Connery

Arbejdstid er ikke længere så firkantet

I skolerne praktiseres en forholdsvis stram politik, når det gælder mødetid. Her er der en masse ender, der skal mødes, men i ”den virkelige verden”, ude på arbejdsmarkedet, er det mere og mere almindeligt med fleksibilitet i forhold til mødetider.

Arbejdet skal passe til privatlivet – ikke omvendt
Fænomenet flextid er ikke længere et fremmedord, og i de fleste – specielt digitale – virksomheder, er flextid en integreret del af hverdagen. F.eks. hos virksomheden Abakion, der beskæftiger sig med Microsoft Dynamics 365 – det, der i gamle dag blev kaldt Navision, og som er et økonomistyringsprogram – er medarbejdernes individuelle trivsel vigtigere end en fuldstændig stringent og skemalagt hverdag.

Virksomheder som f.eks. Abakion mener nemlig, at medarbejderne dels er gladere og mere effektive, hvis de selv kan få lov at strukturere deres hverdag, så arbejdet passer til privatlivet. Det kaldes for Work-Life-Balance, og er så at sige det nye sort på den moderne arbejdsplads. Det med flextid er bare ét element, men det er ikke desto mindre meget væsentligt, at du selv kan koordinere dine aftaler og tilpasse din arbejdstid, så det hele går op i en højere enhed. Det kan f.eks. være, at du har fritidsinteresser, tandlægebesøg eller lægekonsultationer, der kun kan finde sted i løbet af din normale arbejdsdag. Så er det rart at vide, at man har friheden til at rende sine private ærinder, uden at skulle bekymre sig om arbejdet.

Ikke alle kan få flekstid
Det siger sig selv, at det selvfølgelig ikke er alle virksomheder, der arbejder med Microsoft Dynamics NAV eller anden form for digital IT-platform, der kan tilgås fra hvor som helst, og at det selvsagt ikke er alle erhverv, der kan tilbyde medarbejderne helt den samme frihed som de kan hos Abakion. Hvis du f.eks. er buschauffør, er det ikke helt uvæsentligt om du vælger at køre ud på ruten klokken 10 eller kvart over 10, da det (uden tvivl) vil medføre uhyggeligt dårlig stemning, at bussen er forsinket.

Det samme gælder for bl.a. butiksansatte, som er dikteret af annoncerede åbningstider. Der er selvfølgelig ingen regler uden undtagelser, og man kan sagtens forestille sig, at de enkelte medarbejdere har frihed til selv at koordinere deres arbejdsplaner, så privatlivet kan gå op i en højere enhed – men det ses dog oftere i digitale virksomheder end ikke.

Glade medarbejdere er effektive medarbejdere
At give sine medarbejdere friere tøjler handler udelukkende om bedre trivsel. Det viser sig nemlig, at medarbejdere, der trives bedre, også er mere effektive. Dermed får virksomheder som Abakion altså – på papiret, i hvert fald – mere ud af medarbejderne, end hvis ikke deres muligheder for f.eks. selv at bestemme arbejdstid var en faktor.

Der er næppe tvivl om, at frie rammer på arbejdspladsen bliver mere og mere udbredt, men selvom man har muligheden for at sove længere om morgenen, kan det for mange være en god idé, at have et udgangspunkt at forholde sig til i henhold til fast mødetid og fyraften. Vi mennesker er nemlig vanedyr og trives ofte bedst med nogenlunde fast struktur.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce