Connery

Kim Kold - om livet mellem træningscentret og Hollywood

Interview med den danske sports- og filmstjerne.

Kim Kold er et navn, der i Danmark er synonym med bodybuilding og store muskler. Hvad der måske kan virke som en skræmmende statur ved første øjekast, gemmer på et hjerte af guld og en mand med ambitioner i sin karriere og en enorm kærlighed til sin familie og sine passioner.

Siden midt i 90’erne efter en karriere som fodboldmålmand har Kold tilbragt oceaner af tid i træningscenteret, hvor han løbende har fået en fod inden for filmens verden gennem det dybfølte portræt af muskelbundet Dennis i Mads Matthiesens kortfilm af samme navn. Herfra fortsatte succesen til Hollywood, hvor han blandt andet krydsede næver med Vin Diesel og The Rock i Fast & Furious 6. I en alder af 51 år og far til tre børn løber han stadig rundt og uddeler tæsk på det store lærred eller dyrker sit skuespil, og træningen vil for altid være en livsstil cementeret i hans DNA. 

ANNONCE
Kim Kold - om livet mellem træningscentret og Hollywood

Hvad har inspireret dig til at være bodybuilder - hvad er historien bag din størrelse?

Tilbage i 90’erne spillede jeg fodbold som kontraktspiller i Hvidovre, men så fik jeg en frygtelig skade, som gjorde, at jeg måtte gå til genoptræning i flere år. Det foregik i et træningscenter, hvor jeg fik set lidt af sportens muligheder. Efter jeg blev sat løs fra min fodboldkontrakt, begyndte jeg at træne med en kammerat over længere tid, Thomas Davidsen, som trænede bodybuilding på højt niveau. Han åbnede mine øjne for sporten, og det fangede mig på stedet. Jeg kom jo fra en meget holdorienteret sport, hvor man bliver skiftet ud, hvis man spiller en dårlig kamp – i bodybuilding er du på hele tiden og din egen herre. Om det går godt eller skidt i udviklingen, det står for egen regning.

Hvordan nåede du til det punkt, at du var blandt nogle af Danmarks største bodybuildere?

Jeg vidste godt fra starten af, at det var lidt op ad bakke i forhold til min højde og den store mængde muskelmasse, jeg skulle bygge på til det niveau. Jeg tror, det var i 1997, jeg stillede op for første gang til begyndermesterskabet i Viborg. Der var jeg jo egentlig bare en flot fyr med lidt muskler på – men jeg blev nummer to, og konkurrencefaget fangede min interesse, selvom mange rådede mig til at finde en anden sportsgren på grund af min højde. Men så knoklede jeg bare derudaf i fem år fra 1996 til 2001 og gav den én over nakken. Jeg havde et mål om at komme til Danmarksmesterskaberne, og det gjorde jeg så i 2001, hvor jeg blev nummer tre – derefter begyndte jeg at stille op løbende. Derfra vidste jeg, at der skulle knokles endnu hårdere, og det tog mig alt i alt 10 år at nå min bedste form, hvor jeg i 2006 fik førstepladsen i Danmarksmesterskabet i bodybuilding.  

ANNONCE
Fotograf: Johnny H.G. - Kim Kold - om livet mellem træningscentret og Hollywood Fotograf: Johnny H.G.

Hvor meget træner du i øjeblikket for at bevare din form?

Jeg træner fire til fem gange om ugen og dyrker stadigvæk min morgen-cardio minimum fem gange om ugen. Kosten er lidt mere løssluppent i forhold til tidligere, men niveauet ligger ikke så langt væk, at hvis jeg skal bruge det i forbindelse med hvad som helst, så kan jeg rette den ind i løbet af en måned til halvanden. Man kan kalde det en form for standby-form. Det er svært konstant at blive ved med at være på toppen af sin træning med indtag af 6-7000 kalorier om dagen for at skulle veje 145 kilo. Det gør man kun i de perioder, hvor man skal bruge det.

Hvor meget spiser du i øjeblikket for at bevare din størrelse?

Jeg spiser faktisk ikke så store mængder længere. Jeg spiser lettere og spiser ikke så meget kylling og ris – det er ved at hænge mig ud af halsen! Det er selvfølgelig det, der virker, når man skal være på, men det trænger man lige til et break fra. Jeg spiser stadigvæk utroligt sundt, men slet ikke i de store mængder og slet ikke så fokuseret. Det betyder selvfølgelig ikke, at jeg sidder og skovler flødeskumskager ind hver dag – jeg har stadigvæk min cheat-day om lørdagen!

Tæller du stadigvæk dit kalorieindtag?

Nej, slet ikke. Efter så mange år ved jeg præcist, hvad jeg har brug for, og hvad jeg kan tåle. Hvis jeg har en dag, hvor jeg har spist lidt for meget, så giver jeg den bare en ekstra skalle i træningscenteret dagen efter. 

ANNONCE
Fotograf: Johnny H.G. - Kim Kold - om livet mellem træningscentret og Hollywood Fotograf: Johnny H.G.

Hvordan tager man springet fra træningscenteret til Hollywood?

Jeg tog egentlig ikke selv springet, men blev nærmere opdaget. Jeg blev indbudt i filmens verden af Mads Mathisen gennem kortfilmen ’Dennis’ og spillefilmen ’10 timer til paradis’ – han gav mig nogle muligheder og fik skuespillet frem i mig. Han troede på mig og gav mig nogle værktøjer til ikke blot at være en stor fyr på settet. Én ting er at stå i poseringsbukser på en scene med 2000 mennesker foran dig, noget andet er at stå foran kameraet og spille en karakter. Det kom som et chok, hvor stor en forskel der egentlig var. I forhold til vejen fra træningscenteret til Hollywood kan jeg kun tale for mit eget vedkommende, og den fandt jeg ved at blive håndplukket af Mads Mathisen og derefter gik det hele hånd i hånd.

Der er ofte en fare for at blive typecastet, når man ser ud, som du gør – hvordan har du det med det?

Jeg er selvfølgelig altid glad, når jeg bliver spurgt, men jeg har sagt nej til rigtig mange ting. Når man bevæger sig ind i den verden, skal man være forsigtig. Jeg har nogle ambitioner og ønsker om at udvikle mit skuespil, og derfor har jeg også en agent og en manager, der samarbejder med mig om, hvor jeg skal ligge i forhold til mit skuespil. Jeg har været nødt til at være kræsen og vælge de rigtige roller. Jeg satser mest af alt på at få noget skuespil og nogle roller med noget kød på. Jeg har fra starten besluttet, at jeg ikke bare vil sige ja til alle tilbud. Jeg har ambitioner med mit skuespil – jeg vil ikke bare være dørmanden i baggrunden

My everything ❤❤ #koldfamily #somuchlove #prouddad #babygirl #zavannah #zanakold #foreverlove

A photo posted by Kim Kold Privat (@kimkold1) on

ANNONCE

Du har medvirket i Star Trek: Beyond som karakteren, Zavanko – hvordan fik du den rolle i hus?

Jeg har jo arbejdet sammen med Justin Lin på Fast & Furious 6. Jeg er forholdsvis god til at slås på film, hvilket Justin Lin opdagede i min duel med Vin Diesel og Dwayne ’The Rock’ Johnson. Han har været glad for mit arbejde og ville have mig med i sin nye film som en stor, frygtindgydende skurk. Det var en fantastisk oplevelse og noget anderledes end blot at møde ind på settet iført en skjorte eller bluse – her brugte man fem timer om dagen i sminkestolen, inden optagelserne kunne gå i gang. Det er lidt en fed ting at have på sit CV at være den første dansker i Star Trek-universet!

Hvad har folks reaktioner på din livsstil været gennem tiden?

Professionel træning på mit niveau er en livsstil, og man er ikke tvunget til det. Det er noget, der kendetegner mig. Jeg har aldrig været flov over at blive kaldt bodybuilder, men konceptet har på mange måder været udsat, da folk har en holdning til det. Der svæver et negativt image over sporten, som man altid har måttet kæmpe imod som bodybuilder. Det er ikke noget, der går mig på, og jeg respekterer folks ret til at have deres holdninger. Jeg har været en del af en kultkultur i Danmark, som, da jeg begyndte, blev dyrket af få og nu er vokset helt vildt. Jeg har altid kæmpet imod folks forudindtagede image af mig som værende en uintelligent ’bøf’, der kun render rundt i en XXL-trøje og flexer mine muskler. Jeg har givet mig tid til at forklare mig selv og mine forudsætninger og forsøgt at overbevise folk om, hvem jeg er, og at jeg ikke kun skal bedømmes ud fra mit ydre. Bodybuilding har bragt mig til det punkt i mit liv, hvor jeg er nu, og det er jeg utroligt glad for. Hvis jeg ikke havde løftet vægte, havde jeg højest sandsynligt ikke siddet her og blive interviewet af jer, eller været med i Fast and the Furious, eller lavet ’Dennis’ – så havde jeg sikkert siddet i et lille parcelhus med fast arbejde fra 8-16 med villa, Volvo og vovhund!

Du har et sideprojekt i din hverdag, hvor du hjælper udsatte børn gennem motion og træning – hvad er det, træning kan gøre for dem?

Når jeg ikke laver film og tv, arbejder jeg som fysisk træner og pædagogisk medarbejder oppe i Nordsjælland på et kollegium, der hedder Nordlyset. Her hjælper jeg med at skubbe de unge mennesker i den rigtige retning, og vi lærer udsatte børn og unge om livet og hverdagen. Vi har kørt et træningsprojekt for de unge i lidt over et år, hvor man træner en valgfri sport tre gange om ugen. Her har de unge mulighed for at blive guidet i motion og træning. De får noget at gå op i, og det holder dem i gang i hverdagen. Vi får nogle helt andre unge mennesker ud af det, da de opnår nogle resultater og succesoplevelser, hvilket smitter af på deres selvtillid og udstråling.

ANNONCE
Kim Kold - om livet mellem træningscentret og Hollywood

Har du andre projekter på programmet?

Jeg har nogle forskellige projekter i pipeline – blandt andet lidt arbejde på en Ole Bornedal-film og et par udenlandske titler, som er på vej inden så længe. Mens jeg går og venter, skal jeg også lave et indslag i TV Glad, hvilket jeg elsker, fordi jeg godt kan lide at gøre en forskel. Her skal jeg for eksempel lave et indslag, hvor vi spiser den mad, som bodybuildere spiser.

Folk går meget op succes nu om dage – hvad er succes for dig?

Det jeg sætter i verden, bliver til noget. At man når sine målsætninger og min succes er at opnå de mål, man sætter sig – det kan være med sit arbejde, med sin familie og sine omgivelser. Hvis man ikke selv søger det, så får man det heller ikke! Folk spørger mig ofte; ”Hvordan fanden orker du at blive ved med at troppe i træningscenteret dag ud og dag ind?”, og det kan jeg ikke rigtig svare på, fordi jeg elsker det! Jeg kunne aldrig drømme om at holde op.

ANNONCE

Kim Kolds 3 bedste råd til styrketræning

1) Allier dig med en personlig træner eller en makker, som du kan realisere dine mål med. Er du nybegynder, har du brug for denne ’know-how’ og sparringsmulighed - også selvom du er velbevandret i sporten, er en træningsmakker en vigtig motivation.


2) Tag udgangspunkt i dig selv som person. Mærk hvad der fungerer for dig og arbejd på at finde den træning, der kan skræddersyes til din krop og psyke.


3) Vær vedholdende – ikke kun i træningen, men generelt i hele din livsstil. Morgen-cardio, diæt og mentale forhindringer. Lad dig ikke slå ud af, at du måske ikke når dine mål eller målsætninger, men bliv ved og ved og ved. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce