Connery

Filmhistoriens fedeste sportsmontager

Sådan bygger man en stemning op!

Filmhistoriens fedeste sportsmontager
Montager, hvad er det egentlig? En billig måde at udfylde hullerne i en handling, som knap og nap kan kaldes sig selv en spillefilm? En stemningsskaber? Eller en vigtig filmteknik som giver den nødvendige information gennem en visuel og økonomisk fordelagtig sammenklipning?

Det kan altid diskuteres og oftest afhænger det af situationen, budgettet og handlingen. Personligt har jeg altid haft en kærlig til montager på film, da de er med til at bygge en solid stemning op med en fed sang og en masse velkoreograferede klip – mest af alt i sportsfilm!

Derfor har jeg kreeret min lille favoritliste, hvor filmhistoriens fedeste sportsmontager på film er samlet. Se med lige her:
ANNONCE
10) Kill Bill: Vol 2 (2004)
Quentin Tarantinos hyldest til Bruce Lee og klassiske karatefilm med Uma Thurman som den hævntørstige ’The Bride’ er kendt for en rigtig fed lille montage, hvor Thurman lærer dødsensfarlige teknikker hos mesteren Pai Mei. Montagen er måske ikke en stemningsskaber, men mere en måde at illustrere en livagtig frustration, panik, gåpåmod og smerteovervindelse - klassisk montage med fokus på overgang fra rookie til badass!
ANNONCE
The Bride
9) Batman Begins (2005)
Nolan, my man! Den mand kan alt. Han formår også at levere en lækker montage i oprindelseshistorien til hans udgave af den kappeklædte superhelt, Batman. Christian Bale bliver udsat for psykisk pres, traumebaseret tvangsterapi, euforiserende stofmisbrug og voldsomt mange tæsk under sin oplæring hos Ra’s Al Ghul. Alt dette koges ned til et forlænget, men fedt montageklip, hvor bøfferne for alvor kommer på bordet og overgangen fra vred rich-boy til retfærdighedssøgende fredsvogter finder sted.
ANNONCE
The will to act
8) Over the Top (1987)
Sylvester Stallone kommer til at fylde meget på denne liste, og den første af slagsen finder vi i armlægningsfilmen, Over the Top. Selve sportsgrenen minder måske om en meningsløs måde at afgøre en diskussion på den bedste redneck-måde, men filmen pumper sig selv afsted på adrenalinkicks og store guns. Ikke mindst på grund af den fantastiske Kenny Loggins – som bl.a. også har lavet hitsange til Footloose og Topgun – og den lille herlige montage, hvor Lincoln Hawk (Stallone) viser sin søn - som han først har mødt få dage før denne scene - hvordan man er en rigtig mand. Den er måske ikke vanvittigt adrenalinpumpende, men den rummer essencen af filmens morale og mandighed.
ANNONCE
Armwrestling for champs!
7) Rocky IV (1985)
Den tredjesidste film om underdog-bokseren Rocky Balboa giver Stallone mulighed for at vise verden, at hans guns ikke nødvendigvis er blevet mindre med alderen. De tre foregående film har gjort stor brug af klassiske montager, så hvorfor ikke fortsætte succesen? Der er koldt stål, svedige overarme, skræmmende ansigtsudtryk og ikke mindst en højtråbende kæmpebøf i form af selveste ’Sly’ Stallone som kæmper sig i gennem et snedækket landskab, mens svenskeren Dolph Lundgren gør sig klar til at møde Stallone. Hvad mon kommer på listen nu?
ANNONCE
6) Rocky III (1982)
Sørme om vi ikke finder endnu en Rocky-montage frem fra gemmeren – denne gang fra 3’eren, hvor Rocky efter en lang tid på tronen mister titlen til en brutal fighter. Nedslået og i sine følelsers vold skal Rocky en gang for alle gøre et vanvittigt comeback – og hvordan kommer man lige i form til det på den bedst mulige måde? Man fyrer op på en røvsparkende montage med endnu flere klassiske træningsøjeblikke, hvor Stallone for alvor laver det vildeste gunshow.
ANNONCE
Gunshow!
5) Karate Kid (1984)
Wax on, wax off – what’s more to say? Karatekid fortæller den klassiske historie om en underdog, der formår imod alle odds at kæmpe sig hele vejen til den store liga. Og det skyldes 100 % den iskolde Mr. Miyagi, som benytter hårdt arbejde som grundlag for flere års karateteknik. Den unge Daniel-san vinder ikke blot indsigt i karatesporten men også selve livet i denne fantastiske montage, hvor hans nyerhvervede skills for alvor kommer til overfladen.
ANNONCE
Wax on, wax off!
4) Rocky II (1979)
Der bliver for alvor skruet op for tempoet jo nærmere vi kommer tilbage mod den originale klassiker med Rocky, og toeren er ikke en undtagelse. Stallone går for alvor i gang med en række ghetto-workouts med kævler, stålarbejde og benhårdt gåpåmod. Sammen med hans klassiske ansigtsudtryk bliver handlingen for alvor pumpet op til maksimal ydelse og nydelse, og man er djævelsk klar til at se den endelige boksekamp.
ANNONCE
Rocky II pumping iron!
Filmhistoriens fedeste sportsmontager
3) Team America (2004)
America, fuck yeah! Den absolut politisk ukorrekte, grotesk grænseoverskridende satiredukkefilm fra skaberne af Southpark er ubeskrivelig morsom. Ikke mindst på grund af filmens træningsmontage, som tager pis på selve montageformen. Helten skal gøres klar til kamp på blot få timer efter et alkoholmisbrug, men montagen strækker sig over nærmest en måneds træning. Desuden kører der en fed sang i baggrunden, som understreger, hvor ligegyldig denne montage er. Fucking sjovt!
ANNONCE
We're gonna need a montage!
2) Never Back Down (2008)
Dette er absolut en af undertegnedes yndlingsfilm i forhold til ungdomsgenren, og det skyldes de vanvittigt fede slagsmål og den fantastiske handlingsopbygning. Den nyeste gut i byen møder byens regerende slagsmålskonge efter en lille kontrovers, hvor rookien taber og forlader stedet med ikke blot en gennembanket krop, men en såret sjæl. Nu får han hjælp af den dygtige kampsportsinstruktør Jean Roqua spillet af Djimon Hounsou, men i første omgang bliver han smidt ud på grund af, at man ikke må indgå i slagsmål udenfor træningscenteret. Hovedpersonen Jake får overbevidst træneren om, at med disse modstandere, er man nødt til at slå ned og slå ned hårdt én gang, så de for altid holder sig væk – og så er det saftsuseme montagetid, yeah!
ANNONCE
Work the fuck out!
Filmhistoriens fedeste sportsmontager
1) Rocky (1976)
Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at denne originale fortælling om bokserunderdogen, der træner sig op til at møde den regerende mester, ligger som nummer et. Den rummer den fedeste montage af dem alle og formår at bygge så vanvittigt god en stemning op og man kommer virkelig til at holde med den undertippede bokser Rocky Balboa. Det er uden tvivl den fedeste montage på listen, og blandt top 5 fedeste boksefilm nogensinde – jeg vil nok mene, at den ligger på numero uno, faktisk!
Mangler jeg nogle montager på listen? Så smid en kommentar.
ANNONCE
The number one champ
Del

Seneste nyt

Annonce