Connery

Rigtige mænd køber bredbånd på over 50 Mbit!

Eller gør de? Mange danskere, især mænd, har en tendens til at vælge det helt hurtige internet, når der skal installeres bredbånd i lejligheden eller huset. Men hvorfor egentlig vælge så høj en hastighed? Har man virkelig brug for det?

I denne artikel kigger vi i samarbejde med billig-bredbånd.nu på, hvilke hastigheder der skal til for at kunne streame, surfe, spille online, downloade via torrents og alle de ting vi elsker at bruge vores net til.

Streaming: Hvilken hastighed har du brug for?

Der er ikke noget værre, end når det længe ventede afsnit af Game og Thrones endelig kan sættes på mandag aften og internettet er for sløvt til at afspille det uden afbrydelser og i dårlig kvalitet!

Heldigvis er det de færreste, der oplever problemer som disse, når de streamer, for der skal faktisk ikke en ret høj hastighed til, før man uden problemer kan streame film og serier i HD og UHD kvalitet.

Netflix anbefaler eksempelvis minimum 25 Mbit for at se deres serier i UHD og helt ned til 5 Mbit for at se dem i HD.  HBO Nordic, YouSee og andre streamingtjenester anbefaler hastigheder i samme leje.

Der er altså ingen krav til en forbindelse på op mod 50 Mbit for problemfrit at streame film og serier.

Online gaming: Hvad er kravene her?

Man skulle tro, at online gaming kræver en virkelig hurtig forbindelse, hvis man eksempelvis vil undgå det famøse ”lag”. Dette er dog langt fra tilfældet, og du kan uden problemer spille spil online med en forbindelse på 25-30 Mbit.

For at få den bedste gaming-oplevelse er der kun to krav til dit bredbånd:

  • Lav ping(latency)
  • Stabilitet

Ping-tider er det, der har den største indflydelse på, om dit spil ”lagger” eller ej. Hastigheden på dit bredbånd bestemmer ikke din ping, det er i stedet den teknologi dit bredbånd leveres med, der gør det. F.eks. har fiberbredbånd en lav ping, og det er derfor meget velegnet til online gaming.

Kan man generelt sige at:

  • God gaming-ping = under 30 ms
  • Acceptabel gaming-ping = 30-60 ms
  • Dårlig gaming-ping = 60-90 ms
  • Uegnet gaming-ping = over 90 ms

Der findes masser af ping-tests på nettet, så prøv selv at teste din forbindelse og se, hvor du ligger på skalaen.

Udover din ping så er stabilitet også alfa og omega. Hvis dit bredbånd svinger meget i hastighed, og måske endda har udfald, hvor du ryger helt af nettet, så er det ikke egnet til online gaming.  Et godt tip er derfor at købe en forbindelse med hastighedsgaranti, hvis du ønsker at spille online.

Hvad med download via torrents?

Det er klart, at hvis du er storforbruger af torrents, så er tiden det tager at hente en fil på x-antal gigabyte bundet kraftigt op på, hvor hurtigt dit bredbånd er. Derfor kan det være ganske nærliggende at investere i en hurtig forbindelse, for så burde man jo kunne hente sine filer langt hurtigere.

Man skal dog huske på, at hvis du har en stabil forbindelse på f.eks. 30 Mbit, så burde det ikke tage ret meget mere end nogle minutter at hente en fil på f.eks. 2 gigabyte. Dertil skal man indregne, at hastigheden du kan hente en torrent med er afhængig af, hvor mange der deler filen, og derfor er det alligevel ikke sikkert, at du kan bruge din fulde båndbredde.

Derfor kan man spørge sig selv, om det virkelig er så vigtigt, om filen bliver hentet på 20 eller 10 minutter.

Konklusion

På baggrund af de forgående afsnit kan det konkluderes, at man typisk ikke har brug for 50+ Mbit bredbånd. Du kan både streame, spille spil online og hente torrent-filer med en forbindelse på 25-30 Mbit. Det er kun i tilfælde af, at I er en større familie på fire eller derover, hvor flere i hustanden bruger nettet hver dag, at 50 Mbit kan komme på tale, ellers er det typisk mere, end hvad man har brug for.

Når man handler bredbånd er det desuden vigtigt, at man ikke udelukkende vælger ud fra, hvem der er billigst, for selvom man skulle tro, at bredbånd bare er bredbånd, ligegyldigt hvor det det kommer fra, så er der faktisk ret stor forskel på den service og den kvalitet hver enkelt udbyder yder. Brug derfor altid oversigter som denne over de bedste bredbåndsudbydere, når du skal vælge din leverandør.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce