Oxfords, not brogues

En Kingsman-inspireret fortælling om den klassiske engelske dress-sko24. september, 2017 - kl. 21:04
Forfatter: Mikkel M. Vermeulen


Synes godt om Connery.dk

Del artiklen

Som opvarmning til den nye Kingsman-film, har jeg lige fået samlet op på den første, et glædeligt gensyn med et af de bedste nutidige forsøg på at lave en adrenalinpiskende agentfilm. 

En af de mest interessante scener tidligt i filmen, er Eggsy's møde med Kingsman tøjbutikken, der i virkeligheden er skalkeskjul for Kingsman-agenternes ledelse. Butikken i sig selv, er sådan en, enhver velklædt gentleman ville ønske at have som garderobe - og Colin Firth får da også hurtigt gjort noget ved den unge Eggsy og hans håbløse tøjstil. 

En enkel læresætning brænder dog ekstra igennem, måske netop fordi den bløder det vilde våbenrum op, med lidt snak om fodtøj:

"You're going to need a pair of shoes to go with your suit. An Oxford is any formal shoe with open lacing. This additional decorative piece is called "broguing"

"Oxfords, not brogues."

Del videoen med dine venner

Oxfords, not brogues. 

Egentlig er sætningen ikke svær at misforstå, hvis man hører efter - men alligevel affødte kommentaren en masse internetkrigere, der gik til krig mod "Brogue-skoen", fordi sætningen i Kingsman lød Oxfords, not brogues. Allerede der viser man, at man kun hører hvad man ønsker. 

Colin Firths krakter Harry, fortæller så fint i foregående sætning, at de her fine sko hedder Oxford-sko, og hvis de kommer med pynt i form af læderdele med perforeringer, ja så bliver de kaldt brogues. 

Der er altså ikke noget Oxfords vs Brogues. En Oxford-sko kan være en brogue, men en brogue kan være en hvilken som helst anden lædersko med pynt - da det er et stil-tilnavn, og ikke en decideret skotype.

 

En oxfordsko et kendetegnet, ved at læderstykket hvor snørrehullerne er i, går i et med overlæderet. Modsætningen til dette findes i eksempelvis derbysko, hvor hulstykket til snørrebåndene er syet fast på overlæderet. 

Typisk tænker folk på oxfordsko i den mest enkle inkarnation - en plain sort dress-sko, der går godt til jakkesæt, helt uden at stjæle billedet på nogen måde. Men en oxfordsko findes oftest i både sort og brun, og med mønster eller broguing. Materialer der oftest bruges er læder og lak, men ruskind og kanvas er også mulige kombinationer. 

Klassisk Oxford:

 

Oxford Brogue:

 

Derby Brogue:

 

Hvis du nu står med en trang til at få opgraderet garderoben med en pænere sko, kan jeg anbefale at du tager et kig på eksempelvis Base London, der laver lækre kvalitetssko til en rigtig fornuftig pris (Under 1000,- kroner parret.)

Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Mikkel M. Vermeulen Følg på: Facebook Instagram

Kontakt: mmv@connery.dk

Mikkel er redaktør på Connery. Hans ypperste mål er at leve, af at have det sjovt, og at have det sjovt mens han lever. + øl.

[...læs mere]

Vil du skrive for os?

Relaterede artikler
Synes godt om connery.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen