Connery

Nu er der en robot til dig, der er træt af at folde og sortere tøj

Teknologi skåner os fra livets ubehag: Foldning af tøj.

Nu er der en robot til dig, der er træt af at folde og sortere tøj

Nationen der har givet os Pokémon, sushi og Pearl Harbour har beriget verden atter en gang.

Ingeniører fra det Tokyo-baserede selskab Seven Dreamers påbegyndte udviklingen af deres tøjfoldende robot Laundroid allerede i 2005 og nu har de - endelig - en robot klar til fremvisning på tech-messen CES i 2018.

Idéen er overskuelig for din gamle bedstemor såvel som for dig, der vasker tøj for første gang: Du smider dit rene og tørre tøj ind i en kasse og efter et par timer kan du afhente det foldede og sorterede tøj.

CEOen for Seven Dreamers, Shin Sakane, fortæller i et interview at bløde materialer som tøj er et af de største udfordringer for den kunstige intelligens. 

At folde tøj virker som en simpel handling, men det er svært at udføre i praksis. 
Dette er grunden til at ingen har gjort det før - og forklarer hvorfor det har taget Seven Dreamers mere end et årti at lykkedes med projektet.
 

Hvorfor er det svært at folde tøj?

Vaskemaskiner og tørretumblere behandler al tøj som den samme beklædningsgenstand, men at folde kræver at maskinen kan identificere hvad den har foran sig og derefter at den fysisk er i stand til at folde det.
At folde et håndklæde er mere kompliceret end det ser ud og sokker er på nuværende tidspunkt umuligt.

ANNONCE

Det er altså ikke kun os mennesker, der hader at matche sokker. 
Mest af alt lyder Seven Dreamers' robot som Connerys long lost cousin, fordi den er mindst ligeså dårligt til at sortere sokker som vi er.

Sakane forklarer, "Matching af sokker er en af de mest besværlige opgaver, fordi det er svært for AI'en at skelne mellem eksempelvis dark navy-blå strømper og sorte strømper eller når man har fat i den samme sorte farve, men sokkerne er af forskellige teksturer.
Værst er AI'en til at håndtere den klassiske situation hvor man har fat i det rigtige par, men den ene strømpe er krympet."

Som en klog kvinde fortalte mig over hvidvin og uforpligtende sex: "Dinko, livet er for kort til matchende sokker".

ANNONCE
Nu er der en robot til dig, der er træt af at folde og sortere tøj

Hvordan virker det?

Laundroid gør brug af tre teknologier: Billedanalyse, kunstig intelligens og robotteknologi.

På nuværende tidspunkt tager det seks timer for Laundroid at folde tøjet, men det bliver der sat fart på i takt med at flere mennesker begynder at gøre brug af maskinen.
For at genkende håndklæder med 95% præcision, skal virksomheden bruge i omegnen af 250.000 billeder af håndklæder. På denne måde trænes den kunstige intelligens til konstant at forbedre sig vask efter vask og derved reduceres Laundroids arbejdstid.

Den kunstige intelligens er det nyeste skud i stammen på forretningsmodellen 'giv mig din data, så vi kan sælge den videre til andre virksomheder'.
Maskinen virker sammen med en app, der træner Laundroid til at sortere tøjet efter familiemedlemmerne i huset.

Under folde- og sorteringsprocessen tager Laundroid et billede af tøjet og husker hvilket familiemedlem ejer hvilket stykke tøj. 
Det er således nok at registrere familiemedlemmerne en enkelt gang, hvorefter maskinen selv finder hoved og hale i den kæmpe bunke af tøj, man smider ned i kassen.

Hvad sker der, når Laundroid har dit data?

På den positive side, kan maskinen fortælle dig hvor ofte du bærer hvert stykke tøj, hvor lang tid siden du har haft en bestemt beklædningsgenstand på osv.

På den negative side, kan maskinen sælge din data til tøj- og auktionsvirksomheder. 
Forestil dig at Laundroid giver dig en anbefaling i stil med, "Du har ikke haft denne t-shirt på i et helt år. Kunne du tænke dig at sælge den?".

Creepy for nogle, en naturlig udvikling for andre.

Hvad koster den?

Selvom Laundroid besidder adskillige robotarme, som folder tøjet, er de alle gemt væk inde i kassen, der minder om et rustikt og retrofashioned italiensk møbel i læder, træ og glas.

Det er hensigten at de valgte materialer, der er blevet anvendt, skal fremstå luksuriøse, så det kan retfærdiggøre den svimlende startpris på $16.000 eller 100.000 kroner!
En dyr pris for dovenskab.

Dem der har råd til at betale $16.000  for sådan en robot, vasker formodentligt ikke deres eget tøj, men ifølge Sakane boomer deres pre-orders. 
På nuværende tidspunkt har 500 mennesker signet sig up til at købe Laundroid når den er klar til salg.


Laundroid har derudover indgået et partnerskab med Panasonic med henblik på at skabe en samlet løsning, der klarer vask, tørretumbling og foldning af tøjet. 
Sakane fortæller, at de kan have dette monstrum klar i løbet af fire år. 

Indtil da må vi nøjes med Laundroid.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce