Connery

Findes havfruer i virkeligheden?

Discovery Channel er på banen med dokumentaren spækket med (konspirations)teorier omkring den klassiske sagnfigur.

Findes havfruer i virkeligheden?
Vi kender alle sammen den charmerende ginger-havfrue, Ariel, fra den klassiske Disney-tegnefilm, men den omtalte sagnfigur har altid haft tilhørssted til fantasien og sagnverdenen. Discovery Channel DK har fået fingrene i materialet fra en dokumentar for nogle år tilbage, hvor en række undersøgelser blandet med fiktionelle overvejelser ledte til mistanken om, at mennesket kunne stamme fra andre havbiologiske kreaturer.

Programmet, der sidste år var et af de mest sete i USA på Animal Planet, kommer nu endelig til Discovery i Danmark. Grunden til den store popularitet var og er det kontroversielle og mytiske emne, programmet behandler: Det tilbagevendende spørgsmål om havfruers eksistens!
ANNONCE
”Mermaids: The Body Found” tager afsæt i den radikale videnskabelige teori om ’The aquatic abe’. Det betyder nærmere bestemt teorien om, at lige som visse dyr har bevæget sig fra landjorden til havet, kunne en gren af menneskets forfædre for mange millioner år siden have gjort det samme. Historien i programmet tager sit udspring i 2004, hvor marinebiolog Dr. Brian McCormick snubler over en optagelse af mystiske undersøiske lyde. Han starter derfor en videnskabelig undersøgelse for at afdække, hvilket ”væsen” disse lyde kunne stamme fra. I jagten på afgørende beviser bliver han og hans forskerteam fra NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) bl.a. kaldt ud til en usædvanlig hvalstranding i Sydafrika. Her finder de, indeni en stor hvidhaj, resterne af et slags dyr, ingen af dem kan identificere. Da ”dyrets” kropsdele bliver obduceret, begynder forskerne at kunne samle brikkerne i puslespillet og langsomt komme til den forbløffende konklusion: Dette nye havdyr må på en eller anden måde være relateret til mennesker!

”Mermaids: The Body Found” balancerer på en hårfin grænse mellem REN fiktion og potentielle videnskabelige beviser for, hvordan havfruer kunne eksistere. På den rent faktuelle front læner programmet sig op af nogle begivenheder, der rent faktisk HAR fundet sted. Vigtigst er den undervandslydoptagelse, der blev foretaget i 1997, kaldet ”The bloob”.  Her målte man nogle uforklarlige lyde under vand, som ikke umiddelbart stammede fra noget dyr, man i forvejen kendte til. Samtidig indgår også optagelser af andre sande begivenheder, f.eks. hvalstrandinger og et specielt ”fiskerifælleskab” mellem mennesker og delfiner.

Programmet er og bliver dog fiktion! Men det stiller reelt spørgsmålstegn ved, hvorvidt der kan være et element af sandhed bag legenden om den mytiske havfrue, hvis man er villig til at gå med på den præmis, der fremstilles i programmet!  Med spektakulære CGI animationer, videnskabeligt funderede teorier og en række faktiske begivenheder i ryggen opstiller ”Mermaids: The Body Found” ikke desto mindre en interessant og underholdende (konspirations)teori omkring en af de mest kendte og sejlivede sagnfigurer gennem tiden.
ANNONCE
Findes havfruer i virkeligheden?
Tror du på myten, eller holder du dig bare til den lykkelige tegneseriehistorie?

Discovery Channel sender programmet onsdag den 29. maj kl. 22.00.
Del

Seneste nyt

Annonce