10 vilde fordele ved cannabis

17. juli, 2017 - kl. 23:50
Forfatter: Dinko Juric


Synes godt om Connery.dk

Del artiklen

Cannabis står overfor en hastig legalisering/dekriminalisering i adskillige lande og derfor er det så altoverskyggende at folk får bedre kendskab til hvordan kroppen reagerer, fordøjer og drager nytte af weed. 

 

Jeg vil starte med at bede en bøn(ne) og appellerer til at du har fredspiben fremme når du læser dette. 
Om man er for eller imod en legalisering vil faktaene altid være de samme.

Mit ønske er, at din holdning er baseret på viden og ikke på mavefornemmelser... eller endnu være...  af en enkelt historie om mosters arbejdskollega, som havde en søn, der fik en hashpsykose på Roskilde Festival.

 

Der er nogle fordele ved cannabis og der er nogle ulemper og dem skal vi have kigget på. 

Lad os tage fordelene i dag.

Først og fremmest er cannabisrygning ikke så slemt for dig eller din lungefunktion, som man kunne foranlediges til at tro.

Et studie importeret direkte fra de kloge hoveder fra Duke University og UoA har påvist, at langtidsforbrug af cannabis ikke fører til en varig nedgang i sundhed.

Man fulgte 1.000 forsøgsdeltagere over 40 år.
Alle deltagerne har røget regelmæssigt i minimum 20 år og gæt hvad studiet fandt frem til...

Indtagelse af cannabis fører ikke til en nedsat lungefunktion, forhøjet blodtryk (faktisk det modsatte) eller andre former for negative indflydelse på helbredet. 
Den eneste bagside af medaljen var en stigning i tandkødsrelaterede sygdomme.

Sidstnævnte kan dog afhjælpes ved, da der udover rygning, findes adskillige måder at indtage cannabis, såsom spisning eller ved at ryge det igennem en vaporizer.

 

Nedenstående er blot et lille udsnit af de mange måder hvorpå cannabis kan hjælpe menneskeheden.

1. Regulering af metaboliske system og vægttab

En rundspørger foretaget af Nunavik Inuit Health i 2004 fandt, at 57,4% procent af menneskerne, der rapporterede om et regelmæssigt forbrug af cannabis havde i gennemsnit en lavere fedtprocent, lavere BMI og højere insulinfølsomhed.
Der var statistisk signifikante forskelle i mellem gruppen der rapporterede at de røg af cannabis sammenlignet med ikke-rygerne.

Cannabisrygning associeres med 56% lavere sandsynlighed for svær overvægt. 
Flere studier forbinder rygning af cannabis med lavere sandsynlighed for at lide af overvægt. 
Det viser sig også, at cannabisrygerne i USA ofte har en mindre talje end ikke-rygerne.

Der spekuleres i, at cannabis kan hjælpe med at regulere stofskiftet, hvilket også hjælper med at minimere risikoen for diabetes.

Nogle rygere rapporterer om, at cannabis hjælper dem med at være mere fysisk aktive.
Mange atleter siger, at det øger deres atletiske evner, da det hjælper dem med restitution, navnligt kan man pege på Nate Diaz og Michael Phelps.
 

2. Lindring af depression

Depression er en af de mest udbredte diagnoser.

Et studie fra University of Buffalo fra 2015 dokumenterede, at "kronisk stress reducerer produktionen af endocannabinoider, der fører til depressions-lignende adfærd".

Det betyder at cannabis kan bruges til, at supplere endocannabinoiderne i vores eget endokrinologiske system, hvilket hjælper kroppen med at vende tilbage til homøostase.

Cannabis bidrager også til en lindring af stress, som er en af de største risikofaktorer for depression.

3. Hæmmer udviklingen af Alzheimer

Alzheimer er på nuværende tidspunkt den sjette største årsag til dødsfald i USA. 
Lidelsen er en enorm hæmsko og begrænser livskvaliteten betragetligt for patienten årene op til dennes død.

Et studie udgivet i Journal of Alzheimer's Disease i 2014 fandt frem til, at THC kan blive en behandlingsmulighed for alzheimer, da den hjælper på adskillige måder.
Det er særligt de neurobeskyttende egenskaber, der er interessante.
 

Forrige år skete et større gennembrud, da biologen Dave Schubert dryppede THC i petriskåle med hjerneceller påført demens.
Proteinet beta-amyloid klumper sig normalt sammen i hjernen og skaber en dødelig betændelse, når hjernens celler angribes af alzheimer.

Dråberne af THC fik klumperne med proteinet til at gå i opløsning og dermed fik betændelsen til at forsvinde!
 

Og når vi nu er på emnet celledød, så kan cannabis også dræbe kræftceller. 

CBD har vist sig at være i stand til at hæmme cellevækst af menneskelige kræftceller i brysterne uden at skade de raske celler.

Det kan også gøre traditionel kemoterapi mere effektiv, da det kan reducere kvalme, smerte samt hjælpe med fordøjelsen og øge appetiten.

De seneste par år har budt på artikler og videnskabelige udgivelser, der har peget i den ene og den anden retning, men selv den amerikanske regering anerkender nu, at cannabis kan dræbe eller begrænse væksten af tumorer i rotter og mus.
 

4. Lindrer gigt

Gigt er en af verdens største årsager til nedsat førlighed og er en af de mest udbredte årsager til kroniske smerter.

THC'en i cannabis hæfter sig til CB1 receptorerne (se billedet under punkt 2), hvor den har en smertelindrende effekt og dæmper angst.

CBD'en i cannabis hæfter sig til CB2 receptorerne, hvor den har anti-inflammatoriske virkninger og påvirker kroppens immunsystem, hjertet, tarmene og knoglerne.

5. Behandling af kroniske smerter

Og når vi nu er på emnet kroniske smerter er cannabisens virkemidler mere vidtrækkende end blot til gavn for gigtpatienterne.

Cannabis kan lindre alt PMS-smerter, migræner, rygsmerter og meget mere.
Indtagelse af cannabis kan være gennem mad, ryges eller indtages oralt gennem en spray eller væske og den smertelindrende effekt vil stadig være lige så udpræget. 

Ifølge et studie af Dr. Mark Ware fra McGill University Health Center kan en daglig dosis af 2,5 gram THC afhjælpe symptomerne af kroniske sygdomme, som gigt, fibromyalgi og rygmarvsskader - uden negative konsekvenser for nyrerne, leveren eller kroppens hormonregulering, hvilke ofte er tilfældet for når man traditionelt forsøger at ordinere en smertelindrende behandling.

Og i forbindelsen med den stigende forskning af cannabis, bliver det muligt at man kan finjustere fordelingen af THC og CBD, så man kan skabe cannabis, der kan målrettes de(t) udsatte områder i kroppen.
 

Brugen af cannabis som en smertelindrende behandling har det positive biprodukt, at det mindsker brugen (og behovet) af opiater som morfin.
Flertallet af patienter, som har valget mellem forskellige behandlingsformer, vælger cannabis fremfor behandling med opiater.

Dette har reduceret antallet af opiat-relaterede dødsfald hvilket er en stor sejr.
Derudover påviste forskerne, at patienter der blev behandlet med dronabinol - et syntetisk stof der indeholder THC - oplevede at det hjalp på deres abstinenser.
 

6. Sænker blodtrykket

(Tobaks)rygning, ringe kostvaner og mangel på motion er blandt de største årsager til forhøjet blodtryk.
Forhøjet blodtryk kan føre til kardiovaskulære sygdomme såsom blodpropper, slagtilfælde eller hjerteanfald.

Indledningsvis får cannabis hjertet til at slå hurtigere, men kan på lang sigt sænke blodtryk og hjerterytme.

7. Appetitvækker

Bon appetit!
Din appetit bliver kan påvirkes af et væld af faktorer, nogle fysiske andre psykiske.

Personer med spiseforstyrrelser eller kemopatienter kan opleve, at cannabis regulerer deres spisevaner og være behjælpelig med tilbagevenden til en normal livsstil efter bulimi eller anoreksi har haft sit tag på kroppen.

Udover at stimulere appetitten reducerer cannabis også angst (social såvel som madrelateret), hvilket er årsagen til at mange mennesker udvikler spiseforstyrrelser.    

8. Reduktion af PTSD

Cannabis bidrager til en reduktion af den stress og angst, som mennesker med PTSD lider af.
Det reducerer også mængden af behovet for andre medikamenter til behandlingen af PTSD.

Stater (i USA) hvor medicinsk cannabis er legaliseret oplever et dyk i tilfælde af selvmord hos mænd og derudover oplever patienter med PTSD en reduktion af op mod 75% i deres symptomer.

9. Lindring af kvalme

Kvalme er en folkesyge, som opleves på daglig basis af gravide kvinder og almen godtfolk.
Til tider skyldes kvalme fordøjelsesproblemer, nogle gange er det bestemte fødevaregrupper og andre gange er det som følge af medicin eller kemobehandling.

Cannabis kan reducere mavepine samt regulere kroppens fordøjelsessystem og stofskifte.
Dette kommer især patienter til gode, som lider af kroniske tarmsygdomme såsom Crohns.

Og som førnævnt, så stimulerer cannabis appetitten.
Med andre ord: Bulk løs.

10. Anfald

CBD'en i cannabis kan påvirke kroppen i mange positive retninger og selv for forskerne bliver det nogle gange uklart, hvorledes stoffet bærer sig ad med at påvirke kroppen.
Man ved at cannabis justerer hjernens signaler og derved påvirker hele hjernen, men der er lang vej før vi får den fulde forståelse. 

Et studie foretaget af American Academy of Neurology i 2015 dokumenterede et fald på 51% i antallet af anfald patienter oplevede imens de benyttede sig af medicinsk cannabis.

Derudover kan cannabis nedbringe epileptiske anfald hos børn med svære former for epilepsi.
Med en dosis på kun 0,3% THC-olie registrerede forskerne et fald på 50% i antallet af anfald hos 60% af forsøgspersonerne. 
Hele 10% af forsøgspersonerne blev fri for anfald efter cannabisbehandlingen.

[BONUS] 11. Det gør dig glad

Det er efterhånden almen kendt, at THC rammer CB1 receptorerne i hjernen og giver dig en tilstand af eufori og ro.

Cannabis har den effekt på dig, da den aktiverer en neurotransmitter, , der hedder anandamid, som bl.a. hjælper os med at være glade.
THC har ansvaret for at stimulere endocannabinoiden anandamid, som har ry for at være kroppens egen THC.

 

Der er mange flere fordele og dette er blot et lille udvalg.

Græsset er dog ikke altid grønt og hver dag kan selvsagt ikke være d. 20 april (høhøhø jo det kan) og derfor vil jeg i næste udgave dykke ned i ulemperne ved cannabis.

(Den korrekte implementering af) viden er magt. 
Et informeret samfund er noget vi alle kan nyde gavn af og derfor skal vi belyse emnet fra begge sider, før vi danner os en endelig holdning... indtil ny viden kan modbevise vores nuværende standpunkt.

Indtil næste gang #420 #BlazeIt #KendrickLamar.

Citerede studier:

1. Madeline H. Meier, PhD; Avshalom Caspi, PhD; Magdalena Cerdá, DrPH; et al. Associations Between Cannabis Use and Physical Health Problems in Early MidlifeA Longitudinal Comparison of Persistent Cannabis vs Tobacco Users. JAMA Psychiatry. 2016;73(7):731-740

2. Anctil, M. (prepared by) (2008). Survey Highlights. Nunavik Inuit Health Survey 2004, Qanuippitaa? How are we? Quebec: Institut national de santé publique du Québec (INSPQ) & Nunavik Regional Board of Health and Social Services (NRBHSS). 

3.  Sabia, J. J., Swigert, J., and Young, T. (2017) The Effect of Medical Marijuana Laws on Body Weight. Health Econ., 26: 6–34.

4. Patricia H. Reggio (2014) Endocannabinoid Binding to the Cannabinoid Receptors: What Is Known and What Remains Unknown Curr Med Chem. 2010; 17(14): 1468–1486.

5. Green, B., & Ritter, C. (2000). Marijuana Use and Depression Journal of Health and Social Behavior, 41(1), 40-49. 

6. Scotter EL, Abood ME, Glass M. The endocannabinoid system as a target for the treatment of neurodegenerative disease British Journal of Pharmacology. 2010;160(3):480-498.

7. Pál Pacher, Sándor Bátkai and George Kunos The Endocannabinoid System as an Emerging Target of Pharmacotherapy Pharmacological Reviews September 1, 2006, 58 (3) 389-462.

8. Iuvone T1, Esposito G, De Filippis D, Scuderi C, Steardo L. Cannabidiol: a promising drug for neurodegenerative disorders? CNS Neurosci Ther. 2009 Winter;15(1):65-75.

9. Lisa M. Eubanks, Claude J. Rogers, Albert E. Beuscher, George F. Koob, Arthur J. Olson, Tobin J. Dickerson and Kim D. Janda A Molecular Link between the Active Component of Marijuana and Alzheimer's Disease Pathology Molecular Pharmaceutics 2006 3 (6), 773-777.

10. Shrivastava A1, Kuzontkoski PM, Groopman JE, Prasad A. Cannabidiol induces programmed cell death in breast cancer cells by coordinating the cross-talk between apoptosis and autophagy Mol Cancer Ther. 2011 Jul;10(7):1161-72.

11. Bisaga A., Sullivan MA., Glass A, Mishlen K., Pavlicova M., Haney M., Raby WN7, Levin FR., Carpenter KM., Mariani JJ., Nunes EV. The effects of dronabinol during detoxification and the initiation of treatment with extended release naltrexone Drug Alcohol Depend. 2015 Sep 1;154:38-45.

12. D. Mark Anderson, Daniel I. Rees, Joseph J. Sabia, Medical Marijuana Laws and Suicides by Gender and Age, American Journal of Public Health 104, no. 12 (December 1, 2014): pp. 2369-2376.

13. Greer GR, Grob CS, Halberstadt AL. PTSD symptom reports of patients evaluated for the New Mexico Medical Cannabis Program J Psychoactive Drugs. 2014 Jan-Mar;46(1):73-7. 

14. Krumm BA., Cannabis for posttraumatic stress disorder: A neurobiological approach to treatment Nurse Pract. 2016 Jan 16;41(1):50-4.

Om forfatteren
GÅ TIL PROFIL
Dinko Juric Følg på: Facebook

Vil du skrive for os?

Relaterede artikler
Synes godt om connery.dk Del artiklen

Nyeste artikler

Tilbage til toppen