, og det er, ifølge de svenske unge, vejen til et prestigefyldt udtryk, som samtidig er trashy.

Brugen af kokain bliver altså gjort romantisk. Men det fungerer samtidig som et midtpunkt, folk samles om - præcis ligesom rygning. Ligesom festrygere udelukkende ryger ved festlige lejligheder, findes der også weekendjunkies - eller festjunkies. Junkies, der kun er junkies til fest, er et forholdsvis nye fænomen: I DR-udsendelsen optrådte en engelsk forsker som fortaler for, at kokain er fremtiden i nattelivet, og at det bliver mere og mere gængs at være høj på kokain på eksempelvis diskoteker.

Connery spørger: Er kokain et acceptabelt alternativ til den nu bandlyste cigaretrøg?

Som de svenske unge selv sagde: 'Fordelene ved kokain overskygger ulemperne og risiciene'.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce